Bogdan Calinescu: Liberalismul nu e nici de stinga, nici de dreapta

1

Citeva precizari in legatura cu alegerile din Franta. Asa cum am mai spus (si scris), excitatia inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale a fost complet inutila deoarece victoria lui Marine Le Pen nu ar fi fost posibila. Ar fi avut nevoie sa obtina 11 millioane de voturi in plus fata de primul tur. A obtinut 4 milioane in plus, ceea ce e deja enorm. Scorul e dublu fata de cel obtinut de tatal ei in 2002. Cit despre Macron, daca tinem cont de abtineri si voturi albe, doar in jur de 20 % din francezi au votat pentru el. E foarte putin si asta inseamna ca majoritatea celor care au votat in turul doi au facut-o nu din adeziune la programul lui ci din opozitie fata de Marine Le Pen.
Cit despre programul lui Macron, lucrurile nu sunt clare deloc. Se vorbeste de un liberalism de « stinga », de « centru » sau de « Stat ». Nu exista liberalism de stinga, de centru sau de dreapta. Exista doar reforme liberale. Tony Blair sau Gerhart Schröder nu si-au pus problema daca sunt de stinga sau de dreapta. Au privatizat, au incurajat concurenta, au scazut impozitele si au liberalizat piata muncii pentru ca astea sunt reformele care au succes. Atunci cind prescrii medicamente unui om bolnav, nu te intrebi daca ii dai pilule roz sau gri. Ii prescrii pilula care il va vindeca. Asa e si cu Franta astazi. Tara nu are nevoie de analize docte si false, ci de remedii sigure. Va face Macron acest lucru ?

Bogdan Calinescu

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

1 COMENTARIU

  1. Macron fiind un socialist din anturajul lui Hollande, nu va face nimic din toate acestea! Cand a scos vreodata ideologia socialista vreo tara, la liman? Niciodata. Asa ca nicio asteptare nu trebuie sa avem fata de Macron (un fel de Tsipras francez)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here