FUNDATIA IOAN BARBUS

Investitorii ruşi exploatează aurul de la Baia Mare fara sa aibă parte de anticampanie in media gen Rosia Montana

Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa (corporaţia miliardarului rus Mihail Prokhorov) a pus mâna pe aurul românesc după ce a cumpărat, în acest an, KazakhGold Group Limited (care deţine 25% din industria auriferă din Kazahstan). Astfel „s-a pricopsit” şi cu o subsidiară în Baia Mare:
compania Romaltyn Mining, descendentă a fostei uzine Aurul, numită apoi Transgold (cea implicată în accidentul ecologic transfrontalier din anul 2000).
În aparenţă o parte infimă, neglijabilă, a tranzacţiei, firma din Baia Mare este interesantă pentru Polyus Gold prin prisma faptului că aici se poate relua producţia de aur printr-o tehnologie extrem de rentabilă: cianurarea. Procedurile au început în urmă cu patru ani, de atunci desfăşurându-se o luptă surdă (metoda fiind una controversată în România), dar care se află într-un stadiu avansat.

De 30 de ori mai mult aur decât cifrele oficiale

Prelucrarea cu cianuri a sterilului minier de către Romaltyn Mining are o miză uriaşă. La scurt timp după ce Polyus Gold a devenit proprietar al companiei băimărene, directorul tehnic, Benoniu Munteanu, a afirmat că „SC Romaltyn Mining se bazează pentru procesare pe circa 8,5 milioane tone de steril din Iazul Central, singura resursă aflată astăzi în patrimoniul său”. Adevărul este altul!

Compania intrată în patrimoniul miliardarului rus Mihail Prokhorov nu urmăreşte prelucrarea sterilului doar din singura haldă pe care o deţine, cea din Tăuţii de Sus (implicată în accidentul ecologic din 2000), ci şi din alte perimetre. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-a acordat companiei Romaltyn patru licenţe de exploatare a “produsului rezidual minier”. Conform acestora, Romaltyn poate exploata sterilul din iazurile de decantare de la Flotatia Centrala, Meda, Aurul Săsar şi de la Uzina de Preparare. Din cele patru “depozite de aur”, cel mai interesant concentrat piritos se află la halda de steril de la Flotaţia Centrală (situată între Baia Mare şi orăşelul Baia Sprie). Acesta este, susţin sursele noastre, de câteva ori mai bogat în aur decât o spun cifrele date publicităţii.

Potrivit datelor comunicate de fiecare când vreun oficial (deputaţii Luca Ştefănoiu – în 1999, Vlad Gabriel Hogea – în 2003 ori şeful Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan, în 2010) pirita arseno-auriferă din zona industrială de est a Băii Mari, depozitată în Uzina de Preparare Flotaţia Centrală, ar avea un conţinut de aur de 0,4 grame/tonă.
În realitate, compoziţia chimică a piritei de Şuior, stocate în incinta Uzinei de Preparare Flotaţia Centrală, indică valori mult mai mari de aur, care le depăşesc de aproape 30 ori pe cele publice. Conform unei expertize de specialitate care până acum nu a fost făcută publică, concentratul piritos arseno-aurifer de Şuior din Uzina de Preparare conţine… 11,30 grame de aur/tonă şi 43,10 grame de argint/tonă. Această analiză de specialitate a fost comandată de Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase REMIN SA (proprietara haldei) şi efectuată la singurul laborator atestat în acest sens din judeţ, fostul Institut de Cercetări şi Proiectări Miniere Baia Mare, de firma SC Lorechim SRL, specializată în cercetare şi extracţie a minereurilor metalifere neferoase.

Ce mai scoate cianura din steril

De asemenea, analiza efectuată de specialiştii în chimie şi metalurgie de la Lorechim atestă faptul că “pirita refractară cu conţinut de aur” mai conţine: sulf (46,78%), arsen (2,30%), plumb (0,61%), zinc (0,73%), cupru (0,04%), dioxid de siliciu (14,40%), oxid de calciu (sau var nestins – 1,27%), oxid de magneziu (0,12%), mangan (0,02%), fier (36,4%), stibiu (antimoniu – 0,08%), cadmiu (0,002%) şi seleniu (0,003%).

La Flotaţia Centrală din Baia Mare sunt depozitate aproximativ 10,5 milioane tone de steril cu metale grele şi 500.000 de tone de pirită arsenioasă (numit în limbaj mai puţin tehnic: „steril aurifer”). Se estimează că prin prelucrarea prin tehnologia cianurării se obţin peste 5,65 tone de aur. Directorul tehnic al Romaltyn Mining, Benoniu Munteanu, a afirmat că noii proprietari ai companiei din Baia Mare “doresc să reia activitatea de procesare până la începutul anului 2011”.

Transgold ar fi „şterpelit” din România aur, wolfram şi beriliu

Proiectul “Aurul” a debutat în 9 mai 1990, dată la care a fost semnat acordul de principiu între Esmeralda Ranger Exploration (Australia), Compania Natională Remin Baia Mare şi Geomin SA Bucureşti. Noua firmă, SC Aurul SA, avea următorul acţionariat: Esmeralda – 50%, Compania Remin – 44,5%, Geomin S.A. Bucureşti – 5%, alţii – 0,5%, iar obiectul de activitate declarat era extracţia metalelor neferoase din sterile de flotaţie depozitate în haldele din jurul municipiului Baia Mare. După apariţia companiei australiene în Maramureş, la conducerea Remin s-au perindat trei oameni-cheie, care s-au regăsit ulterior în structurile de conducere ale Transgold, firma care s-a înfiinţat după dispariţia SC Aurul SA, dispariţie forţată de catastrofa ecologică din 2000. Aceşti oameni, care sunt şi acţionari la firmele cu care lucra Transgold, SC Transfigura SRL şi SC Explorer SA, sunt Ioan Hudrea, Iuliu Chiorean şi Staicu Bălănescu (ultimul a fost şi director general în Ministerul Industriilor şi Resurselor).
Cei trei au pus bazele actualului Romaltyn, Hudrea regăsindu-se şi azi în conducerea firmei, indiferent de cine a fost stăpânul „fabricii de aur” din jurul Băii Mari. În 2003, deputatul Vlad Hogea, care cita documente de arhivă de la unităţile miniere care au făcut iazul Meda, iaz “drenat” de Transgold, spunea că în zonă ar fi fost extrase 45 de tone de aur şi 300 de tone de argint. Pentru că Transgold a refuzat prelucrarea în Baia Mare a minereului obţinut după prelucrări succesive ale haldei de steril şi l-a transportat în Anglia, fără ca autorităţile vamale române să aibă posibilitatea tehnică de a verifica conţinutul real al aliajului, statul român a fost păgubit într-o afacere în care a intrat cu materia primă şi a scos… mai nimic (redevenţa anuală plătită României a fost de 2% din producţia de aur declarată de Transgold, după prelucrarea minereului în Anglia).
De altfel, una dintre disputele niciodată cercetate de autorităţile statului roman se referă la faptul că, pe lângă aur şi argint, minereul trimis în străinătate conţinea metale rare şi mai preţioase decât aurul: wolfram, cesiu, stronţiu, radiu, beriliu, iridiu.

Tehnologia cu cianuri – lecţie învăţată?

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru extragerea prin cianurare a aurului din sterilul minier, noul proprietar al Romaltyn Mining, Polyus Gold, trebuie să construiască şi o staţie de epurare performantă. “Încă din anul 2007 a fost finalizată procedura de solicitare a autorizaţiei de mediu, dar pentru a primi această autorizaţie, fără care nu pot începe producţia, Romaltyn trebuie să îndeplinească nişte condiţii, printre care finalizarea instalaţiei de cianurare, prin care se reduce conţinutul din tulburele de steril până la parametri legali”, a explicat şeful Gărzii de Mediu Maramureş, Călin Crişan. Conform legii, concentraţia cianurilor din apa ce urmează să fie evacuată în râul Lăpuş trebuie să fie sub 0,1 miligrame/litru.

Deşi autorităţile de mediu din judeţ liniştesc populaţia privind termenul îndepărtat privind începerea procesului de exploatare a sterilului minier prin cianurare, reprezentanţii Gărzii de Mediu spunând că mai durează până la construirea staţiei respective şi că acum, spre deosebire de 30 ianuarie 2000, când aproximativ 100.000 de metri cubi de steril şi cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozânta în Tisa, “un accident asemănător nu mai e posibil”, localnicii privesc cu scepticism reînceperea activităţii la Romaltyn. Cu toate acestea, băimărenii “au stat pe margine” în 25 iulie 2010, când li s-a oferit posibilitatea să se pronunţe în acest sens, în cadrul unui referendum, doar 12,67% dintre localnicii cu drept de vot prezentându-se la urne.

Investitorii ruşi exploatează aurul de la Baia Mare

Profitând de letargia localnicilor, şefii de la mediu se transformă în avocaţi ai Romaltyn. “Condiţiile de siguranţă sunt respectate. Acum, pereţii celor patru tancuri de leşiere «vinovate» de accidentul din 2000 au o grosime de un centimetru, aproape dublă faţă de cea prevazută de lege, şi fiecare tanc are o başă colectoare (gropi betonate, ermetice) cu o capacitate dublă decât a tancului. Nu sunt motive de îngrijorare”, a menţionat şeful Gărzii de Mediu, Călin Crişan. El a mai precizat că în cazul în care conţinutul de cianură din lacurile de oxidare de la Bozânta este peste limita legală, se neutralizează şi după aceea, dacă analizele de laborator indică o concentraţie “normală”, sunt evacuate în râul Lăpuş.

Tehnologia fără cianuri, ignorată

Băimărenii de la Lorechim (dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, Liana Oşanu, Lidia Ionescu, Loredana Năftănăilă dr. ing. Vasile Coman şi dr. ing. Corneliu Pop) au perfecţionat şi brevetat o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere prin metode nepoluante, care utilizează tiosulfatul de sodiu şi care exclude tehnologiile pe baza de cianuri. Deşi eficientă, unii spun că tehnologia nepoluantă e puţin mai scumpă decât cea prin cianurare, însă poate ar trebui luat în calcul şi riscul de mediu, ţinând cont de e precedentul din anul 2000.

sursa: ziaruldeinvestigatii.ro

P.S.

toti ecologistii si ong-urile sint revoltati, protesteaza, semneaza petitii, se bat cu jandarmii, activeaza pentru ca o companie canadiana vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana sau imporiva exploatarii gazelor de sist (tot de „criminalii de americani)
NIMENI, practic, nu a auzit ca la Baia Mare aurul este exploatat TOT CU CIANURI (sau probabil mult mai poluant decit ar putea-o face compania canadiana la Rosia Montana).
La Baia Mare exploateaza rusii, activistii si toti ecologistii nu au nici un motiv sa se lege cu lanturile de utilajele corporatiilor, ca nu sunt americane.

Concluzia care se impune este ca toate aceste ong-uri activeaza, constient sau nu, nu pentru a salva planeta, rosia, pina freatica etc, ci pentru interesele rusesti in Romania.

reiau aici citeva informatii

———–

Nu mai demult de august, ruşii au blocat conturile Caspian Pipeline Consortium, un joint-venture prin care Chevron aduce petrol din Kazahstan până la Novorossiysk, la Marea Neagră. Nikolai Tokarev şi-a început cariera ca spion KGB în Germania de Est unde a fost coleg cu un anume Vladimir Putin şi a urcat în ierarhia kaghebisto-politico-economică de la Moscova împreună cu acesta. În esenţă, ăsta este omul pe care mai că-l implora Ponta ieri să cumpere Oltchim, de preferinţă anul viitor după alegeri.

sper ca acest articol va lamuri macar o mina de oameni despre ce se ascunde in spatele spiritelor generoase care lupta pentru salvarea naturii de capitalismul imperialisto-american – rusii.

asta e un grup de protestatari impotriva gazelor de sist venit de la constanta –

organizatori – Coalitia „Dobrogea verde” este formata din Organizatia Nonguvernamentala Guvernamentala „Mare Nostrum”, Grupul pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare, Centrul pentru Resurse Civice si Comisariatul pentru Societate Civila, Vama Verde, Costinestiul Verde, Mangalia Verde. Actiuni similare se desfasoara la Barlad, Bucuresti, Cluj si Timisoara. Organizatorii protestului fac un apel de mobilizare generala a tuturor dobrogenilor. „Vom iesi in strada si vom aduce la noi sticle cu apa de 0,5 litri, pentru a le depune in fata statuii, deoarece credem ca aceasta va fi singura rezerva de apa potabila din Dobrogea ramasa dupa inceperea forarilor prin fractionare hidraulica a gazelor de sist”, a declarat Mihaela Candea, director executiv al O.N.G. Mare Nostrum.
https://observator.ro/141981/pr…..41981.html

afisele parca sint desprinse din propaganda comunista a anilor 50, si acum, ca si atunci, americanii erau imperialistii care voiau sa ne colonizeze iar cei care lucrau cu ei erau niste „asasini”

vocea rusiei spunea in vara ca ar ar trebui incurajate misacrile extremiste din tara. lucrul asta deja se intimpla, gruparile extremiste care deocamdata salveaza romania de gazele de sist, rosia montana si alte calamitati care ne-ar cistiga independenta energetica fata de rusia sau ar exploata niste resurse care asteapta sa fie exploatate, aceleasi grupuri fac azi vizionari de film, discutii, schimb de experienta si idei cu grupuri comuniste din occident, cum ar fi grupul comunist terorist weather underground https://inliniedreapta.net/tero…..t-la-cluj/ sau miscarea notav din italia, este vorba de miscari care vor sa salveze planeta prin violenta, dindu-i foc, aruncind-o in aer https://inliniedreapta.net/inse…..-nu-numai/ elemente extremiste pe care rusia are toate interesele sa le incurajeze daca vrea sa impiedice cit mai mult timp exploatarea resurselor din romania. daca chevron sau alta companie (nerusa) ar veni in romania sa faca exploatarea, noi am cumpara gaz cu un pret de 5-6-7 ori mai mic fata de pretul cu care il luam acum de la putin. miliarde si mii de miliarde, rusii ar fi cretini sa nu imvesteasca in aceste miscari .

din miscarile astea fac parte de la bieti terminati ca mihnea blodariu:

Oare romanii nu se mai simt liberi dupa 22 de ani în această democrație? Și răspunsul este NU! Nu ne simțim liberi, românul nu mai este liber. Cu fiecare, zi în acești 22 de ani, i s-a luat puțin din libertatea de a-și deschide un magazin în cartier, și i s-a dat mall-ul, i s-a dat corporația, i s-a dat multinaționala(…) Nu, nu mai sîntem liberi, nu mai sîntem liberi într-un stat care ne minte în fiecare zi de la TV și din sptele birourilor, și din spatele costumelor. Nu mai sintem liberi atunci cînd democrația se traduce printr-un țarc în care am fost băgați de cîinii sistemului

grupul tinerii maniosi, aceiasi din grupul pentru actiune sociala de la cluj, au o franciza pe asa numita „Global Anti-Fracking Day”

22 septembrie este „Global Anti-Fracking Day”, Ziua Internațională împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

Într-un context european în care se impun moratorii sau chiar interzicerea acestui tip de exploatare, Romania este în pericol să devină terenul de joacă al unei corporații petroliere cu o istorie pătată de numeroase incidente.

Va invităm Sâmbătă, 22 septembrie 2012 la ora 20.00 în Piața Unirii pentru a viziona în aer liber filmul documentar „Gasland” realizat de Josh Fox. Mărturiile numeroaselor comunități afectate de exploatări, interviuri cu reprezentanți ai companiilor și ai comunității științifice completează tabloul aparent idilic folosit de companiile petroliere pentru a continua acest tip de exploatare dăunătoare.

Site-ul filmului:
https://www.gaslandthemovie.com/
O prezentare grafica a procesului de fracturare hidraulica (fracking):
https://www.dangersoffracking.com/

Proteste la Bârlad împotriva exploatării gazelor de șist:
https://www.jurnalul.ro/observa…..611098.htm
https://totb.ro/foto-mii-de-bar…..hidraulice
Cui ne vindem natura:
https://amazonwatch.org/work/chevron
https://en.wikipedia.org/wiki/C…..troversies
https://www.abc.net.au/news/201…..ng/3758606

de ziua internationala impotriva independentei energetice de rusia, o mina de terminati s-a uitat la un film in centrul clujului

pagina de facebook a evenimentului – https://www.facebook.com/events…..l_activity

la protestele pentru salvarea romaniei de independenta energetica fata de rusia participa si miliatia spirituala, care zilele astea ne invata cum trbuie predat comunismul in europa de est https://www.militiaspirituala.r…..eebb638eb5

mihai bumbes de la militia spirituala

tinerii maniosi, cluj
„cine nu sare(in aer) nu vrea schimbare”

(vedeti si asta https://inliniedreapta.net/moni…..-de-rusia/ )

—————–

activism impotriva gazelor de sist – Adrian Solomon, deputat PSD de Barlad, il ameninta cu moartea pe Mihai Razvan Ungureanu

Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimțirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină în Bârlad și să nu anunțe autoritățile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad, va avea nu soarta lui Tăriceanu ci soarta lui Aldo Moro. Și asta nu-i o amenințare e o asigurare, domnul prim-ministru.

deputatul Adrian Solomon a vorbit și despre mitingul pregătit de PSD, în această săptămână, la Bârlad, pe tema gazelor de șist. “Mitingul de pe 26 este un miting anti american și anti Răzvan Ungureanu. Anti guvernul Ungureanu. Pentru că nu putem să nu ne alegem o țintă.”, a subliniat deputatul PSD, mândru de atitudinea și activitatea sa politică.

https://inliniedreapta.net/moni…..putat-psd/

Adrian Solomon e acelasi care spunea:

Pai noi am pierdut Razboiul Rece, dragii mei. Si cine a castigat? L-au castigat americanii, care au venit si ne-au impuiat capul cu reforma institutionala, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ sa-i ia.

Noua Dreapta si noua stinga (militia spirituala, mircea toma cu al lui active watch si criticatac) par sa fie de acord cu Adrian Solomon.

————————-
vama verde e o pagina de facebook. hai sa iti arat o poza din activitatile lu vama verde https://www.facebook.com/vamave…..3165928944


descrierea poze: „Lună Amară, Vama Verde și activiștii din Piața Universități – la Vama-Veche de 1 Mai!”

Deci, in poza e Mihnea Blidariu, un activist comunist si autor submediocru de poezie protestatara. in iarna, in timpul unui protest pt rosia montana, mihnea blidariu perora che guevarist (un criminal comunist, pentru cei care cred ca che guevara e un erou):

românul nu mai este liber. Cu fiecare, zi în acești 22 de ani, i s-a luat puțin din libertatea de a-și deschide un magazin în cartier, și i s-a dat mall-ul, i s-a dat corporația, i s-a dat multinaționala(…) Nu, nu mai sîntem liberi, nu mai sîntem liberi într-un stat care ne minte în fiecare zi de la TV și din sptele birourilor, și din spatele costumelor.

in poza mai e alexandru alexe, cel care a organizat sueta comunista occupy bucharest https://inliniedreapta.net/lave…..e-d-astea/ si dadea indicatii pretioase participantilor:

eveniment la care a fost prezent si comunistul pe fata, claude karnoouh, cel care spunea acum citeava luni:

“Social-democratie nu mai poate representa oricice fel de alternativà. Din 1914 încolo a tradat socialismul… “social-tradatori” asta a fost cea mai bunà definitie […] Dar o întrebare ràmine… ce fac popoarele? De ce acordà cît de cît o anumite încredere la partide traditionale de stîngà sau asa zis (din partea lor) de extrem) stînga (!) car sunt mai mult niste pompieri sociali decît un adevàrat releu al criticii popularà? Popoarele nu fac nimic… sunt “indignate”… Na si… si de ce!.. au descoperit cà capitalismul cind n-are ceva care il freneazà este dur, fàrà milà… mare descoperire… asta se stie de la bun început… Singurul argument interesant în acest articol este dominatia culturalà… si în acest domeniu social-demo a ratat volontar trenul critici… din cauza lacomia electorale a fost încapabililà sà dezvolte o adevàratà culturà popularà de stîngà, mai precis cînd jucat jocul acestei confuzia între filantropie (toate feluri de ONG) si o politicà culturalà… se pare cà responsabili social-demo nu l-au citit pe Gramsci, sau dàcà l-au citit nu l-a înteles…(Claude Karnoouh)”

adica, ce spunea este ca cel mai mare dusman al comunistilor, si al lui, sint social democartii care au tradat idelurile revolutiei.

din grupul condus de claude karnoouh face parte si costi rogozanu, cel care, nici mai mult, nici mai putin, chema minerii la bucureti ca sa il dea jos pe basescu.

claude karnoou, un negationist al holocaustului mai inversunat ca dan sova:

“Despre camerele de gazare sînt convins că nu au existat în mod efectiv; o serie de adevăruri ale istoriei oficiale vor sfîrși prin a fi revizuite”

alte declaratii comunist ale apropiatilor lui vama verde sint aici https://inliniedreapta.net/inse…..alismului/

asa ca, draga vama verde, eu nu spun ca esti comunist, spun doar ca esti, cel putin, un idiot util, care sustine idei si atitudini comuniste insotindu-te cu comunisti, iar argumentele tale vin pe filiera comunista. e frumos ca iti place in vama si ca iti place, muzica, verdele si natura, si mie imi plac. dar de aici pina la a sustine idei comuniste, e cale lunga.

ah, mi-am amintit, hai sa iti mai dau un exemplu, adi dohotaru de la cluj, care cind nu organizeaza suete in care promoveaza terorismul comunist, Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj, cere nationalizarea resurselor, exact ca evo morales, exact ca dej, exact ca castro, ca lenin.

“Pe viitor, nu se va propune doar problema înstrăinării aurului, ci și a sănătății, așa cum s-a pus deja acum, a petrolului și a altor resurse, care trebuie naționalizate din nou, însă cu un control atent din partea societății civile.”

adi vrea resursele sub controlul lui atent, intelegi? ???? si pun pariu ca aici esti de acord cu el (si cu dej, cu lenin, cu castro, cu evo morales).

——————–

Daniel Francesco:

Nu este din 1988 sau de pana in decembrie 1989, este din martie 2012, la Barlad, un loc unde peste 7000 de oameni s-au adunat, au cantat, au aplaudat versurile poeziei Traiasca Romania a lui Adrian Paunescu si interpretarea lui Nicu Alifantis. Strigari si bannere de la cea mai mare demonstratie anti-fracturare hidraulica desfasurata la Barlad (poate si in lume): ” Nu vrem otrava”, „Fractionarea hidraulica distruge planeta”, „Zorleni NU gazelor de sist”, „Aveti mare graba sa ne dati otrava”, „Franta, Anglia, Germania spun Nu , „Chevron is the Worst America dream – Wake up people”, „Nu ne intoxicati”, „Chevron – We say: NO Fracking”, „Votre verite c’est notre mensonge”, „Suntem creatia lui Dumnezeu”, „Citizens of Barlad – United for victory”, „NU Forarii NU Poluarii”, „Nu ne distrugeti viitorul copiilor nostri”, „Exploatare=Poluare”, „Casa de ajutor reciproc a pensionarilor Barlad”, „Piata Universitatii este peste TOT”, „Statul protector ne ia apa de izvor”, „Sonde DA locuri de munca BA”, „Noi otraviti Voi imbogatiti”, „Asta nu-i guvern este un Concern”, etc

S-a auzit si strofa urmatoare:

Dar ţara nu se face cu laşi, cu apatrizi
Iubirea nu te scuză când ochii îi închizi
Să curăţăm tot răul din viaţa României
Că noi suntem partidul şi ţara omeniei
Nu creadă hoţii muncii că ei sunt mari şi tari
Noi suntem patrioţii revoluţionari

Avem contract pe viaţă cu visul şi cu glia
Trăiască libertatea, trăiască România

La tribuna acelasi gogoserist PSD-USL Adrian Solomon…

Bannerul cu „Fractionarea hidraulica distruge planeta” este inca o dovada ca f. multi nici nu stiau despre ce este vorba. Oamenii au venit manati de maharii PSD fara sa stie despre ce este vorba!

——————

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian