FUNDATIA IOAN BARBUS

Cât datorează Europa azi creștinismului? – Adrian Papahagi pentru Edictum Dei (video)

Cât datorează Europa de azi creștinismului? Nu puțin. Profesorul Adrian Papahagi explică cum creștinismul a format identitatea culturală și socială a Europei.

Creștinismul a fost responsabil pentru alfabetizarea generală a bătrânului continent, iar instituția spitalului are rădăcinile în Evanghelie. Iată doar câteva dintre argumentele excelente propuse de domnul profesor în cel mai nou clip Edictum Dei.

Pe același subiect, într-o notă publicată pe Facebook în mai, profesorul Papahagi scrie:

Pentru mine, valorile europene nu sunt femeia cu barbă și bărbatul fără …., cum ne explică secretarii europarlamentarilor de ieri, care se visează europarlamentarii de mâine, sau toți inculții care, în lipsă de gândire și cunoaștere recurg la sloganiada stângistă la modă.

Pentru mine, valorile europene sunt cele ale oamenilor vechi în politică, ale părinților Europei pacificate și unite.

Le regăsiți aici:

Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei, 1950: „Această Europă, cu a sa cultură clădită pe creştinism, trebuie să fie salvată cu orice preţ. Aceasta este marea datorie a partidelor creştine. Trebuie să salvăm Europa de dragul întregii lumi. Nu putem permite ca Europa să fie înghiţită de Asia. De aceea spun: ne vom opune oricărui colectivism, indiferent cum se numeşte acesta. Dorim să salvăm pentru lumea întreagă libertatea persoanei, aşa cum a dezvoltat-o creştinismul, şi vrem să salvăm Occidentul creştin de dragul lumii întregi.” (“Unsere Aufgabe”, Rheinischer Merkur, 20 Mai 1950).

Alcide de Gasperi, primul ministru al Italiei, discurs la Roma, 1953: „Pe de altă parte, cum să concepi Europa fără să ții seama de creștinism, ignorând învățătura sa fraternă, socială, umanitară? […] Mai presus de toate, creştinismul e activ, mereu activ prin efectele sale morale şi sociale. El se realizează în drept şi în acţiunea socială. Respectul său pentru dezvoltarea liberă a persoanei umane, dragostea lui pentru toleranţă şi fraternitate se traduc în lucrarea sa de justiţie distributivă în plan social şi de pace în plan internaţional”. (L’Europa. Scritti e discorsi, 2004, p. 185).

Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, “Pour l’Europe”, 1963: “Aici intervine doctrina creștinismului, căci democrația datorează acestuia existența sa. Ea a luat naștere în ziua în care omul a fost chemat să realizeze pe timpul vieții sale demnitatea persoanei umane, prin libertatea individuală, prin respectul drepturilor fiecăruia şi prin practicarea dragostei frăţeşti față de toți. Niciodată înainte de Hristos asemenea idei nu au fost formulate. Democraţia este astfel legată de creştinism din punct de vedere doctrinar şi cronologic. Ea s-a format odată cu el, încetul cu încetul, prin îndelungi tatonări, uneori chiar cu preţul greşelilor şi al recăderii în barbarie.” (tr. ro. 2003, p. 44).

Bonus: Schuman: “Integrarea europeană trebuie, de manieră generală, să evite greșelile democrațiilor noastre naționale, și mai ales excesele birocrației și tehnocrației”.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook AP | Facebook Edictum Dei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi