FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dragos Paul Aligica: Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice

Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice sau ne ofera o oportunitate  de a rezolva aparent facil o situatie polemica dificil de rezolvat factual-argumentativ:

  1. Claritatea conceptuala este principala datorie a formatorilor de opinie sau publicistilor. In caz ca nu putem contribui la sporirea acesteia, ar trebui ca cel putin sa incercam sa ne abtinem de la a spori confuzia.
  2. Sa ne ferim totusi sa demonetizam termeni grei care ar trebui sa insemne ceva si care ar trebui sa aiba tractiune in lumea asta, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda. Daca totul poate fi numit “fascist” sau “extremist”, in functie de umorile si conjunctura polemic-argumentativa, atunci nu se mai intelege nimic cand zicem “extremist” sau “fascist”. Am distrus semnificatia termenilor.

Folosirea abuziva a termenului “fascism”, de pilda, este o mare iresponsabilitate: 1. Fata de victimele reale ale fascismului real. 2. Fata de societate in general pentru ca termenul se dilueaza, trivializeaza si isi pierde continutul moral si politic sinistru. 3. Fata de cei abuziv etichetati sau asociati cu termenul, care sunt stigmatizati nedrept cu una dintre cele mai odioase etichete din lexiconul politic.

Mai grav, aruncand cu lejeritate eticheta de “extremist” sau “fascist”  legitimam fascismul. Auzindu-ne vorbind asa, copii astia, care nu mai stiu si nu mai inteleg istorie dar nu sunt toti totalmente lipsiti de simtul realitatii, vor incepe sa creada eronat ca fascismul e ceva rezonabil si respectabil. De ce? Pentru ca ei vor vedea termenul asociat cu persoane care -cu toate defectele, erorile si scaderile lor- sustin puncte de vedere care rezoneaza cu intrebari, probleme si nelinisti publice si sociale din lumea reala cu care sunt familiari si pe care le considera legitime.

Trebuie sa ne reamintim permanent ca in modul in care definim si ne coordonam in spatiul public e necesar ca anumiti termeni grei care ar trebui sa insemne ceva, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda, sa fie respectati si mentinuti ca atare. Sa nu demonetizam, golim de sens si proiectam in irelevant acesti termeni, prin folosire abuziva si inadecvata.

Dragos Paul Aligica

  SURSA   Marginalia

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto