FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor: Vânzarea Telekom România către cozile de topor ale regimului Putin este de neacceptat

În contextul în care pentru cumpărarea Telekom România au intrat în discuții actori având legături, directe sau indirecte, cu Rusia – e vorba de fondul de investiții PPF Group și grupul de telecomunicații și media United Group – fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan avertizează că „o astfel de tranzacție  se poate face doar cu respectarea principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente”.

Sectorul telecom este unul extrem de important pentru libertate, democrație și prezervarea suveranității unei țări pe termen lung, iar România poate dezvolta magistral sectorul de înaltă tehnologie, dar în parteneriat cu companiile telecom din țările occidentale, avertizează Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statulului.

Marius Bostan are o poziție tranșantă legată de apropierea celor două fonduri de Rusia:

„E ca și cum am vinde un topor unui vecin, deși noi știm că îl mai folosește din când în când să omoare oameni. Mai mult, poate într-o zi vine să-ți darâme gardul cu el. Nu poți face asta când știi că vecinul ți-a mai ocupat abuziv grădina și ți-a furat argintăria pe care ai lăsat-o la el la păstrare în timpul incendiului…”

Este o nouă avertizare după ce, recent, fostul ministru atenționa că o vânzare a operațiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, deoarece vorbim de infrastructură ce ține de securitatea națională:

Nu spun decat atât: Dacă Deutsche Telekom și  OTE Grecia vând la ruși înseamnă că au aceștia au mituit pe cineva acolo sus unde nu se avântă decât vulturii. Pentru ca tranzacția să fie acceptată de români ar trebui să fie prea mulți trădători la masă. Dacă dorința partenerilor din Telekom e să vândă la cozile de topor ale regimului Putin atunci e momentul ca un Stat Român responsabil să fie pregătit să facă o contra-ofertă și să ceară sprijin direct de la Partenerul Strategic. Direct și nemijlocit! Eu am mare încredere că el va veni.

Viitoarea tranzacție și, mai ales, cine va prelua din afacerile Telekom reprezintă elemente extrem de importante mai ales în perspectiva implicării operatorilor telecom din România în furnizarea serviciilor de telecomunicații 5G, scrie profit.ro.

Sectorul telecom este extrem de important pentru libertate, democrație și pentru prezervarea suveranității unei țări pe termen lung. Comunicațiile sunt suportul prin care informațiile ajung la cetățeni. Conținutul creat de televiziuni are un rol însemnat în educația civică și formarea opiniilor. Există operațiuni specifice războiului hibrid în desfășurare care ar trebui adresate urgent. România poate dezvolta magistral sectorul de înaltă tehnologie, în parteneriat cu companiile telecom din țările occidentale și cu ajutorul românilor inteligenți din toată lumea”, transmite fostul ministru.

Într-un interviu acordat la solicitarea Profit.ro, el își dezvoltă ideile.

Rep: Ultimele informatii relevă că pentru cumpărarea activelor Telekom Romania sunt interesate și grupurile PPF si United Group, alături de Orange și RCS&RDS. Ca fost ministru al Comunicațiilor și membru în board-ul Telekom din partea statului român, cum apreciați interesul celor două grupuri?

Marius Bostan.: Companiile Telekom România, fix și mobil, sunt companii solide cu organizații profesioniste și foarte valoroase. Ele au fost construite pe moștenirea Romtelecom și au fost făcute investiții de câteva miliarde de dolari până acum. Datorită competiției și investițiilor, piața românească este una foarte competitivă și avem șansa să avem servicii bune la un preț decent comparativ cu țările din întreaga lume. Sunt surprins de intenția OTE/Deutsche Telekom de a vinde.

În 2016 am fost asigurat de reprezentații lor (ai Telekom n.r.), în mod oficial, că vor să fie implicați în România pe termen lung și sunt un partener de încredere pe termen lung. Acesta este și motivul pentru care s-a lucrat la integrarea companiilor fix și mobil și a dezvoltării parteneriatului cu Orange. A fost o strategie împărtășită de acționari și știrea exitului dorit de Deutsche Telekom din România a fost una care produce un disconfort.

Noi, românii, ne dorim investiții, dezvoltare și un parteneriat corect cu țările occidentale.  Pentru mine este surprinzător că strategiile votate de acționari pe termen lung, plătite cu bani grei companiilor de consultanță, nu au fost puse în practică. În plan strategic între Orange și Telekom sunt deja cooperări și chiar în ultimele zile se discută de o posibilă fuziune, așa cum a relatat și Profit.ro. Sunt convins că Statul Român va explora toate opțiunile strategice la îndemână și va lua cea mai bună decizie pentru România.

Evident că se va ține cont de existența unor infrastructuri critice la Telekom, de toate elementele de risc strategic asociate unei astfel de tranzacții, de concurență și de interesul consumatorilor.

Rep: Aceleași informatii, publice, coroborate, relevă o apropiere accentuată a celor două grupuri, PPF și United Group, de interese rusești. Care este părerea dvs, având în vedere aceste informații, că cehii (PPF) și/sau sârbii (United Group) pot prelua controlul Telekom România?

M.B.: Din păcate, Rusia nu este o țară democratică acum și evoluțiile din ultimii ani arată că este un generator de noi riscuri în regiune. România este membru NATO și partener de încredere al Statelor Unite. Nu cred că grupuri de interese rusești pot achiziționa companii din zona strategică românească și nu cred că Deutsche Telekom  prin OTE ar vinde la oricine fără să se consulte cu partenerii români.

Înțeleg interesele Orange și RCS&RDS de a consolida piața din România, dar este evident că cele două fonduri amintite vor avea un cost foarte mare de menținere a pieței existente și vor cheltui sume imense. De ce ar finanța/subvenționa aceste costuri? Ce strategie ar putea avea pentru a face profit? Vor avea licență de 5G ?

Rep: Cum credeți că ar trebui procedat în această vânzare având în vedere interesele strategice și de securitate ale statului român?

M.B.: Evident că o astfel de tranzacție se poate face doar cu respectarea principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente. E ca și cum am vinde un topor unui vecin deși noi știm că îl mai folosește din când în când să omoare oameni. Mai mult, poate într-o zi vine să-ți darâme gardul cu el. Nu poți face asta când știi că vecinul ți-a mai ocupat abuziv grădina și ți-a furat argintăria pe care ai lăsat-o la el la păstrare în timpul incendiului.

Sunt convins că fonduri legate de interese strategice contrare României nu pot achiziționa astfel de participații majoritare. Apoi mai este și interesul economic al Statului Român și sunt sigur că există opțiuni strategice care pot fi dezvoltate chiar pe termen scurt. Probabil cei care iau în calcul posibile vânzări către astfel de fonduri nu au analizat suficient.

Rep: Cum credeți că ar trebui să procedeze statul român, acționar la Telekom România, având în vedere aceste interese strategice?

M.B.: Pe primul plan stă respectarea principiilor fundamentale ale civilizației noastre în adevăr și libertate în interesul poporului român. Apoi tehnic, evaluarea tuturor opțiunilor strategice este urgentă și foarte necesară, precum și numirea unor reprezentanți profesioniști în board-urile de administrație. Ar trebui analizat cu atenție ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani acolo de s-a ajuns la această situație și cum putem îndrepta lucrurile împreună cu OTE și DT.

O tranzacție de această anvergură va dura și are nevoie de o deplină cooperare pentru a avea succes. Eu cred că vremea celor care nu se pricep a trecut și am încredere că Ministrul Lucian Bode va face ceea ce trebuie făcut. Cooperarea bună între acționari poate aduce valoare suplimentară Telekom.

Telekom România

Profit.ro adaugă detalii despre legăturile cu Rusia ale investitorilor interesați să preia părți din Telekom România, menționând că pe lângă Orange și RCS&RDS, o tentativă de preluare a venit inițial din partea omului de afaceri bulgar Spas Rusev, un personaj controversat care a fost refuzat.

Spas Rusev

Apoi, la începutul lunii noiembrie, United Group, grupul sârb interesat de Telekom România, a ajuns la un acord pentru preluarea Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, controlat chiar de Rusev. Antreprenorul bulgar Spas Rusev este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria. Acesta este în expansiune în regiune, semnând în ianuarie un acord de 50 milioane euro pentru preluarea subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, moment în care a anunțat că vrea și activele Telekom din România. United Group este fondat în Serbia, dar are astăzi sediul la Amsterdam, Olanda, scrie profit.ro.

De partea cealaltă, fondul PPF este controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, miliardarul Petr Kellner (55 de ani), creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 15,5 miliarde dolari.

Petr Kellner

Profit.ro menționează că la finele lunii octombrie, grupul de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, a semnat un acord final pentru vânzarea către PPF Group.

Petr Kellner avea deja afaceri în România, tot prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București.

În paralel, Petr Kellner are legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale, citate recent de G4Media. Astfel, companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal). Conform sursei citate, într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner este strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

De asemenea, un articol de opinie publicat de Forbes în 2014 despre schimbarea de direcție geopolitică a Cehiei arăta că Petr Kellner este ”un avocat al unei cooperări mai adânci cu Rusia”. De altfel, într-un interviu din 2012 în presa din Cehia, Kellner a spus că este în favoarea realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În același interviu, el spunea că gradul de corupție din Cehia (stat membru UE și NATO) este mai mare decât în Rusia, unde el avea afaceri cifrate la miliarde de dolari.

Studiul ”The Kremlin Playbook” publicat de think-tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) în 2019 îl descrie pe Kellner drept un om de afaceri cu legături economice în Rusia care gravitează în jurul înaltelor cercuri politice din Cehia.

Simpatia lui Kellner pentru Rusia era cunoscută încă de la apariția Wikileaks – telegramele secrete ale Departamentului de Stat din SUA. Ambasadorul american la Praga nota într-o asemenea depeșă din 2008 că Petr Keller i-a transmis îngrijorarea că cetățenii cehi sunt văzuți din ce în ce mai mult de ruși drept interpuși ai SUA. Potrivit ambasadorului american, Keller i-a mai spus că aproape fiecare rus pe care-l întâlnește își exprimă dezamăgirea că guvernul Cehiei a decis să găzduiască un radar al armatei SUA și că rușii se simt trădați că ”frații slavi din Cehia” susțin o prezență americană în regiune.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China. În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar. Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

Recent, fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan atenționa însă că o vânzare a operațiunilor Telekom România către o companie din Rusia sau cu legături cu Rusia este de neacceptat, deoarece vorbim de infrastructură ce ține de securitatea națională.

„Cumpărătorul ar avea acces la date și informații secrete. O vânzare către Rusia sau către grupări legate de Rusia ar afecta în mod direct România”, a atenționat Bostan.

SURSE   profit.ro | newsweek | g4media | hotnews

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *