FUNDATIA IOAN BARBUS

Marea Britanie: „Multiculturalismul a eşuat”

David Cameron a spus că multiculturalismul a eşuat în Marea Britanie şi a făcut apel la un „liberalism musculos” care să se opună extremismului islamist cu mai multă putere.

În timpul unui discurs important despre combaterea terorismului, Primul Ministru a avertizat că „tolerarea prin inacţiune” (hands-off tolerance) a practicilor inacceptabile din partea comunităţilor non-albe a dus doar la încurajarea extremismului.

Vorbind în cadrul unei conferinţe despre securitate din oraşul german, Munich, Dl Cameron a spus că ameninţarea terorismului trebuie confruntată nu numai de serviciile secrete şi prin supraveghere, ci şi prin abordarea problemei extremismului islamic acasă.

„Vorbind sincer, avem nevoie de mai puţină toleranţă pasivă, ca cea din ultimii ani, şi de „liberalism musculos” mult mai activ, a spus Primul Ministru.

Hotnews.ro redă principalele puncte ale discursului lui Cameron:

 • musulmanii britanici trebuie sa adere la valorile principale ale libertatii si egalitatii
 • premierul Cameron va anunta sfarsitul „tolerantei pasive” in cadrul comunitatilor divizate
 • membrii tuturor religiilor trebuie sa se integreze in societatea mai larga si sa accepte valorile ei fundamentale
 • sa fii britanic inseamna sa crezi in libertatea cuvantului si a religiei, in democratie si in drepturi egale, indiferent de rasa, sex sau orientare sexuala
 • acest lucru inseamna sa ne asiguram ca imigrantii invata sa vorbeasca limba engleza si ca toate scolile predau copiilor elementele unei culturi si a unui program comun
 • fiecare persoana, de le ministri la alegatorii obisnuiti, trebuie sa-i infrunte in mod activ pe cei care au opinii extremiste
 • Cameron va avertiza ca toate organizatiile si gruparile care nu vor promova valorile britanice nu vor mai primi fonduri de la buget si nu vor mai putea sa coopereze cu statul
 • premierul va promite o noua dorinta de a confrunta si „a invinge” ideologiile extremiste care-i fac pe unii sa se implice in actiuni teroriste
 • sub doctrina statului multicultural, am incurajat diferite culturi sa traiasca vieti separate, departe una de cealalta si de curentul principal
 • am esuat in incercarea de a oferi o viziune a societatii la care ei sa simta ca vor sa-i apartina
 • accept faptul ca multiculturalismul i-a facut pe unii membrii ai comunitatii albe sa simta ca nu sunt tratati corect
 • rasismul si intoleranta sunt „pe buna dreptate” condamnate. Dar cand opiniile si practicile la fel de inacceptabile au venit de la persoane care nu sunt albe, am fost prea precauti, prea tematori sa le condamnam
 • Cameron va sublinia diferenta clara intre „extremismul islamic” si religia islamica: „Trebuie sa fim limpezi. Extremismul islamist si Islamul nu sunt acelasi lucru”
 • Scurtă cronică incompletă, dar convingătoare, a cauzelor recente ale eşecului multiculturalismului britanic:

  • Marea Britanie, azi link
  • Ministru britanic: ” În 30 de ani, cu voia lui Allah, UK va avea un Prim Ministru musulman.” link
  • UK numeşte terorismul islamic activitate anti-islamică link
  • UK se sinucide ca să salveze planeta link
  • UK nu încarcerează musulmani care chiamă la lovitură de stat pentru a nu-i radicaliza link
  • UK trimite talibani în afganistan pentru a lupa împotriva soldaţilor britanici link
  • UK interzice accesul unui parlamentar oldandez pe teritoriul ei după ce un lord musulman a ameninţat cu asediul Casei Lorzilor de către 10.000 de musulmani link
  • UK: poliţia fuge de islamişti pentru a evita violenţele link
  • UK: există şcoli care au renunţat la predarea Holocaustului pentru a nu ofensa micii admiratori ai lui Hitler link
  • UK îşi rescrie istoria: creştinismul şi istoria britanică eliminate din dicţionar link
  • UK: Jurnalişti deconspiră imami extremişti. Jurnaliştii sînt cercetaţi penal link
  • UK: Capul bisericii creştine susţine legea islamică link
  • UK eliberează zeci de terorişti periculoşi din închisoare… pentru a evita violenţele, evident link
  • UK: Partidul Laburist infiltrat de extremişti musulmani link
  • Telegraph, UK: “Cultura noastră bazată pe drepturile omului a devenit acum o tiranie” link
  • Newspeak în ţara lui Orwell. Miniştrilor britanici li s-a interzis folosirea unor cuvinte ca extremist şi islamist link
  • Regatul Unit al Marii Supravegheri link

  Costin Andrieş

  Costin Andrieş

  Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

  5 comentarii

  1. Hello
   5 februarie 2011

   Ca sa vezi! Dupa ce Merkel „a inteles” acum citeva luni ca multiculturalismul e o timpenie sinucigasa, uite ca si Cameron s-a luminat. Oameni simpli, ca mine, spun asta de ani de zile. In cazul meu, iluminarea s-a produs dupa ce am citit articolul lui Huntington „Cultures in the 21st Century: Conflicts and Convergences”, „America Alone” a lui Mark Steyn si apoi altele si altele. Ca doar s-a scris destul si nu e nevoie de prea multa minte ca sa pricepi.

   E bine ca politicienii nemti si englezi aflati la putere recunosc, in sfirsit. Dar ramin niste intrebari:
   1. Cind ii vor numi ei pe cei care au inventat bullshit-ul asta ca sa ii stie toata lumea? Ca doar nu a aparut din senin, nu a cazut din cer. Cind vor explica ei cum s-a ajuns aici asumindu-si, totodata, partea de responsabilitate?
   2. Cit va mai trece pina cind si americanii si canadienii vor anunta falimentul multicultutalismului si vor inceta sa finanteze cu bani publici promovarea acestei aberatii?
   3. Nu cumva renuntarea la ipocrizie e o simpla manevra, rezultat al fricii partidelor traditionale de a pierde puterea in conditiile aparitiei unor politicieni si partide care spun lucrurilor pe nume si aduna tot mai multe voturi?

   S-au scris multe despre multiculturalism si s-a repetat in fel si chip, fara prea mare efect la politicienii in cautare de voturi, ca „teoria” se bazeaza pe falsul postulat al egalitatii culturilor si ca circul se va sfirsi prost si vom da cu totii de dracu. S-au propus si definitii. Cea mai buna a aparut in urma unui concurs:

   The following is the 2007 winning entry from an annual contest held at Texas A&M University calling for the most appropriate definition of a contemporary term. This year a definition was required for the term „Political Correctness.”

   The winner wrote:

   „Political correctness is a doctrine, fostered by a delusional, illogical minority and rabidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a turd* by the clean end.”

   ___________________
   *Turd e un cuvint mai putin folosit in vorbirea curenta. Ca sa nu va pierdeti vremea cautind prin dictionare, asta ii e definitia:
   Feces, faeces, or fæces (see spelling differences) is a waste product from an animal’s digestive tract expelled through the anus (or cloaca) during defecation.

  2. Hello
   5 februarie 2011

   Din „America Alone”:

   „In a cultural confident age” englezii din India s-au pomenit pusi in fata practicii „suttee” – traditia arderii de vii a vaduvelor pe rugul funerar al sotilor lor. Generalul Sir Charles Napier s-a dovedid impecabil multicultural: „Ziceti ca asa e obiceiul vostru sa ardeti vaduvele de vii. Foarte bine. Si noi avem un obicei: cind niste insi ard o femeie de vie, noi le punem un streang in jurul gitului si ii spinzuram. Construiti-va rugul funerar; linga el, dulgherii mei vor ridica o spinzuratoare. Puteti sa va urmati obiceiurile. Iar apoi, noi le vom urma pe ale noastre.”

   India de azi e mai buna fara suttee. Multiculturalismul irational e o frauda evidenta si a fost acceptat subliminal pe aceasta baza. Pina la urma, cei mai multi aderenti ai ideii ca toate culturile sint egale nu doresc sa traiasca nicaieri altundeva decit intr-o societate occidentala avansata. Asta e chintesenta imposturii progresistilor. Dar, daca crezi in mod sincer ca suttee e doar un exemplu al vibrantei si bogatei tesaturi a culturii indigenilor, e cazul sa incerci sa-ti imaginezi cit de placut ar fi cartierul tau daca 25, 30, 48 de procente din locuitorii din jur ar crede in aceasta practica. Multiculturalismul a fost conceput de elitele occidentale nu ca sa celebreze toate culturile, ci ca sa o o respinga pe a lor; e, prin urmare, o adevarata bomba sinucigasa.

   Ceilalti dintre noi – acei care cred ca se pot emite judecati asupra competitiei libere a culturilor, libertatii religioase, domniei legii – trebuie sa recistige increderea culturala pe care generalul Napier a demonstrat-o.

  3. calehari
   5 februarie 2011

   Hello @1 @2. Frumoasa lucrare iese cand dezvelirea Adevarului se face si cu suflet . Excelent scris .

  4. Pataphyl (Andrei R.)
   5 februarie 2011

   Exact Bogdan, mulțumiri @Hello, iar definiția asta

   Political correctness is a doctrine, fostered by a delusional, illogical minority and rabidly promoted by an unscrupulous mainstream media, which holds forth the proposition that it is entirely possible to pick up a turd by the clean end

   e de pus în insectarul peren de citate remarcabile! ????

  5. John Galt
   5 februarie 2011

   Multiculturalismul a fost un esec indiferent cat de multi bani s-au bagat in el. E esuat pentru ca s-a pornit de la o premiza gresita, s-a crezut ca o populatie poate asimila o minoritate chiar daca in majoritatea cazurilor acea minoritate nici nu dorea sa fie asimilata ci din contra, vroia doar avantajele (evident – ca doar nu de prea mult bine au plecat). Nici dupa 2 sau 3 generatii nu s-a reusit imbinarea unor culturi, ce de multe ori ajung sa fie in competitie directa, sa genereze tensiuni samd (Fukuyama).

   Multi nu inteleg ca evolutia nu se face cu subventii si pasuiri ci invers, doar cand dai de greu. Un sut in fund un pas inainte, nu?

   Culturile si civilizatiile nu sunt egale. Unele au inventat hartia si artificiile ca apoi sa se predea vro 6000 de ani, altele au inventat algebra, insa doar una a ajuns pe Luna. Acum nu discutam de pe niste calculatoare inventate in est. Petrolul nu e produs in NY si consumat in Rusia ci invers. Un Florin Salam nu cred sa poata descoperi cu usurinta un algoritm recursiv chiar daca e posibil sa aiba o inclinatie naturala spre diverse combinatii sau permutari.

   In plus mai e o chestie: de ce sa stimulezi natalitatea? E cineva obligat sa tina in spate niste familii care fac copii doar pentru a incasa o subventie? Ce educatie vor avea acei copii? Credeti ca avem nevoie de analfabeti? Multi da’ prosti? Prosti da’ multi? Cu ce drept unii incaseaza 80% din salariul mediu pe economie cand ei nu castiga nici minimul? Sa ne dea / sa ne faca – avem nevoie de voturile electoratului de stanga? Sa le dam apartamente pe gratis (sau prin ANL) ca sa-i legam definitiv de glie (ca pe sclavi) si sa compromitem masiv mobilitatea si adaptabilitatea fortei de munca?

   Piata nu e deloc prietenoasa cu astfel de indivizi oricat de mult si-ar repeta ei in fiecare seara ca nu e nici o problema, ca pot controla, ca va fi bine. Cartiere goale e putin zis – violenta si armata pe strazi (pentru a apara magazine, scoli) e o varianta mult mai aproape de adevar.

   Cand 5 milioane de tineri (din 15-18 – varianta optimista) vor fi plecati afara definitiv, cand in tara vor ramane 10 milioane de mosnegi ca sa stinga lumina (si numai mosnegi – adica noi :D), atunci realitatea va arata intr-un mod complet diferit de ce este acum in jur. Adaugati faptul ca in ultimii 30 de ani conditiile de trai nu au fost printre cele mai stralucite, ca tranzitia cat si comunismul si-au lasat urmele in speranta de viata destul de adanc, adica multi nu vor mai ajunge la 75 de ani ci la 50, ca inainte de razboi. Degeaba avem internet si RMN-uri daca spitalul nu are bani nici macar de aspirina. De educatie sau profesionalism nici nu mai zic – mai toti au doua facultati insa nu stiu sa puna o cratima corect. Asa va fi si pe viitor.

   Culmea e ca mai toti se mira de ce nu investeste nimeni, de ce nu vin investitorii straini. Pai ce era de vandut deja s-a vandut. De imprumutat nu cred sa ne mai imprumute nimeni la dobanzi mici, iar daca o va face atunci sigur banii respectivi nu se vor duce in fantani arteziene, sau in autostrazi cu 6 benzi. De ce sa faci drum national cand in 20 de ani ramai fara contribuabili in acel oras? Ce sens are sa bagi bani in el?

   Spuneti ca populatia se va polariza in jurul oraselor mari. Si acolo ce sa faca – sa stea in trafic? Ce afacere merge ma rog in aceste „orase mari”? Carrefour? Mega Image? De unde bani? Mai toate cartierele din „orasele mari” au aparut in urma unor fabrici ce aveau nevoie de muncitori. Acum fabricile s-au inchis insa cartierele au ramas. Noroc de banci si farmacii ca altfel ramaneau parterele goale, fara nici un magazin. Azi nici macar un reparatii tv nu mai gasesti, toti muta dosare. Dosare pentru ce?

   Singura sansa a somerilor de mai demult e sa-si vanda cat de repede pot apartamentul primit gratuit de la maretul stat asistential si sa se mute la tara, unde iarba e verde, gradina aproape, si vaca pe camp. Alta nu exista. Sau poate au descoperit toti cum sa fii multimilionar din social media, poate lucreaza intens la noul Apple II sau Facebook, in garaj. As vrea sa fie asa. Pun pariu insa ca toti spera sa intre fondurile europene in tara, sa prinda si ei macar de-o consultanta ceva. In urma cu 20 de ani poate as fi zis ca e ok, ca merge. Marea problema e ca suntem in 2011 si nu 1980.

   ..

   (am dat un copy paste din alta discutie – unde era vorba de situatia Romaniei – pentru ca se leaga oarecum de subiect)

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

  Putin-stalin-1000x600-11

  Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

  protest ucraina arcul de triumf
  Ce ai mai putea citi
  ro_RORomanian