FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Portretul noului tovarăș – Omul recent, noul om nou, încântat de sine, convins că e destinat să-i conducă pe ceilalți

Om de bine, fără meserie: e activist profesionist. Pentru ce activează? Pentru salvarea a orice mișcă, dar în principal pentru salvarea sa de sărăcie (aici nu-l întrece nimeni).

Din ce trăiește? Din burse și fonduri guvernamentale/ europene. E consultant, tehnocrat, comentator, expert (puțin afiliat unor servicii secrete, sau doar unor rețele de ong-uri globale, e oricum om de rețea).

Dacă e inginer, n-a construit în viața lui un pod. Dacă e doctor, n-a mânuit vreodată bisturiul sau stetoscopul. Dacă e jurist, n-a pledat nicicând în tribunal. Dacă e agronom, n-a văzut niciodată câmpul.

Fără cultură temeinică, dar dotat cu un fabulos mimetism, și-a dorat precaritatea intelectuală cu spoiala unei educații occidentale. Din adevărata cultură a Angliei, Franței sau Germaniei nu a înțeles nimic, dar știe oricând să citeze trei nume la modă și explică oricui e dispus să-l asculte care sunt adevăratele valori europene.

Esențialmente leneș și oportunist, laș și carierist, trăiește din poză. Adevărul nu îl interesează, el este pontiful ideologiei la modă.

Abia și-a terminat licența, dar se crede doctor. Nu a dat viață și nu a crescut un copil, dar știe cum trebuie să fie educați și crescuți copiii altora.

E perfect croit pe tiparul corectitudinii politice: bienpensant și droitsdelhommiste, cum zic francezii mai reacționari (adică drept-cugetător și dreptomist).

E omul recent, noul om nou, mandarinul de plastilină, perfect adaptat formelor la modă în politică și administrație, filistinul modern: încântat de sine, convins că e destinat să-i conducă și să-i lumineze pe ceilalți.

Cel mai mult detestă omul vechi – oglinda în care nu suportă să-și privească impostura morală și precaritatea intelectuală.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 Comments

 1. Lupul Albinelor
  25 June 2019

  Am observat și acum, dar și în alte postări ale domului Papahagi mici înțepături care cred că sunt destul de clar îndreptate către prietenul său, Mihai Neamțu.
  Postarea de acum pare să îl captureze si descrie foarte bine pe acesta din urmă. Desigur, e generica exprimarea cu fondurile europene, pot fi de pilda foarte bine fonduri din Texas, de la cunoscuti oameni de afaceri pro-trump, cu legaturi cu Coalitia pentru Famelie si fosti colegi in defunctul partid Noua Republica.
  Nu știu ce s-a întâmplat, poate că nu au decurs bine conferințele neoprotestante de leadership făcute pe bani mulți…

 2. Stefan
  25 June 2019

  „Nu a dat viață și nu a crescut un copil, dar știe cum trebuie să fie educați și crescuți copiii altora”?

  D-le Papahagi, nu sunteti la curent!

  N-ati aflat oare de la cometa stralucitoare a „liberalismului” american, Alexandria Ocasio-Cortez ca bebelusii trebuie avortati, nicicum crescuti si educati?

  https://www.foxnews.com/opinion/alexandria-ocasio-cortezs-latest-climate-fix-no-children-for-you
  Numai avortul general „salveaza planeta” de la „incalzirea globala” si „amprenta carbonica”!

 3. Dorin
  25 June 2019

  Interesant cum niște părinți absolut iresponsabili au putut să nu avorteze o nulitate ca „alexandria o. c.” !!!

  Cum ajung acești descreierați tineri sexo-marxo să-și blameze, în fond, proprii părinți și propria lor naștere !! Conform propriilor convingeri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi