FUNDATIA IOAN BARBUS

Emanuel Conțac: Universitățile în vremuri de mare progres intelectual

Pe vremuri universitățile se luptau să-și apere libertatea de expresie în raport cu autoritățile statului.

Acum, în vremuri de mare progres intelectual, lucrurile s-au schimbat. Ca într-o piesă de teatru al absurdului, statul este cel care a ajuns să lupte pentru ca universitățile să nu abdice la una dintre misiunile lor de căpătâi.

Într-o scrisoare fără precedent, publicată astăzi de The Times, Gavin Williamson, ministrul britanic al Educației, le pune în vedere universităților că, dacă nu vor lua măsuri pentru apărarea libertății de exprimare, guvernul va trece la fapte. Gestul lui Williamson pare să fie motivat de „situația tot mai critică din campusurile americane”.

Potrivit ministrului britanic, dreptul de a protesta pașnic este sacrosant, dar intimidarea, violența sau amenințările cu violența sunt infracțiuni. „Universitățile trebuie să afirme în mod neechivoc că intimidarea este inacceptabilă și că persoanele violente nu vor fi tolerate în niciun fel.” De asemenea, instituțiile de învățământ superior sunt chemate să aplice sancțiuni drastice și să coopereze cu poliția pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției.

Williamson nu spune ce universități au fost afectate, ci se mulțumește să descrie situația în termeni generali:

„În Marea Britanie există deja cazuri de studenți exmatriculați pentru că și-au exprimat convingerile religioase. Au fost vehiculate petiții prin care s-a cerut demiterea unor cercetători sau retragerea finanțării pentru proiectele lor; în câteva rânduri, universitățile au cedat presiunii. Amenințările activiștilor au reușit, nu de puține ori, să ducă la anularea unor evenimente. Incidente nefericite, petrecute la universități londoneze de prestigiu, au vizat și membri ai comunității evreiești.”

Emanuel Conțac

SURSA   FACEBOOK

Puteți citi și: The Spectator: De ce există mai multă libertate intelectuală la București decât la Cambridge?

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian