FUNDATIA IOAN BARBUS

Mihail Neamțu: Lucian Boia spune că „Basarabia nu e România”. Uneori relativismul istoriografic frizează prostia filozofică

Când Lucian Boia a spus că România n-a dat un Cézanne, am reacționat simplu: au dat cumva germanii vreun Van Gogh? Sau englezii un Brâncuși? Când același istoric spune că „Basarabia nu e România”, domnia sa invocă fracturile de statalitate din ultimele două veacuri. Nicio referință la Ribbentrop-Molotov, nicio admirație pentru isprava unioniștilor de la 1918, nicio lacrimă pentru românii deportați în Siberii de gheață…

Bucovineanul Iancu Flondor a fost atunci un naiv? Dar Ion Inculeț? Liberalul Ionel Brătianu să fi fost un naționalist rătăcit iar Iuliu Maniu vreun ardelean imperialist?

Conform acestei logici, vă întreb: oare n-a fost abuzivă integrarea Prusiei sau a Bavariei în Germania federală? Dar Texas: chiar e un stat american? Și oare Sicilia (odinioară „Græcia magna”) n-ar trebui revendicată de eteriști?

Uneori relativismul istoriografic frizează prostia filozofică. Uităm așa de repede că un act politico-juridic (Marea Unire de la Alba-Iulia) a venit să pecetluiască o realitate lingvistică, memorială, culturală și spirituală?

Știu argumentul: titlurile de scandal se vând bine pe tarabe. Atunci domnul Boia e mai curând un expert în marketing decât un suflet îndrăgostit de adevăr.

Mihail Neamțu

PRELUAT DIN   FACEBOOK


Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

6 comentarii

 1. Dorin
  4 septembrie 2019

  Textul foarte precis al lui M. Neamțu demonstrează încă un fapt – totdeauna se găsesc „analiști” , mai rău, „istorici” (declarați oficial „doctori”), care scriu pentru INCULȚI, SEMIDOCȚI ȘI PROȘTI !!

  Acest boia nu scrie niciodată pentru intelectuali, mai mult, istorici onești ! El publică pentru gloria marketizată a unor edituri și pentru publicul semi-alfabetizat — în sensul accepțiunii UNESCO a faptului că ești alfabetizat dacă știi CE SĂ CITEȘTI !!

 2. Cri
  4 septembrie 2019

  Dintr-un punct de vedere, chiar asa stau lucrurile: Basarabia si locuitorii ei nu se mai identifica si nu se mai recunosc in Romania: basarabenii de astazi sunt, in majoritatea lor, profund rusofili ( si rusofoni ) si considera ca viitorul Basarabiei este cu Rusia, nu cu Romania si Occidentul.
  Dl. Neamtzu ar trebui sa stie ca tinerii basarabeni s-au pripasit prin Romania nu de dragul nostru sau din ura fatza de Rusia, ci pentru simplul fapt ca un buletin romanesc ( si implicit cetatenia romana ) le da dreptul sa bantuie prin UE.
  Dl Neantzu ar trebui sa mai stie ca, dincolo de proasta vorbire a limbii romane, cu accent profund rusesc, lucru perfect explicabil, o buna parte dintre noii cetateni ai Romaniei de provenientza basarabeana au, pe dispozitivele personale ( telefon, calculator, etc ) meniul in limba rusa si vorbesc ruseste in familie, chiar daca sunt ( sau noi ii consideram a fi ) etnici romani.
  Daca, printr-un miracol. de maine Basarabia s-ar uni cu Romania, rezultatul ar fi inglobarea in teritoriul nostru national a milioane de rusofoni, rusofili precum si etnici rusi care ne-ar crea numeroase probleme cu Moscova. E o realitate.
  Pe de alta parte, politicianul care a facilitat accentuarea acestor dificultatzi in relatiile noastre cu fratii de peste Prut este chiar idolul d-lui Neamtzu, fostul presedinte Basescu: el a incurajat pe toate caile stabilirea tinerilor basarabeni in Romania, momindu-i cu cetatenia romana, dar si cu ( sau mai ales cu ) accesul usor la studii, locuintze si locuri de munca, acces facicitat de multe ori in detrimentul autohtonilor ( a se vedea usurintza cu care medicii basarabeni obtzin posturi bune in spitalele din Bucuresti, ca sa dau doar un exemplu ).
  Incurajati de Statul roman, mii si mii de tineri basarabeni s-au stabilit definitiv si cu acte in regula in Romania, astfel ca Basarabia fost vaduvita de o buna parte de tineretul studios, ramanand actualmente peste Prut in special batranii de etnie romana, rusofoni si rusofili si rusificati in mare parte, precum si rusii.
  O astfel de politica iresponsabila ( depopularea Basarabiei de tineretul ei ) promovata de regimul de la Bucuresti, sub comanda lui Basescu la acea vreme, dar si a celor care i-au urmat la putere, a fost in mod evident pe placul Moscovei.
  Insa pentru noi, emigrarea masiva a tinerilor din Basarabia in Romania constituie ( chiar daca paradoxal ) inca un obstacol pentru idealul nostru legitim de re-intregire a teritoriului nostru national in granitele sale firesti.
  Daca am fi avut o clasa politica responsabila, vizionara si care chiar sa doreasca re-intregirea tarii, basarabenii ar fi trebuit sa fie incurajati ca dupa efectuarea studiilor in Romania ( inclusiv dupa o corecta re-invatzare a limbii romane si a Istoriei nationale ) sa plece inapoi in Basarabia, pentru mentinerea si cresterea capitalului intelectual romanesc al Basarabiei.
  Depopuland Basarabia de tanara generatie si de tineretul studios, nu facem decat sa mentzinem acest teritoriu istoric romanesc in ghearele rusilor.

 3. Gabi
  4 septembrie 2019

  Mihail Neamtu aveti perfecta dreptate . Inclusiv la finalul articolului in legatura cu vindera la taraba .
  Basarabia este pamint românesc . Indiferent cit ar fi colonizat cu alte natii .

 4. Filip Sandor
  4 septembrie 2019

  Domnul Neamțu ne vorbește despre relativism istoriografic, dar oare ce este absolutul istoriografic, există oare fapte istorice cu valoare de Bine sau Rău absolut? Nu știm, e treaba luptei din arena ideilor să clarifice aceste categorii. De aceea mi se pare josnică judecarea lucrărilor domnului Boia ca marketing, pentru că e încercare de a-l scoate din arena dezbaterilor istorice. Dacă citești cu atenție cărțile domnului Boia, observi obiectivitatea cu care tratează problemele națiunii noastre și a altor națiuni, obiectivitate care oare nu e necesară unui istoric adevărat? Că spune lucruri care nu ne plac, și pe care nu ne place să le auzim este benefic. Este benefic să ne mai îndoim de noi înșine, sau de ceea ce știam.

  Ca român da spun și eu că Basarabia e pământ românesc, dar dacă eram rus, ucrainean sau găgăuz, spuneam același lucru? Da Rusia, fie țaristă sau sovietică, a rupt în mod abuziv Basarabia de trupul țării, dar pentru rusofonii născuți acolo, ce importanță are asta? Pentru el, Moldova e la fel de acasă ca și vorbitorului de română, e patria lui, unde a trăit de generații, unde și-a îngropat morții, și-a crescut copiii și a suferit și el ca oricare român sau găgăuz regimul sovietic.

  E loc de multă dezbatere, nu e un absolut istoric că Basarabia e România.
  Dar dacă ne dorim să (re)devină ne trebuiesc planuri concrete, nu lozinci aruncate și măsuri iresponsabile.

 5. Andrei CRISTEA
  4 septembrie 2019

  Propozitii simple:
  Basarabia nu e Romania.
  Ana are mere.
  Lucian nu e cuminte.
  Boia e condiment (picant). Boia e rosie. Comunismul este rosu.
  Boia e si fard (de obicei prost aplicat si inestetic). Boia e vopsea.

  Sa dezvoltam:
  Lucian nefiind cuminte (sau cu minte ?) scrie picanterii pe garduri (sau in carti) cu vopsea rosie (cum altfel !). El este fardat puternic pentru a parea un istoric respectabil; el este de fapt un activist PCR din studentie – daca erai membru UASCR la sfarsitul facultatii la media finala primeai 0,5 puncte in plus, un avantaj important fata de colegii neorientati politic, contand la repartitiile care sa faceau in ordinea mediilor; in zilele noastre s-a reorientat – publica la Humanitas ! El este cameleon. El se adapteaza.

  Sa revenim de unde am pornit – Basarabia nu e Romania – poate Boia are dreptate. Corect ar fi Basarabia este parte din Romania.

 6. Dorin
  4 septembrie 2019

  ptr. 2// și 4//
  Aruncați cu poncife din garderoba postacilor ruși/rusofoni…
  Un Creștin adevărat (în sufletul său curat) știe că „relativismul istoriografic” este perfect pe placul pescuitorilor în ape tulburi, care nu au habar, nu vor să știe de scara absolută de valori umane – cum poate fi relativă asuprirea, călcarea peste cadavre, lupta contra credinței Creștine, deportarea și înăbușirea etnicului autohton, lăsat de Dumnezeu ??

  Există mulți care au profitat de ocupația rusească în județele de peste Prut și de peste Nistru, am fost la ei acasă și avem angajați în firma de aici și tineri din Basarabia, cam știm lucrurile de la sursă… Se cunoaște că la unele sondaje răspunsurile pro-românești apar minoritare.
  Pe mine chestiile astea nu mă impresionează – ar însemna să accept politica „faptului împlinit”, urmarea deplasărilor de populații, deportărilor și crimelor în masă, rusificării forțate și invaziei economice bazate pe vânzare de gaz/petrol la prețuri manipulate politic !

  Ori la așa ceva se pretează numai comuniștii atei ticăloșiți…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian