FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Vor îmbătrâni ca soldatul japonez, rezistând eroic vacx1nUlui, botniței și nazipassului. Doar despre ruși se sfiesc să spună ceva de rău

Indignarea pe care le-o stârnește invazia lui Putin e moderată, nuanțată; doar răspunsul Occidentului îi nemulțumește.

Francezii sunt lași, nemții vânduți, americanii imperialiști, ucrainenii nu respectă drepturile minorităților – doar despre ruși se sfiesc să spună ceva de rău.

UE ne oprimă, sus cu suveranitatea, jos cu miliardele din Occident, jos cu investitorii care ne fură lemnul și ne concediază casierițele! Vrem suverrranitate (de-aia ușor penetrabilă pentru tancurile rusești).

Orice-ar face NATO, e sau prea puțin, sau prea provocator; sau nu face destul pentru a declanșa un război mondial, sau sfidează, domn’e, interesele strategice ale Rusiei, provocând această țărișoară pașnică să-și invadeze vecinii. A se citi Mereshitheimer, sau cum îl cheamă.

Ucraina bombardată nu merită solidaritate; e momentul criticilor, acum trebuie vorbit despre defectele lui Zelenski, despre săracii noștri cărora refugiații ucraineni le-au luat ajutoarele de la gură, despre Bîstroe, despre imperialismul SUA și colonialismul UE, despre pacifism (adică să se predea ucrainenii, nu să se retragă Putler), despre orice, totul cu multe, multe nuanțe, căci crima nu e destul de evidentă.

Acum e momentul să lupte pentru Tolstoievski și Pușkov, sau cum îi chema pe compozitorii ăia geniali (nu-i clar cine cele-a făcut, eu tocmai am asistat la un concert-conferință despre Prokofiev) și marea cultură rusă persecutată în Occident; victimele din Mariupol, Bucea sau Bahmut, sau millioanele de refugiați pot aștepta.

Sigur, dacă sunt profesori doctori în științe politice, sau de apărare, sau filozofi preocupați de tanatologie, sau de frontiere – brusc nu mai pricep, nu văd, nu înțeleg, nu-i interesează subiectul. Să-i mai lase în pace toți cenzorii, tiranii clarității morale și semnalatorii de virtute. Ei n-au nimic de transmis națiunii (în afară de înjurături la adresa celor care îi deranjează).

Tema zilei pentru ei a rămas pandemia, de care toți oamenii normali la cap au uitat fericiți. Vor îmbătrâni ca soldatul japonez Onoda, rezistând eroic vacx1nUlui, botniței și nazipassului la care până și Oculta a renunțat (nu-i clar de ce, după ce aproape ne transformase pe toți în sclavi).

Ăștia sunt. Mi-am zis că nu strică să-i mai enervez puțin, la cât m-au enervat și ei în ultimul an.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian