FUNDATIA IOAN BARBUS

Andrei Bontaș: Mutarea interesului SUA către Polonia ar pune Germania pe bancheta din spate

Merkel anunță că e nevoie de NATO pe flancul estic și Europa are nevoie de NATO pentru a se apăra, în principal de agresiunea și aventurismul rusesc. În tenebrele întunecate ale eonilor trecuți, adică cu vreun an jumate în urmă, Germania se poziționa împotriva întăririi flancului estic, iar tov. Președinte al Bundesrepublik, Genosse Steinmeier, dădea lumii lecții de geopolitică acuzând USA și Polonia de „warmongering.

Zilele astea politicienii germani, ăia câțiva câți au mai rămas sănătoși la cap, realizează că vremea cacialmalelor și jucatului de alba-neagra cu americanii a cam trecut.

Întreba cineva ieri de ce e speriat stabilimentul politic german de o eventuală mutare a trupelor americane din Germania, din moment ce atât de mulți cetățeni germani au fost învățați pavlovian să urască yankeii. Păi pentru că parteneriatul cu USA este vital nu doar ca pavăză a Europei în general ci și, în particular în cazul Germaniei, ca girant principal al staturii Germaniei în lume.

În ciuda urii, deseori nedisimulată a germanilor față de americani, Germania are nevoie de USA atât economic cât și ca garant al prestigiului și influenței germane.

Mutarea interesului permanent către Polonia ar pune Germania pe bancheta din spate și ar arăta lumii evidența: friendship over with Germoney, now Poland is best frends.

Andrei Bontaș

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian