FUNDATIA IOAN BARBUS

Emil Berdeli: Vasile Bănescu i-a spus niet oripilatului Cozmin Gușă

Într-o recentă emisiune radio, Gozmin Gușă încearcă atragerea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, în meandrele propagandei ruse. Ba chiar constat că politologul nostru atomic caută să-l facă pe Bănescu să împărtășească narativele Kremlinului legate de războiul din Ucraina, pe care le distribuie de multă vreme, însă rezultatul e un mare chix.

Trec peste momentul ridicol din deschiderea emisiunii, atunci când Gușă zicea că vrea să aibă cu purtătorul de cuvânt al BOR o comunicare mai laică fiindcă fanii lui sunt iubitori de biserică ortodoxă, dar nu toți sunt foarte practicanți și consemnez un singur aspect. Așadar, la un moment dat, Gușă îi spune lui Bănescu că e oripilat de sancțiunile Occidentului la adresa lui Kirill, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, ignorând faptul că, aprobând invazia Ucrainei, înaltul prelat de la Moscova a îmbrățișat o retorică plină de ură, incitând indirect la omor, depărtându-se, totodată, cu multe de ceea ce spun scripturile. Mai mult, Kirill, a avut un derapaj de-a dreptul extremist atunci când le-a transmis soldaților ruși că, dacă ei mor în Ucriana, vor fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică.

Însă Bănăscu evită mistica războiului spre care e împins. Mai mult, purtătorul de cuvânt nu pare deloc oripilat, așa cum și-ar fi dorit Gușă, ba chiar justifică cu un limbaj diplomatic, bine ales, sancțiunile îndreptate împotriva lui Kirill, cel care ar fi politizat excesiv mesajele sale. În opinia lui Bănescu, pacea se așterne odată cu dreptatea, fiindcă acolo unde proliferează nedreptatea nu va fi pace, iar anumite persoane (adicătelea Kirill, fiindcă despre el era personajul în discuție – n.m. ) ar trebui să vorbească în primul rând despre Hristos, despre Evanghelie, despre pace, nu despre vreun imaginar război sfânt, ori să instrumentalizeze credința în cheie politică. Pe scurt, Bănescu i-a spus limpede interlocutorului de ce prelatul rus, un susținător entuziast al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, a fost pus la index, iar Gușă n-a avut nici măcar vreo umbră de replică.

Unde sunt yesmenii de altă dată de la Gold FM, singurul post de radio amendat de CNA pentru propagandă rusă, cei care ar fi împărțit frățește cu Gușă înfiorarea care-l tulbură pentru că belicosul patriarh Kirill a fost sancționat de Occident, în pofida faptului că le-a promis raiul soldaților ruși.

Emil Berdeli

sursa: insolent.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi