FUNDATIA IOAN BARBUS

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei: toți bebelușii sunt oameni de știință

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a participat alături de Bill Nye „the Science Guy”, la o discuție cu public pe teme științifice, organizată de Universitatea Ottawa din Ontario pe data de 6 martie. Dl. Trudeau nu a irosit ocazia de a împărtăși audienței convingerile sale referitoare la o problematică spinoasă, care nu dă pace minților curioase: cine sunt oamenii de știință și când începe formarea lor?

Răspunsul prim-ministrului Canadei este original și incitant:

(de la secunda 35)

Fiecare ființă umană începe ca om de știință. Când ești bebeluș, ești om de știință. Dacă fac acest zgomot, uau, mi se dă lapte. Dacă apăs butonul ăsta, sau dau jos chestia asta de pe masă, ajunge pe mine și mă doare.

Ești curios, întotdeauna întrebi de ce este cerul albastru, ce face acest lucru, la ce e bun acel lucru, de ce funcționează un lucru într-un anume fel. Ce înseamnă că vor fi consecințe dacă fac ceva anume? Un copil testează constant, descoperind ipoteze, experimente, soluții, învățând. Pe măsură ce îmbătrânim, începem să uităm că suntem oameni de știință.

La care, un canadian exasperat exclamă:

Iată o încarnare întristătoare a exact fenomenului descris de dl. Trudeau: adultul care, în loc să descopere chestii and stuff, a uitat complet ce omuleț de știință a fost odată și acum joacă rolul de chibiț negativ pe lângă mintea de bebeluș iscoditor a domnului prim-ministru.

Am trăit mulți ani în Canada, țin mult la această țară și mă încearcă un sentiment de tristețe și crispare de fiecare dată când aflu de isprăvile individului care a ajuns să o conducă. Nu ține de orientarea politică. De-a lungul timpului, la conducere s-au aflat conservatori și liberali, oameni de stat ai Dreptei sau ai Stângii, dar toți au fost oameni adulți. Toți au fost caracterizați de bun-simț elementar și judecată – acea facultate de a gândi logic la un nivel fundamental.

Trudeau e altfel. Într-un cuvânt, este infantil. Semnul vizibil al stării sale de sub-dezvoltare e lipsa completă de simțul ridicolului și de simțul măsurii. Recentele manifestări penibile cu ocazia vizitei de stat în India stau mărturie în acest sens.

M-am întrebat, de ce? Impresia mea este că acest gen de comportament nu e străin de infantilizarea treptată a societății. Când copiii și tinerii învață că nu există o scară de valori, ci doar modalități de expresie diferite – nimeni nu pierde, nimeni nu e mai bun, toți primim diplome de participare – când autocontrolul e considerat represiv și în detrimentul creativității și spontaneității – nefiltrate de rațiune – și când generațiile tinere sunt încurajate să creadă că totul li se cuvine, fără să afle cum s-a ajuns la acel tot, atunci e doar o chestiune de timp până când un produs al acestei mentalități va ajunge conducător al adulților.

E un semn de alarmă nu numai pentru canadieni. În timpurile noastre, dincolo de preferințele politice, primul criteriu de validare al oricărui candidat ar trebui să fie: este X o persoană adultă?

Dacă am ajuns să ne punem astfel de întrebări, e și un semn al decăderii societăților noastre. Dar mai bine să recunoaștem problema, decât să ne prefacem că infantilismul la conducere ar fi o realizare în numele diversității și egalității de șanse.

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. Costin AndrieșSpune:

  Răspunde
  martie 8, 2018

  :))))))

  seful statului canadian face niste stiinta:

 2. DanCSpune:

  Răspunde
  martie 8, 2018

  Hm, chestia cu Bill Nye e nimic in comparatie cu asta de ex:

  https://youtu.be/oedaSfUU0vc

  Justin e un imbecil cu minte de copil razgaiat, obisnuit sa aibe de toate si sa i se cuvina de toate. Complet necalificat pt un job asa de important si o rusine la adresa Canadei. Pun pariu ca multi de afara se intreaba cum de a ajuns papagalul asta cocotat asa de sus?

  Media a avut un rol important in imbecilizarea populatiei. Canale TV (CBC, CTV, Global) + ziare (Toronto Star si National) + canale radio de talk/AM au pupat mana liberalilor ani si zeci de ani la rand. Si inca o fac cu aplomb si nerusinare chiar si acum. Nivelul jurnalistic e adeseori ZERO. Programe care ar trebui sa fie doar de stiri, sant incarcate cu vodevil, hahaiala ieftina si pareri personale ????

 3. Adrian PripoaeSpune:

  Răspunde
  martie 8, 2018

  Cea mai completa analiza a performantelor „pm justin trudeau” (intentionat) o face Rex Murphy, intr-o serie de articole, in National Post. Deasemeni acesta trateaza si politica „liberala” care a dus la un conflict profund intre Alberta si BC si de asemeni intre provinciile din Estul si Vestul Canadei. Conflicte amplificate de liberali sint si cele care au fost cauzate de promisiunile electorale neindeplinite in cea ce priveste situatia nativilor dar si a veteranilor de razboi. In acest moment Canada este obiectivul (tinta) celor mai multe organizatii „progresiste” americane iar gubernul majoritar liberal a respins o initiativa a opozitiei de a interzice finantarile externe in domeniul politic si al „protectiei mediului” – mai pe larg „climate change movement”.

 4. crsSpune:

  Răspunde
  martie 8, 2018

  Intotdeauna diavolul vine razand si razant.
  Omul simuleaza tampenia, este dracul gol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian