FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Portretul noului tovarăș – Omul recent, noul om nou, încântat de sine, convins că e destinat să-i conducă pe ceilalți

Om de bine, fără meserie: e activist profesionist. Pentru ce activează? Pentru salvarea a orice mișcă, dar în principal pentru salvarea sa de sărăcie (aici nu-l întrece nimeni).

Din ce trăiește? Din burse și fonduri guvernamentale/ europene. E consultant, tehnocrat, comentator, expert (puțin afiliat unor servicii secrete, sau doar unor rețele de ong-uri globale, e oricum om de rețea).

Dacă e inginer, n-a construit în viața lui un pod. Dacă e doctor, n-a mânuit vreodată bisturiul sau stetoscopul. Dacă e jurist, n-a pledat nicicând în tribunal. Dacă e agronom, n-a văzut niciodată câmpul.

Fără cultură temeinică, dar dotat cu un fabulos mimetism, și-a dorat precaritatea intelectuală cu spoiala unei educații occidentale. Din adevărata cultură a Angliei, Franței sau Germaniei nu a înțeles nimic, dar știe oricând să citeze trei nume la modă și explică oricui e dispus să-l asculte care sunt adevăratele valori europene.

Esențialmente leneș și oportunist, laș și carierist, trăiește din poză. Adevărul nu îl interesează, el este pontiful ideologiei la modă.

Abia și-a terminat licența, dar se crede doctor. Nu a dat viață și nu a crescut un copil, dar știe cum trebuie să fie educați și crescuți copiii altora.

E perfect croit pe tiparul corectitudinii politice: bienpensant și droitsdelhommiste, cum zic francezii mai reacționari (adică drept-cugetător și dreptomist).

E omul recent, noul om nou, mandarinul de plastilină, perfect adaptat formelor la modă în politică și administrație, filistinul modern: încântat de sine, convins că e destinat să-i conducă și să-i lumineze pe ceilalți.

Cel mai mult detestă omul vechi – oglinda în care nu suportă să-și privească impostura morală și precaritatea intelectuală.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Comentarii

 1. Lupul AlbinelorSpune:

  Răspunde
  iunie 25, 2019

  Am observat și acum, dar și în alte postări ale domului Papahagi mici înțepături care cred că sunt destul de clar îndreptate către prietenul său, Mihai Neamțu.
  Postarea de acum pare să îl captureze si descrie foarte bine pe acesta din urmă. Desigur, e generica exprimarea cu fondurile europene, pot fi de pilda foarte bine fonduri din Texas, de la cunoscuti oameni de afaceri pro-trump, cu legaturi cu Coalitia pentru Famelie si fosti colegi in defunctul partid Noua Republica.
  Nu știu ce s-a întâmplat, poate că nu au decurs bine conferințele neoprotestante de leadership făcute pe bani mulți…

 2. Lupul AlbinelorSpune:

  Răspunde
  iunie 25, 2019

  Mea culpa, intre timp am aflat cine este incondeiatul:
  https://www.podul.ro/articol/un-intelectual-crestin-foarte-ortodox-se-manifesta-ca-un-apucat-se-cearta-cu-toata-lumea-jigneste-si-se-lauda-cu-ce-facea-prin-toalete-pe-cand-era-licean-6104.html

 3. StefanSpune:

  Răspunde
  iunie 25, 2019

  „Nu a dat viață și nu a crescut un copil, dar știe cum trebuie să fie educați și crescuți copiii altora”?

  D-le Papahagi, nu sunteti la curent!

  N-ati aflat oare de la cometa stralucitoare a „liberalismului” american, Alexandria Ocasio-Cortez ca bebelusii trebuie avortati, nicicum crescuti si educati?

  https://www.foxnews.com/opinion/alexandria-ocasio-cortezs-latest-climate-fix-no-children-for-you
  Numai avortul general „salveaza planeta” de la „incalzirea globala” si „amprenta carbonica”!

 4. DorinSpune:

  Răspunde
  iunie 25, 2019

  Interesant cum niște părinți absolut iresponsabili au putut să nu avorteze o nulitate ca „alexandria o. c.” !!!

  Cum ajung acești descreierați tineri sexo-marxo să-și blameze, în fond, proprii părinți și propria lor naștere !! Conform propriilor convingeri …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian