FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: GDS a devenit un club stângist, iar Revista 22 o fițuică plicticoasă care denunță „faciști” imaginari

După retragerea marilor intelectuali de dreapta (Pleșu, Patapievici, Baconschi și, cel mai recent, Liiceanu), GDS a devenit un club stângist (e cam prăfuit ca să se transforme în think tank USR), iar 22 o fițuică plicticoasă, care denunță cu mânie proletară, ca Scânteia lui Brucan, „faciști” imaginari. În timp ce Andrei Cornea șlefuiește statuia lui …

După retragerea marilor intelectuali de dreapta (Pleșu, Patapievici, Baconschi și, cel mai recent, Liiceanu), GDS a devenit un club stângist (e cam prăfuit ca să se transforme în think tank USR), iar 22 o fițuică plicticoasă, care denunță cu mânie proletară, ca Scânteia lui Brucan, „faciști” imaginari.

În timp ce Andrei Cornea șlefuiește statuia lui Marx și justifică prin „idealism” adeziunea unora ca Șora la comunism în epoca lui Stalin (cunoaștem placa), mai tinerii săi confrați s-au pus în slujba variantelor recente de marxism și propagă cu râvnă corectitudinea politică, după cum arată Traian Ungureanu în ultimul lui articol.

Asta e, la treizeci de ani de la Revoluție, se separă intelectualii conservatori de cei stângiști. Anticomunismul celor dintâi rămâne real, iar ceilalți se întorc la tradiția familială sau se livrează ideologiei dominante, în speranța că asta le va plăti factura.

Adrian Papahagi

  SURSA   FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  octombrie 13, 2019

  O completare la aliniatul 2 — în centrul Sibiului (Piața Mare, neicusorule…) tronează un afiș imens cu bustul lui Stalin – publicitate la un documentar cel puțin dubios despre funeraliile naționale și neregretate ca delir colectiv comunist !!
  Este unul dintre filmele prezente la festivalul ASTRA — ce-ar zice bieții fruntași ai „Astrei”, care au luptat toată viața lor contra totalitarismului în Transilvania !!!!

 2. contraSpune:

  Răspunde
  octombrie 13, 2019

  Bine punctat!

 3. contraSpune:

  Răspunde
  octombrie 13, 2019

  A fost dintotdeauna, maestre!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian