FUNDATIA IOAN BARBUS

Protest la București: Opriți genocidul energetic comis de Rusia! Oferiți Ucrainei toate armele de care are nevoie!

Asociația „21 Decembrie 1989”, în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu ora 17.00, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 9 luni. Manifestația va avea loc în Piața Universității din București, la borna „Kilometrul Zero al Democrației”, și se va intitula „Opriți genocidul energetic comis de Rusia! Oferiți Ucrainei toate armele de care are nevoie!”.

Rusia a intensificat genocidul împotriva poporului ucrainean prin recurgerea la resortul terorismului energetic. În urma atacurilor desfășurate miercuri, 23 noiembrie, de Rusia asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina, milioane de ucraineni au rămas în beznă, în frig și fără apă curentă. Vladimir Putin folosește iarna ca armă, temperaturile fiind deja în toată Ucraina sub zero grade pe parcursul nopții.

Mai mult decât atât, terorismul energetic al Kremlinului a depășit granițele Ucrainei, atacurile trupelor ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene afectând în mod direct și R. Moldova, care a rămas la rândul ei în beznă pe perioada zilei de 23 noiembrie. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit care aducea din România electricitate în Republica Moldova.

În această situație extremă, reiterăm că lumea liberă trebuie să fie mai unită ca niciodată și să amplifice sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru a combate astfel inclusiv terorismul energetic exercitat de Putin. În caz contrar actele de genocid se vor extinde și asupra altor popoare. Ucraina trebuie sprijinită militar până în momentul în care va obține victoria finală, ceea ce presupune recuperarea tuturor teritoriilor de la invadatori, referindu-ne în acest sens și la Crimeea.

Salutăm astfel demersurile făcute de Polonia pentru ca Ucraina să dispună de sisteme antirachetă Patriot. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a precizat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei.

„După noile atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița de vest a acesteia. Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane și de pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est”, a declarat ministrul polonez.

E de salutat totodată faptul că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o rezoluție care declară, printre altele, că „Rusia, cu regimul său actual, e un stat terorist”. De asemenea, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului. În tot acest timp, o inițiativă similară ce a fost depusă în Parlamentul României pe 31 octombrie nu a fost nici acum adoptată de coaliția de la putere, PNL-PSD-UDMR. Sâmbătă vom cere imperativ puterii de la București să adopte de urgență la nivelul Parlamentului o rezoluție prin care să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului!

Magnitudinea atrocităților comise de trupele ruse în Ucraina a fost scoasă în relief și de Papa Francisc, acesta comparând războiul declanșat de Rusia cu „genocidul teribil” al foametei sovietice din anii 1930, cunoscut drept Holodomor. Milioane de ucraineni au murit în 1932 și 1933 din cauza foametei artificiale provocate de regimul bolșevic condus de Iosif Visarionovici Stalin. Terorismul energetic practicat pe parcursul iernii de urmașul lui Stalin, Vladimir Putin, poate duce chiar și la un Holodomor multinațional, date fiind penele de curent cu care se confruntă atât Ucraina, cât și R. Moldova. Pentru a preveni un asemenea scenariu catastrofal, lumea liberă trebuie să furnizeze de urgență atât capabilitățile militare de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra, cât și ajutorul umanitar vital pentru populația civilă.

Totodată, dorim să atragem atenția că, în data de 21 noiembrie, s-au împlinit 9 ani de la începerea Euromaidanului, prilej cu care dorim să cinstim memoria cetățenilor ucraineni care și-au dat viața pentru viitorul european al Ucrainei. În urma unor proteste care au durat 3 luni, ucrainenii au reușit să dea jos regimul putinistului Viktor Yanukovych. Reiterăm în acest context că Ucraina este singura țară care a luptat pentru aderarea la UE inclusiv prin vărsare de sânge.

Astfel, la acțiunea de sâmbătă ne vom reafirma sprijinul pentru parcursul euro-atlantic al Ucrainei. De asemenea, nu putem rămâne pasivi față de încălcările dreptului internațional și atrocitățile comise de hoardele Kremlinului!

Vom continua să ne manifestăm solidaritatea cu poporul asuprit de hoardele Kremlinului și nu vom uita niciodată crimele comise în prezent de ruși împotriva ucrainenilor, dar nici pe cele comise de ruși de-a lungul istoriei contra popoarelor, inclusiv poporul român.

Noi vom solicita imperativ delimitarea totală, în plan diplomatic și economic, de Federația Rusă, inclusiv interzicerea activității Lukoil și Gazprom în România. Nu mai trebuie să sprijinim financiar statul terorist rus!

Veniți la cea de-a 31-a acțiune de solidaritate cu Ucraina organizată, începând cu 24 februarie 2022, de Asociația „21 Decembrie 1989” și partenerii săi!

Sâmbătă, 26 noiembrie, români și ucraineni, vom fi solidari în capitala României pentru a susține pacea și independența Ucrainei!

Parteneri: Asociația Forumul Civic Românesc, Fundația „Ioan Bărbuș”, Asociația Foștilor Deținuți Politici, RePatriot.

Veniți alături de noi!

Glorie Ucrainei! 🇺🇦 Слава Україні! 🇺🇦

Glorie României! 🇷🇴 Слава Румунії! 🇷🇴

Asociația „21 Decembrie 1989”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Fundația Ioan Bărbuș

Fundația Ioan Bărbuș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi