S-a întors lumea pe dos. Socialiștii aplaudă cenzura pusă în practică de niște miliardari americani care dețin un monopol de facto al sistemelor de operare mobile și al rețelelor de socializare. Iar conservatorii ocolesc restricțiile ce sunt impuse în numele noii morale publice, optând pentru metode de comunicare alternative.
Ar trebui poate să plângem dar eu nu mă pot abține să zâmbesc. Pe MeWe de exemplu e așa o emulațiune, cum nu-mi amintesc să fi fost din vremurile în care câte un student la Engleză își lua inima în dinți, traducea pe furiș un volum interzis în țară și o punea pe maică-sa, dactilografă la vreo întreprindere de stat, să producă un samizdat care apoi circula pe sub mână. Cine n-a apucat să trăiască satisfacția fentării sistemului are acum ocazia să-i experimenteze savoarea, de altfel în deplină siguranță, fiindcă momentan nu există riscul să te trezești la ușă cu vreo caschetă albastră care să te invite sobru: „luați-vă buletinul și haideți cu noi, tovarășe!”
(Pentru cei care n-au apucat ”Iepoca de Aur” și nu știu ce înseamnă samizdat:
Nu existau copiatoare pentru uz public. Așa că o traducere era dactilografiată la mașina de scris, adesea în 3 exemplare simultan – se foloseau foi de indigo – apoi paginile erau legate cum se putea iar volumul astfel obținut circula clandestin. Uneori, foile erau prinse la un loc cu niște capse metalice similare cu cele bătute în colțurile buzunarelor de la jeanși. Jeanși nu erau, dar capse se găseau ????)
1. „Dom’le, conservatorii/ tradiționaliștii/ retrograzii migrează spre platforme alternative cum e MeWe, vor să stea acolo și să comploteze între ei, asta va ucide dialogul social!”
Nu migrăm deocamdată, doar ne asigurăm o variantă de rezervă în caz că aici vom fi cenzurați sistematic. Cât despre dialog, am o presimțire că o să își facă și progresiștii cont pe MeWe și să mai arunce un ochi la ce vorbim. Fiindcă, să fim cinstiți, suntem singurii care mai dezbatem ceva. De partea cealaltă, toate certitudinile au fost deja stabilite, acum doar se reiau cu mici variațiuni și se mai schimbă hashtag-urile zilei (momentan e #VladOmul)
2. „Platformele alternative n-au șanse în fața Facebook sau Twitter.”
Da, de aia se și fac eforturi disperate să fie limitat accesul la Parler sau Gab. Amazon tocmai a anunțat că blochează serverele aplicației Parler care folosea infrastructura „cloud” a acestui furnizor. Practic i-au scos din circulație începând cu miezul nopții de duminică.
Dar, dincolo de încercările puerile de a ține oamenii captivi în spațiile opiniei controlate, nu prea ne pasă de războaiele comerciale. Nu avem acțiuni la MeWe (nici nu e listată la bursă) și fie acolo, fie în altă parte, tot vom găsi un loc unde să discutăm liber.
Așa că n-ar trebui să aibă nimeni motive de supărare. Cine e interesat să schimbe opinii cu anumiți oameni, merge acolo unde acest lucru e posibil. Cine vrea să posteze doar poze cu pisici și rețete culinare, poate să rămână liniștit unde este. Iar cine e îngrijorat că-și pierde lista de followers, construită în ani mulți și care rezistă din inerția acelor urmăritori, ar trebui să zică bogdaproste că va trebui să se străduiască mai mult ca să-i păstreze. Că doar efortul de schimbare e motorul progresului ????
Mihai Popa
2 Comments
IIIon
10 January 2021Inca o data au calculat gresit. De data asta nu o sa le placa deloc. Un alt miliardar isi va face propria “platforma alternativa”. Numele lui este Trump.
Catalin
10 January 2021Germany’s Merkel: Trump’s Twitter eviction ‘problematic’
https://www.mail.com/int/scitech/health/10449216-germanys-merkel-trumps-twitter-eviction-problemati.html#.1258-stage-hero1-8