FUNDATIA IOAN BARBUS

D. P. Aligica: Cum poate Romania sa dea o lectie illiberalismului. O observatie in contra recomandarii d-lui Liiceanu

Imi permit sa am o observatie in contra recomandarii facute de d-l Liiceanu si altor formatori de opinie, in general. Cred ca se face o greseala.

Una vorbim aici pe baricadele luptei impotriva illiberalimsului si pentru progres si alta fumam. Avem ocazia sa avem o finala prezidentiala intre un membru al minoritatii nationale si o femeie. Ce poate fi mai frumos si meritoriu pentru o tara, pentru o alegere prezidentiala?! Romania sa arate Europei, Occidentului, Lumii ca nu este nationalista, ca nu are prejudecati de gen. Cum? Promovand in finala o femeie, prima femeie prim ministru al Romaniei si un minoritar etnic, primul presedinte de origine germana al unei tari neolatine ca Romania.

Aceleasi criterii europene, occidentale pe care le promovam in toate domeniile, aceleasi valori si aspiratii cu care vrem sa facem stiinta, mass media, economie, educatie, arta, cultura etc etc. brusc devin inoperante cand e vorba de alegerile prezidentiale, cel mai important eveniment politic al unui sistem precum cel romanesc? Nu. Sa fim consecventi.

Iata de ce in numele progresului, in numele darii de semnal in lupta impotriva illiberalismului, in numele consecventei principiale, romanii nu pot vota decat intr-un singur fel: o finala europeana, occidentala, care sa reflecte optiunile corecte in favoarea progresului si impotriva discriminarii de orice fel. Nu vrem sa dam un semnal discriminatoriu. Nu vrem sa fim pusi pe aceeasi lista cu regimurile illiberale din alte tari vecine care vor ramane nenumite de noi. Dar vor fi date de contraexemplu cand cu litere mari saptamana ce vine Gardianul si Economistul vor pune pozele pe prima pagina si vor anunta ca Romania a dat o lectie illiberalismului si ca mai este o speranta in Estul Europei.

Asadar acum este momentul consecventei, acum e momentul adevarului. Sa nu dezamagim.

PS
Toate comentariile care in mod direct sau indirect promoveaza xenofobia sau misoginismul atacand sau subminand cele spuse mai sus, nu isi au loc aici.  Pe acesta pagina NU este loc pentru acest fel de manifestari etc.

Dragos Paul Aligica

PRELUAT DIN   Marginalia

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 Comments

 1. victor L
  5 November 2019

  Ati pasat un mar otravit progresimii stingiste

 2. Cri
  5 November 2019

  Cel putzin in politica, electoratul din Romania a dovedit in mod natural si fara pretzioasele indicatii de la Bruxelles, ca nu are prejudecati de natura sexuala, etnica sau religioasa; astfel ca avem un presedinte de etnie germana si religie luterana, si am avut pana ieri o doamna in functia de premier. Dl. Johannis si d-na Dancila au ajuns presedinte, respectiv prim ministru, pe criterii exclusiv politice, fara nicio „discriminare pozitiva”.
  Mai mult, dezbaterile politice, chiar si cele cu accente mai agresive, au ocolit sexul, religia sau etnia competitorilor politici.
  Spre deosebire de cetatenii natiunilor din vestul Europei, electoratul roman nu a inca fost spalat pe creier cu principiile idioate ale „corectitudinii politice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi