FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice

Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice sau ne ofera o oportunitate  de a rezolva aparent facil o situatie polemica dificil de rezolvat factual-argumentativ:

  1. Claritatea conceptuala este principala datorie a formatorilor de opinie sau publicistilor. In caz ca nu putem contribui la sporirea acesteia, ar trebui ca cel putin sa incercam sa ne abtinem de la a spori confuzia.
  2. Sa ne ferim totusi sa demonetizam termeni grei care ar trebui sa insemne ceva si care ar trebui sa aiba tractiune in lumea asta, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda. Daca totul poate fi numit “fascist” sau “extremist”, in functie de umorile si conjunctura polemic-argumentativa, atunci nu se mai intelege nimic cand zicem “extremist” sau “fascist”. Am distrus semnificatia termenilor.

Folosirea abuziva a termenului “fascism”, de pilda, este o mare iresponsabilitate: 1. Fata de victimele reale ale fascismului real. 2. Fata de societate in general pentru ca termenul se dilueaza, trivializeaza si isi pierde continutul moral si politic sinistru. 3. Fata de cei abuziv etichetati sau asociati cu termenul, care sunt stigmatizati nedrept cu una dintre cele mai odioase etichete din lexiconul politic.

Mai grav, aruncand cu lejeritate eticheta de “extremist” sau “fascist”  legitimam fascismul. Auzindu-ne vorbind asa, copii astia, care nu mai stiu si nu mai inteleg istorie dar nu sunt toti totalmente lipsiti de simtul realitatii, vor incepe sa creada eronat ca fascismul e ceva rezonabil si respectabil. De ce? Pentru ca ei vor vedea termenul asociat cu persoane care -cu toate defectele, erorile si scaderile lor- sustin puncte de vedere care rezoneaza cu intrebari, probleme si nelinisti publice si sociale din lumea reala cu care sunt familiari si pe care le considera legitime.

Trebuie sa ne reamintim permanent ca in modul in care definim si ne coordonam in spatiul public e necesar ca anumiti termeni grei care ar trebui sa insemne ceva, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda, sa fie respectati si mentinuti ca atare. Sa nu demonetizam, golim de sens si proiectam in irelevant acesti termeni, prin folosire abuziva si inadecvata.

Dragos Paul Aligica

  SURSA   Marginalia

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian