FUNDATIA IOAN BARBUS

China cenzurează furia provocată de moartea Dr. Li Wenliang, care a avertizat asupra coronavirusului – ILD

Li Wenliang a fost primul medic care a avertizat, încă din 30 decembrie, asupra unui nou virus, fiind reținut pentru două zile și anchetat pentru „informații false” și  „tulburarea gravă a ordinii sociale”.

A murit Li Wenliang, 34 ani, primul doctor chinez care a avertizat asupra pericolului noului virus.

În 30 decembrie 2019, pe un forum al medicilor, Li Wenliang și-a avertizat confrații să poarte măști și echipamente de protecție deoarece este posibil să se confrunte cu un nou virus de tipul SARS.

La 1 ianuarie a fost reținut și anchetat de Securitate pentru „afirmații false” care „au tulburat grav ordinea socială”.

A fost eliberat după două zile de arest, pe 3 ianuarie, după ce a semnat un document prin care recunoștea că a comis infracțiunea de furnizare de „informații false” și promitea că va „refecta cu sinceritate” asupra greșelilor comise, relatează Waghington Post.

Poliția din Wuhan a apărut apoi la televiziunea de stat însemnând publcul să nu creadă în zvonuri, ci să contribuie la „un spațiu curat și luminos pe rețelele sociale”.

În 10 ianuarie, doctorul Li Wenliang a început să tușească, apoi să aibă febră. S-a internat în 12 ianuarie, iar în 30 ianuarie a fost diagnosticat cu coronavirus. A murit în 6 februarie, lăsând în umă un copil mic și o soție însărcinată.

Cenzură

Moartea doctorului Li Wenliang a provocat o furtună pe Weibo, twitter-ul chinezesc, cu două haștahuri: „vrem libertate de exprimare”, „Autoritățile din Wuhan îi datorează scuze doctorului Li Wenliang”.

Haștagurile au fost cenzurate de autorități și sute de mii de comentarii au fost deja șterse, relatează BBC.

Li Wenliang: Coronavirus kills Chinese whistleblower doctor

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

  1. Cum a fost pedepsit primul medic chinez care a văzut testele pe pacienți cu Covid-19 și a avertizat ⋆ Universul.netSpune:

    Răspunde
    februarie 7, 2020

    […] a distribuit-o unor prieteni medici care se confruntaseră cu această problemă, între care oftalmologul Li Wenliang. La rândul lui, Li a scris în aceeași seară pe un forum medical găzduit de WeChat despre […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

"Dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali", a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, duminică la B1TV. Acesta a vorbit despre invazia rusă …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian