FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: “Master Masturbini, international man of mystery”, circar la Europa Libera

Platforme si autori care in mod constant au atras atentia asupra ofensivei propagandistice ruse, dezvaluind si demontand actiunile agentilor de influenta rusi in Romania, mult inainte ca anti-putinismul si anti-rusismul sa fie la moda si stipendiate de Europa, sunt azi etichetati in moduri care sfideaza logica si bunul simt ca putinisti si extremisti. Cui foloseste?!

Cui foloseste generarea si raspandirea acestei confuzii? Cui serveste acest baraj de insinuari, etichetari false si manipulare care induce confuzie in sfera publica? Cui foloseste confuzia astfel indusa fara absolut nici cea mai mica justificare, dovada empirica, textuala, logica, faptica?

De exemplu, pentru orice persoana de bun simt, este evident ca ILD (In Linie Dreapta) poate avea orice pacat dar NU acela de a fi pro-Putin sau pro-rus. Probabil ca nu exista un adversar al agentilor si agendei ruse mai motivat, prompt si agresiv in tot spatiul publicistic romanesc, decat aceasta platforma. Evidenta e strigatoare la cer.

Si totusi saptamana trecuta un angajat al Radio Europa Libera a gasit potrivit sa afirme public negru pe alb ca ILD “se regăsește pe baricade de partea lui Putin și a corupților și a adversarilor Europei”. O minciuna strigatoare la cer.

O asemenea afirmatie -de asemenea gravitate- ar trebui evident probata. Orice jurnalist sau publicist care se respecta si care se revendica de la traditia jurnalismului lumii civilizate, stie din ABC-ul meseriei ca astfel de afirmatii nu se fac decat daca se pot proba in modul cel mai solid cu date, cu evidenta, cu logica. Nu iesi cu asa ceva, facatura din condei, ca la coltul strazii… Nu e profesional, nu e onorabil, este socialmente daunator. Fake news.

In absenta oricarei evidente, oricarei logici, oricarei minime sustineri si probitati profesionale, afirmatia de mai sus nu poate fi calificata decat fie (a) rea credinta manifestata intr-o vointa de manipulare brutala, primitiva si indiferenta la cele mai elementare elemente de adevar sau bun simt; fie (b) lipsa de discernamant dublata de o incapacitate patologica de a percepe si intelege realitatea asupra careia sa presupune ca raporteaza ca jurnalist.

Indiferent care din cele doua – si nu speculam cu privire la care dintre ele este sursa in cazul de fata – este clar ca ne aflam in fata unui act ce discrediteaza in mod absolut pe autor ca analist politic, comentator public, jurnalist si publicist.

Mai exista insa o nuanta care trebuie totusi luata in seama. Ea ne e data de intrebarea: Si totusi, cui foloseste? Cui foloseste sa generezi confuzie in Romania, facand ca anti-putinistii sa para putinisti? Cui foloseste ca autori liberali si pro-democrati incontestabili sa fie facuti regulat “extremisti”? Cui foloseste ca albul sa para negru si negrul, alb cand e vorba de fortele ce apara democratia si atlanticismul in Romania? Cui foloseste ca diferenta dintre fascism si liberalism, dintre pro-democrati si anti-democrati sa devina ambigua si confuza in ochii publicului? Cui foloseste acest haos al etichetelor generat deliberat?

E o pista foarte interesanta. Pentru ca una din doua: Sau angajatul in cauza al Europei Libere este atat de incompetent ca nu poate realiza ca o platforma ca ILD poate fi orice si oriunde dar nu “pe baricade de partea lui Putin și a corupților și a adversarilor Europei”. Sau stie bine ce face si atunci ne aflam in cu totul alt scenariu. Intrebarea fiind: De ce o face? Cui foloseste?

Una din doua: Sau angajatul in cauza al Europei Libere este atat de incompetent ca nu poate realiza diferenta dintre “liberalism” si “fascism”, fiind incapabil sa inteleaga si opereze cu termenii elementari ai ideologiilor politice, convins fiind in aceast delir al incompetentei ca un autor ale carui credetiale liberal-democrate si contributii la promovarea ideilor democratice si liberale sunt indubitabile este “extremist de dreapta” si “pe baricade de partea lui Putin și a corupților și a adversarilor Europei”. Sau stie bine ce face si atunci ne aflam in cu totul alt scenariu. Intrebarea fiind: De ce o face? Cui foloseste?

Cui foloseste sa produci aceasta confuzie? Acest haos in care toate sunt amestecate, totul e neclar, nu se mai intelege cine si cum si ce si de ce…

Mai mult, si de aici lucrurile devin chiar interesante – individul in cauza este totusi -sa subliniem apasat- angajat pe statele de plata ale Europei Libere. Aparent este un propagandist platit, stipendiat, din bani publici sa lupte impotriva fake news si propagandei politice putiniste. Iata-l insa producand, promovand si agitand in mod sistematic fake news si generand confuzii care numai luptei impotriva propagandei ruse nu ajuta.

De ce? Cum s-a ajuns aici? Sa repetam, pentru ca ce se intampla nu e totusi chiar trivial: Pe de o parte omul este platit ca propagandist, pe prima linie a luptei anti fake news putiniste, pe de alta parte il surprindem producand fake news care -deliberat sau nu- ajuta fara indoiala propagandei putiniste. Interesant.

Lucrurile sunt pana la urma insa extrem de simple: Fie ca e pura incompetenta si iresponsabilitate profesionala, fie ca e altceva mai tenebros, in ambele situatii Europa Libera are o problema. Ceva NU e in regula.

Daca acest individ era un simplu posesor de cont facebook, un simplu baiat din Vaslui care se baga in seama pe facebook, spunand mascarii si lucruri iresponsabile, maimutarindu-se in fata unei audiente de stransura, din persona unui role-playing exhibitionist de-a “Master Masturbini, international man of mystery”, totul era pana la urma o simpla problema personala. Dar omul este pe statele de plata ale Europei Libere. Se presupune ca duce cu el, oriunde merge, pe facebook, in spatiu public, in mass media, aura, credibilitatea si reputatia si respectul generate de organizatia in cauza, de marea si celebra Europa Libera.

Cineva care are onoarea de a fi asociat profesional cu o asemenea organizatie are si responsabilitatea de a nu abuza acel nume si de a se comporta decent si profesionist. Iar cand, mai mult, esti angajat, pus pe statele de plata ca parte a unui efort European, Nordatlantic de lupta impotriva fake news, a propagandei, iar tu faci cu o mana una iar cu alta faci exact pe invers, capacitand indirect si pervers jocul dublu cu reputatia de angajat al Europei Libere, exista o mare problema.

O problema de cercetat in continuare.

Sa incheiem spunand ca, in final, cazul in sine ne-a atras atentia cu privire la altceva, mai mare si mai important decat situatia acestui individ, care pana la urma este doar un simptom. Este problema efortului European impotriva propagandei si fake news. Bun. Europa a hotarat sa lupte impotriva fake news si propagandei ruse. Si? A trecut o buna vreme si nu ne e clar: ce se face, unde se duc banii si cu ce finalitate in acest demers anuntat cu atatea surle si trambite.

Ce face, de exemplu –ca exemplul ni s-a bagat singur in fata, prin insistenta angajatului sau– Europa Libera? Ce face altfel, diferit, mai nou, mai penetrant, mai extins decat facea ieri? Stie cineva? A simtit cineva? Vede cineva in fluxuri, in dezbaterea publica in canalele formatorilor de opinie, un suflu nou venit de acolo? Ceva? Orice?

Pentru ca, facand abstractie de aspectele tenebroase ale cazului, sa fim seriosi: Ideea ca il aduni pe pitorescul si indragitul personaj “Master Masturbini, international man of mystery” de pe facebook si il pui sa se interpuna cu pieptul aproape gol, in maieu, transpirat si tocmai iesit de la baie, un pic ravasit, un pic agitat, intre noi si propaganda rusa, nu e tocmai cea mai incurajatoare si constructiva strategie.

Dragos Paul Aligica

PRELUAT DIN   MARGINALIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 Comments

 1. Alcor C. Crisan
  2 September 2018

  Agenti sub acoperire exista peste tot. De ce ar face exceptie (tocmai) Europa Libera?… Cu cat e minciuna mai gogonata, cu atat o comite autorul cu mai mult tupeu. Cui ii foloseste? In primul rand Moscovei, evident.

 2. Tofan Mihai
  2 September 2018

  De unde nu-i (bun simt ) , nici Dumnezeu nu cere !

 3. Polilogu
  2 September 2018

  Nenea DAN ALEXA nu este doar colaborator al EL . El colaborează intens si cu VICE in limba română. SI FACE… RAVAGII INFORMATIVE SI ACOLO. In special printre românii canadieni ,în CANADA având sediul compania VICE.

 4. Costin Andrieș
  2 September 2018

  Master Masturbini recidiveaza:

  Petre M. Iancu shared a post.
  Yesterday at 12:37 PM ·
  Un jalnic falsificator, pe nume Dan Alexe, cândva un jurnalist apreciat nu s-a mulţumit să bată câmpii şi să mă atace la persoană pe pagina mea de Facebook. I s-a demonstrat că greşeşte şi i s-a cerut să-şi prezinte scuze. Şi-a perpetuat şi sporit insolenţa. După ce s-a văzut blocat a trecut la denunţuri mincinoase şi răspândirea de ştiri false în trombă, luate de pe siteuri securiste spre a mă calomnia personal şi a denigra, totodată, Deutsche Welle. Dan Alexe a devenit, vai, o imensă ruşine pentru Europa Liberă, pentru tagma jurnalistică, pentru prietenii săi şi, nu în ultimul rând, pentru el însuşi.

  DW Română
  Yesterday at 12:20 PM ·
  Ne-am trezit cu o postare stranie: „Există pe FB un cetățean foarte dubios, pe nume Petre M. Iancu, care publică pe o pagină web găzduită aparent de Deutsche Welle (care nu mai emite de mult spre România)”. Sic!!!

  Fake News, stimate Dan Alexe! Ne miră faptul că un publicist de anvergura dvs. (colaborator REL!!!) cade în capcana unor trolli politruci și multiplică o informație falsă! Să nu știe Dan Alexe că Deutsche Welle are o ofertă multimedia în 30 de limbi, printre care și în limba română? Petre M. Iancu este redactor principal la DW Română. Respingem categoric atacul la persoană îndreptat fără niciun temei împotriva colegului nostru, un jurnalist independent, competent și apreciat. Totodată dezavuăm și minciunile proferate la adresa instituției noastre. (Pentru conformitate: Robert Schwartz, șeful redacției DW în limba română). Așteptăm scuzele de rigoare, stimate Dan Alexe!<

  /blockquote>

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2174381599469062&id=100006917294707&__tn__=-R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi