FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Florin Cîţu: Prioritatea zero în România trebuie să fie sectorul privat

Liberalul Florin Cîţu, preşedintele Comisiei economice din Senat, a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre faptul că România ar trebui să pună mai mult accent pe susţinerea mediului privat şi să nu mai considere mereu drept priorităţi sănătatea şi educaţie.

Despre avertizarea din Raportul Comisiei Europene privind economia românească

Florin Cîţu: Raportul Comisiei Europene confirmă foarte multe din observaţiile făcute în trecut. Arată foarte clar că România este condusă într-o direcţie greşită, e cea mai recentă analiză. Nu e niciun dubiu aici. În tot acest an, am arătat greşelile PSD şi cum au distrus economia. Eu vreau să vă prezint azi nu cum o să moară România, ci viziunea mea liberală despre cum ar trebui organizată România.

Economia socialistă pe care o încearcă Liviu Dragnea cu o parte privată care să finanţeze această economie, nu are cum să funcţioneze. Nici în Europa nu merge. Modelul socialist pierde.

Eu cred că ar trebui să terminăm cu această propagandă, adică sănătatea şi învăţământul, prioritatea zeroîn România. Au fost 28 de ani priorităţi şi nu ştiu dacă vă place cum arată atât sănătatea, cât şi învăţământul. Când vorbim de ele în România, nu vorbim de reforme, ci de salarii mai mari. Vedem că aceşti bani au intrat în sectoarele respective, dar nu se văd. E momentul ca România să-şi pună prioritatea zero pe sectorul privat. Adică partea aceea care creează bunăstare.

Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în românia, nu învăţământul, nu sănătatea. Trebuie să muncim mai mult. România nu-şi permite azi să stea o lună acasă, plătit, în condiţiile în care suntem aproape cea mai săracă ţară din Europa. Un sector privat puternic aduce competiţie în sectorul de stat.

Legea salarizării unitare este o critică importantă pe care o aduc acum. Este un lucru foarte important. Românii care au plecat din ţară nu poate pentru salarii, pleacă pentru toate condiţiile din ţară, infrastructură, toate. Dacă le creşti salariile nu rezolvi foarte multe. Nu trebuie să mai folosim politica fiscală pentru a discrimina. Eu nu sunt de acord ca anumite sectoare gen IT sau Sănătate, să fie impozitate zero, pentru că cineva va trebui să plătească asta. Ceea ce nu e corect. Suntem egali în faţa legii, dar nu suntem egali în faţa fiscului?

Despre sistemul de pensii şi sistemul de sănătate

Trebuie dezvoltat sistemul privat. La pensii ştim foarte clar, am să vă spun ce vor ei să facă. Atunci când vorbesc de opţionalitate nu spun că cetăţenii vor putea să aleagă. România are o problema îmbătrânirii societăţii. România va avea un şoc puternic pe sistemul de pensii. Soluţia celorlalte state a fost egalarea vârstei de penzionare pentru femei şi pentru bărbaţi, noi acum avem 65 de ani pentru bărbaţi, 63 de ani pentru femei. Dar un alt lucru foarte important pe care l-au făcut, au început un sistem privat de pensii, prin care cetăţenii pun mai mulţi bani către sectorul privat, decât cel public. Ce muncim noi azi se duce pe creşterea de pensii pe care o oferă Lia Olguţa Vasilescu şi Liviu Dragnea. Dar nu sunt bani puşi la pensia noastră.

În 2028, datoria publică va fi 60% din PIB, dacă rămânem cu aceleaşi cheltuieli şi nu mai creştem. În 2008, datoria era de 13%. Asta înseamnă inevitabil taxe mai mari. Moştenirea pe care o lasă politica fiscală de astăzi este că generaţiile viitoare vor fi mult mai taxate şi cu mult mai puţini bani la pensie. Deci soluţia e un sistem de pensii privat implementat astăzi, în 2018.

Ar fi liberalii pregătiţi să înceapă o astfel de reformă? Şi ce facem cu cei care ies la pensie mai devreme?

Populismul care naşte monştri. Trebuie eliminate aceste excepţii din societate, trebuie să fim toţi adulţi, responsabili. Problema cea mai mare pe care o vad la PSD este aceasta atitudine ostilă, urâtă, ticăloasă împotriva sectorului privat. Oamenii stau la coadă la poştă pentru a-şi ridica o decizie de impunere. Nu mai spun că atunci când statul are de dat bani înapoi, nu se întâmplă nimic.

PRELUAT DIN   Adevărul

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *