FUNDATIA IOAN BARBUS

Ar trebui să ne simțim ofensați de Charlie Hebdo? Categoric, nu.

Charlie Hebdo asta face, din asta trăiește: ofensează. Caricatura lor cu „feraille” nu e, evident, despre Simona Halep, ci despre români; Simona s-a întâmplat să fie românca momentan în lumina reflectoarelor pariziene. În rest, CH pictează un stereotip construit pe baza interacțiunilor francezului mediu cu cetățenii români, care interacțiuni sunt din păcate mai probabile cu cetățenii din sfera „feraille” decât cu oamenii muncitori și nepretențioși relocați temporar sau definitiv în Hexagon. La urma urmei, de câte ori nu am râs noi de alții, fie ei indieni, scoțieni sau francezi, pe baza unor judecăți similare. Să ridice o tentaculă cetățeanul care, la auzul bancurilor cu steagul alb franțuzesc fluturat pe toate câmpurile de bătălie, s-a înălțat cu lentă majestate, sprijinindu-se în pumni de birou, și a spus cu o voce încruntată: „Stai domnule, nu-i chiar așa, vezi Camerone, Belfort, Dunkerque…”. Nu-i așa că nu s-a întâmplat niciodată asta, sau dacă s-a întâmplat, nu l-a băgat nimeni în seamă pe prostul ăla?

Ar trebui să ne simțim ofensați? Categoric, nu. Suntem indivizi cu propriile noastre atuuri și tare, nici rușinați, nici mândri că suntem români. Daniel Funeriu argumentează că, pentru cei care lucrează pentru 8-12 EUR/h în Franța, o astfel de postare cu impact social mare poate fi destabilizatoare: posibil, dar dacă te duci afară să lucrezi pe așa ceva, asumă-ți că suporți toate stereotipurile legate de străini. Nu cere altora să fie obiectivi față de nația ta, pentru că nu sunt obligați să o facă: stereotipurile, xenofobia sunt un risc (sau un cost ) suplimentar atunci când pleci. Sigur, e nedrept, dar sursa acestei nedreptăți e în afara zonei tale de control și ține mai curând de ceea ce fac autoritățile statului român (pe care le putem schimba, din păcate, doar o dată la patru ani, prin vot).

Lucrez și interacționez de mulți ani cu francezi: unii au fost simpatici, unii impecabili, alții mai puțin. Dacă vreunul și-ar fi permis să „voi, românii…”, aș fi avut răspunsul pregătit, și știu destule despre Franța astfel încât răspunsul meu să nu le fi fost foarte confortabil – nu s-a întâmplat însă niciodată. Dacă pactul respectului reciproc este încălcat, ține de noi să răspundem cu o zeflemea/lipsă de respect egală; dar dacă ne simțim veritabil afectați de orice limbric care ne mușcă de cur, mă tem că asta trădează un teribil sentiment de inferioritate.

Mihai P. 

PRELUAT DIN   Facebook

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Comentarii

 1. Rasvan RoceanuSpune:

  Răspunde
  iunie 17, 2018

  Din pacate Charlie Hebdo deseori este cam „luat de val” ca sa ne exprimam politicos.
  La noi nu s-a vorbit deloc de caricatura care a aparut dupa ce avionul rusesc cu turisti a explodat deasupra peninsulei Sinai……
  Deci daca ei ai sunt capabili sa faca o caricatura si dintr-o asemenea tragedie…..

 2. Daniel FirizaSpune:

  Răspunde
  iunie 17, 2018

  CH ,câteodată mă gândesc cât de grotesc poate gândi omul chiar prin creionul său „expunând ” prin caricatura de tip Charlie H…niște perverși la nivelul minții cu „dreptul „de a batjocori pe oricine și orice !

 3. victor LSpune:

  Răspunde
  iunie 17, 2018

  Vaaaaaiiii, dece sa ne ofensam? ar trebui sa fim fericiti ca ne baga in seama compatriotii lui Macron ????
  Am inteles, pactul respectului reciproc n-a fost incalcat in interactiunea francezilor cu dl Mihai P., ci cu Simona Halep, asa ca trebuie gustata mizeria franceza, pardon, ironia fina.

 4. CriSpune:

  Răspunde
  iunie 17, 2018

  Categoric trebuie sa privim cu detasare prostiile debitate de revista franceza; libertatea de expresie este, fie ca ne convine sau nu ce citim despre noi ca popor, sacrosancta.
  Pe de alta parte, mie mi se pare ca odata cu „invadarea” Europei de Vest de catre imigrantii din estul Europei, Asia sau Africa, aparitia sentimentelor xenofobe era inevitabila; sa nu uitam ca statele UE nu sunt tari de emigratie, precum SUA, Canada sau Australia, astfel ca autohtonii sunt mai putin doritori de a avea straini in tarile lor.
  Deocamdata, legea pedepseste drastic manifestarile xenofobe, insa partidele nationaliste isi cresc popularitatea in vestul Europei tocmai datorita afluxului nedorit de imigranti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian