FUNDATIA IOAN BARBUS

Alexandru Lăzescu: Ținta comună a progresismului și a putinismului sunt valorile fundamentale ale civilizației occidentale

Atît progresismul agresiv cultivat intens în Occident de o parte a elitelor politice, academice și din mass media cît și putinismul îmbrăcat în hainele ortodoxismului mesianic moscovit au în fond aceeași țintă de atac: valorile fundamentale ale civilizației occidentale.

Primii o fac din orbire ideologică, fiind convinși în mod arogant că au un fel de drept divin să modeleze societatea și lumea după cum cred ei de cuviință. Același tip de orbire i-a determinat pe mulți intelectuali din Vest să cadă în admirație față de Uniunea Sovietică condusă de Stalin în perioada interbelică.

Ceilalți pentru că speră să exploateze erodarea valorilor fundamentale și clivajele sociale din Occident pentru a-și extinde dominația. Din păcate sunt destui idioți utili (îi exclud pe cei cu misiune) care au fost tentați să vadă în Vladimir Putin & co niște adevărați campioni ai „valorilor conservatoare”.

În aceeași ordine de idei, o altă tentație periculoasă este aceea de a echivala criticile justificate la adresa UE sau Americii cu pro-putinismul. Seamănă cu maniera în care în trecut criticile față de derapajele DNA, inclusiv prin susținerea unor agende politice sau de grup, erau imediat și simplist etichetate drept un atac la adresa „luptei împotriva corupției”.

Trăim vremuri tot mai complicate și de aceea e important să ne păstrăm bunul simț și să nu ucidem simțul critic (așa cum din păcate am făcut și în pandemie), să ieșim din capcana acestei viziuni maniheiste.

Alexandru Lăzescu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian