FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alexandru Lazescu: Reapropierea europenilor de Rusia, semnificatia votului pentru ca Moscova sa primeasca drept de vot in Consiliul European

Iata cum s-a votat pentru ca Rusia sa reprimeasca dreptul de vot in Consiliul Europei, suspendat dupa anexarea Crimeei. Sunt procente pentru ca deputatii din diferite tari puteau vota diferit, scrie jurnalistul Alexandru Lazescu pe Facebook.

Harta este de interesanta. Majoritatea tarilor occidentale, Franta, Germania, Spania, Italia, Portugalia, Belgia, Austria, Irlanda, etc si desigur Turcia, au votat in bloc (100%) in favoarea Rusiei. Doar Marea Britanie a votat in proportie de 60-80% impotriva. Ceva impotriviri au fost (in proportie de doar 20-40% si in Cehia, Slovacia, Olanda (cu tot avionul doborit!!) si Moldova. Romania a scaldat-o (40-60%, la fel ca Finlanda). In afara de Ucraina, ceea ce era de asteptat, s-au opus in bloc doar Polonia, tarile baltice si Suedia. In final votul a fost 118 la 62 cu 10 abtineri, noteaza jurnalistul.

Doua reactii, redate mai jos, spun totul despre semnificatia votului, sprijinit de Germania si Franta, care in esenta semnaleaza o reapropiere a europenilor de Rusia (poate in lumina unei indepartari mai pronuntate de America!?), o tot mai probabila abandonare treptata a Ucrainei si o reluare a controlului Rusiei asupra Moldovei (in urma intelegerii de la Chisinau). De altfel nu e singurul semnal. Acordul semnat recent la St Petesburg de ministrul german al Economiei, Peter Altmeier, pentru transferuri de tehnologie catre Rusia, confirma aceste tendinte. Pentru Romania vestea destul de proasta este revenirea de facto a Rusiei pe Prut.

PS: lectia de invatat este ca “valorile europene” se pliaza dupa interese; nu e neaparat o surpriza, asa se scrie de regula istoria; insa e bine sa tinem cont de asta cind ascultam declaratiile oficiale si discursurilor de pe la workshop-uri si seminarii cu teme generoase.

Yascha Mounk, who studies populism and democracy and teaches at Johns Hopkins University, called the vote “yet another example of European institutions — lacking not only the courage of their convictions, but any kind of conviction — caving to authoritarian powers.”

Alina Polyakova, a scholar at the Brookings Institution, said: “Since 2014, Russia has only stepped up its repressive behavior at home and aggressive actions abroad. The decision to allow Russia back into the Council sends the message that this behavior is acceptable. It’s a dangerous precedent for others.”

Before the vote, Dr. Polyakova noted: “Since the invasion of Crimea in 2014, Russia has: invaded the Donbas, supported Assad in Syria, interfered in the US and Europe’s election, attempted to murder the Skripals, and more. How does this behavior justify membership in the Council of Europe?”

RELUAT DIN   Alexandru Lăzescu, Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Dorin
    26 June 2019

    Este de râsu-plânsu cum, sub acest articol aproape terifiant, publicitatea goo…l bagă o chestie cu „cornul tău va fi ca la 18 ani” – sub egida unui site rusesc (stenford.ru) !!!

    În fine, Europa, „unită” cu rusia (exact după teoriile dughiniste !!), își continuă autoimolarea – semn că toată treaba e departe de a fi întâmplător-progresistă-uniți-salvăm-toată-eurasia… Devine evident că cineva (șleahtă mare, deh…) urmărește procesul cu încrâncenare !

    În aceste condiții, nu putem decât să așteptăm schimbarea liderilor europo-centrifugiști, poate vine ceva tineret nemarxizat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *