FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dragos Paul Aligica: Istoria ne invata ca organizarea Europei impotriva anglosaxonilor nu e o idee buna

Poate ca e bine sa sugeram mai multa rezerva: „Sistemul Continental” si „Blocul Continental” a mai fost de doua ori incercat impotriva anglo-saxonilor. De cine si cand? In principal si cel mai avansat, de catre Napoleon si de Hitler, in contexte de care continentalii prefera sa nu isi aduca aminte. Daca istoria ne invata ceva este ca Organizarea Europei Continentale impotriva anglosaxonilor nu e chiar cea mai stralucita idee. Poate parea buna pe termen scurt. Dar in principiu -si in ciuda entuziasmului cu care e regulat imbratisata aceasta viziune- rezulatele sunt cele cunoscute din manualele de istorie.

Poate ca de data asta va iesi. Ce n-a putut un Charles Maurice de Talleyrand-Périgord va putea Mogherini Federica. Unde a ratat Joachim von Ribbentrop va reusi Cretu Corina. Unde Charles de Gaulle ar fi vrut dar n-a putut, vor excela doamna Merkel si domnul Juncker. Unde-s doi, puterea creste.

Nu o sa facem acum un fetis din precedent si nu o sa comitem si noi eroarea maniacilor hermeneutici ai anilor 30, care vad in analogiile cu acea perioada, mot a mot si minut cu minut, cheia interpretarii tututor evenimentelor prezente si viitoare (si de ce nu, si a celor trecute: ce e Napoleon altceva decat un Hitler avant la lettre? Este? Este!). Asadar viitorul este deschis. Tot ceea ce putem recomanda este prudenta si scepticism.

Probabiliatea de reusita e mai mare acum. Nici anglosaxonii nu mai sunt ce erau odata. Pe de alta parte, de obicei trec cam 5-10 ani pana cand puseurile anglofobe si americanofobe sunt potolite de Realitatea Inconjuratoare. Intre timp, anglosaxonii stiu sa incaseze. Aici sunt artisti.

Poate ca multi dintre mai tinerii si mai naivii nostri confrati publicistici nu au vizionat vreunul din materialele media din anii celui de al doilea razboi mondial, cand alaturi de Franta de la Vichy si restul continentului, Romania lupta pentru crearea unei Europe Unite, o Fortareata Continentala, impotriva agresorului anglo-saxon. Sunt foarte impresionante aceste materiale. Plus ca sunt un model pentru ceea ce se asteapta de la ei sa produca in urmatorii ani, pana cand Realitatea Inconjuratoare isi va spune cuvantul.

Lasand insa la o parte speculatiile si pe anglosaxoni -presupunand ca sunt o variabila neutra in ecuatia geopolitica- singura intrebare care conteaza este asta: Are Germania capacitatea de Organizare a Europei Continentale? Are Europa Continetala unita sub flamura Berlinului capacitatea de a oferi o identitate, o viziune si o directie, in afara de strategia Carl Schmitt-iana a „inamicului” comun – citeste anglo-americanii?

Asta e tot ceea ce conteaza in acest moment. Dincolo de partipriuri, nu trebuie sa prejudecam in aceasta privinta. Nu se stie niciodata. Si ca romani – in incapacitate cronica de autoguvernare si fara o doctrina de politica externa bine precizata- e bine sa stam alerti. Nu se stie niciodata cand e cazul sa intoarcem armele si sa sarbatorim victoria impotriva….. samd samd samd.

Dragos Paul Aligica

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Madalin Blidaru
    30 April 2017

    Un bun rezumat. As adauga ca am putea gasi astfel de exemple cam de fiecare data cand o viziune unica a incercat Europa continentală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *