FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dragos Paul Aligica: Friedrich Hayek (n. 8 mai 1899) despre libertatea de gandire si de expresie

Friedrich August von Hayek. Nascut: 8 mai 1899.

„Probabil că este destul de corect sa spunem că marea majoritate a oamenilor sunt rareori capabili să gândească în mod independent, că sunt gata sa accepte puncte de vedere de-a gata, prefabricate pentru majoritatea întrebărilor pe care si le-ar putea pune și că nu au nici cea mai mica problema sa creada orice, dacă s-au trezit născuți sau manipulati într-un set de credințe sau altul.

În orice societate, libertatea de gândire conteaza in mod real si nemijlocit doar pentru o mică minoritate.

Dar acest lucru nu înseamnă că cineva ar avea stiinta si capacitatea sau ar trebui să aibă puterea de a alege pe cei cărora li se va rezerva această libertate si pe cei carora aceasta libertate le este retrasa.

[Aceasta realitate a asimetriei dintre o minoritate care intelege, pretuieste si practica libertatea de gandire si majoritatea care functioneaza in sabloane de gandire si manipulare] NU justifică in niciun caz teoria ca un grup restrans si-ar putea revendica dreptul de a determina ceea ce oamenii ar trebui să gândească sau să creadă si ce nu.”

Scurt comentariu: Niciodata in istorie libertatea de gandire si de expresie nu s-au aflat intr-o situatie mai vulnerabila decat astazi, cand structurile neototalitarismului tehnologic dublate de o fervoare ideologica cu accente patologice de religie seculara isi conjuga fortele, peste capetele a miliarde de oameni, pe scara globala.

Este motivul pentru care Hayek nu a fost doar cel mai important ganditor social si politic al secolului 20 dar va fi cel mai important reper al luptei de aparare a civilizatiei si ordinii sociale a libertatii – bazate pe libertatea de gandire, de expresie si de asociere- in secolul 21.

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto