FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice

Despre reflexul de a stigmatiza ca “fascist” sau “extremist” orice ne lezeaza sensibilitatile ideologice sau ne ofera o oportunitate  de a rezolva aparent facil o situatie polemica dificil de rezolvat factual-argumentativ:

  1. Claritatea conceptuala este principala datorie a formatorilor de opinie sau publicistilor. In caz ca nu putem contribui la sporirea acesteia, ar trebui ca cel putin sa incercam sa ne abtinem de la a spori confuzia.
  2. Sa ne ferim totusi sa demonetizam termeni grei care ar trebui sa insemne ceva si care ar trebui sa aiba tractiune in lumea asta, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda. Daca totul poate fi numit “fascist” sau “extremist”, in functie de umorile si conjunctura polemic-argumentativa, atunci nu se mai intelege nimic cand zicem “extremist” sau “fascist”. Am distrus semnificatia termenilor.

Folosirea abuziva a termenului “fascism”, de pilda, este o mare iresponsabilitate: 1. Fata de victimele reale ale fascismului real. 2. Fata de societate in general pentru ca termenul se dilueaza, trivializeaza si isi pierde continutul moral si politic sinistru. 3. Fata de cei abuziv etichetati sau asociati cu termenul, care sunt stigmatizati nedrept cu una dintre cele mai odioase etichete din lexiconul politic.

Mai grav, aruncand cu lejeritate eticheta de “extremist” sau “fascist”  legitimam fascismul. Auzindu-ne vorbind asa, copii astia, care nu mai stiu si nu mai inteleg istorie dar nu sunt toti totalmente lipsiti de simtul realitatii, vor incepe sa creada eronat ca fascismul e ceva rezonabil si respectabil. De ce? Pentru ca ei vor vedea termenul asociat cu persoane care -cu toate defectele, erorile si scaderile lor- sustin puncte de vedere care rezoneaza cu intrebari, probleme si nelinisti publice si sociale din lumea reala cu care sunt familiari si pe care le considera legitime.

Trebuie sa ne reamintim permanent ca in modul in care definim si ne coordonam in spatiul public e necesar ca anumiti termeni grei care ar trebui sa insemne ceva, cu incarcatura lor istorica si morala atat de grava si profunda, sa fie respectati si mentinuti ca atare. Sa nu demonetizam, golim de sens si proiectam in irelevant acesti termeni, prin folosire abuziva si inadecvata.

Dragos Paul Aligica

  SURSA   Marginalia

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian