FUNDATIA IOAN BARBUS

Daniel Uncu: Un pas mic spre normalitate sau o repliere tactica?

Asadar, Ordonanta de Urgenta nr. 13 va fi abrogata? Foarte posibil. Parca asa a declarat dl Grindeanu, asumandu-si „punctele de vedere” exprimate in spatiul public de terti. Oricum, dincolo de limbajul evaziv al premierului – abrogare (desfiintare), prorogare (amanare) a OUG, nu ne-am lamurit… – societatea civila a punctat, totusi, in conflictul pasnic cu Guvernul si cu echipa domnului Dragnea. Si, indirect, a punctat si Presedintele Iohannis. Sa nu ne bucuram, insa, prea tare. Nici macar de aluzia primului ministru fata de probabila demisie a ministrului justitiei… Caci, nu este decat sacrificiul unui tap ispasitor.

Am putea spune, totusi, ca s-a inregistrat o victorie cu proiectie morala, de extractie democratica. Este, insa, doar o mica victorie a normaliatii. Inca una, dupa criza de la Colectiv, soldata cu demisia premierului de la acea data. Asta nu inseamna cumva, ca se va renunta complet si pe termen nelimitat la incercarile de a ataca Justitia, de a-i proteja pe corupti, de a schimba legislatia penala in favoarea celor care isi doresc o Romanie in genunchi, o Romanie resemnata si tacuta. Nicidecum.

Dispretul suveran si scarba tantosa fata de fie si numai vreo… tentatie moralizator-legala sunt emblemele de brand ale celor care ne vorbesc, cu o ipocrizie infioratoare, despre „respectul sfant” fata de dreptul de a te exprima liber! Traim, de fapt, o realitate arestata de cei care au castigat alegerile, populata de personaje grotesti, inlantuite intr-un laborios si, apararent, inexpugnabil lant al slabiciunilor, servitutilor, impunitatilor si intereselor oculte. Ele exista. Si, daca seful PSD pierde aceasta partida, exact acesl lant este cel care se va strange, incet-incet, in jurul stalpului de care domnul Dragnea este legat. Stalpul ilegalitatilor de partid si de stat.

Se confrunta in continuare doua mentalitati diametral opuse: una, tributara spiritului de clan, relativismului legal, moral si institutional – in care, daca este adevarat, o condamnata penal a scris textul Ordonantei 13 – si cealalta, care imbratiseaza legalitatea, normalitatea, etica, civismul, statul de drept. Batalia nu este, in nici un caz, castigata odata cu anuntul facut de dl Grindeanu. Sa nu fim naivi! Executivul s-a repliat, se pare, in mod tactic si a castigat un pic de timp. Logica imi spune ca este mai mult decat posibil, sa contratatace „la baioneta” cu o sarja ditirambica executata in Parlament. Acolo unde PSD+ALDE sunt suverane, deocamdata.

Revenind la domnul Dragnea, acest chinuit „pas inapoi”, anuntat de primul ministru, nu este de bun augur pentru viitorul politic al baronului de Teleorman. Seful PSD isi joaca in continuare, in metru extrem de riscant, cariera politica. Deja, „unitatea de monolit a partidului in jurul conducatorului suprem”, incepe sa se fisureze…

Ramanen pe receptie.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi