FUNDATIA IOAN BARBUS

Ondine Gherguț: Fundația “Titulescu” a lui Adrian Năstase e poarta prin care Rusia acționează oficial în România

“Adrian NĂSTASE e ajutat de oamenii lui Putin și personaje din MAE România, prin Fundația “Titulescu”, să reintre în marea politică”, scrie jurnalista Ondine Gherguț pe profilul personal de Facebook.

“Fundația “Titulescu”, înființată de Adriasn Năstase, controlată de Adrian Năstase, este poarta prin care Federația Rusă acționează cum vrea, oficial, în România. “Omologii” ruși acționeză în România prin “Alexander Gorchakov Public Diplomacy Fund” al cărui președinte este Vagit Alekperov.”

Dna Gherguț subliniază că, “apropiat de Putin, Alekperov este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. El deține și funcția de președinte al companiei rusești Lukoil, cu bază solidă în România.

După ce în aprilie anul acesta Adrian NĂSTASE a dus la Moscova mai mulți teologi români de la ministerul Cultelor și de la Institutul Teologic pentru a conferenția despre relația dintre stat și biserică, iată că marți, în prezența ambasadorului rus la București, Valeri KUZMIN, Fundația Titulescu, cu girul Ministerului român al Afacerilor Externe, a lansat o carte despre contribuția lui NĂSTASE diplomația română între 1990-1992.

Adrian NĂSTASE a fost condamnat la închisoare cu executare în două dosare penale la doi ani, respectiv patru ani, pedepse din care a făcut doar circa 500 de zile, fiind eliberat cu mult înainte de termen.
NĂSTASE are interdicție de a fi ales în funcții publice până în 2022.”

SURSA   FACEBOOK

Kuzmin oferă detalii despre colaborarea cu Fundația Titulescu într-un interviu publicat în urmă cu un an:

– Ambasada [rusă n.ed.] cooperează activ cu Fundația ”Titulescu”. Dar această Fundație este asociată cu numele lui Adrian Năstase, care a avut probleme cu justiția. Nu aveți o reținere în această privință?

– Știți foarte bine că nu ne amestecăm în treburile interne ale României, mai ales că, din câte știu, nu există nicio pretenție juridică în acest caz: ceea ce s-a întâmplat în trecut a rămas în trecut. De altfel, Fundația însăși a început să funcționeze ca o fundație în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. O asemenea practică există în multe țări. Și Fundația noastră de Susținere a Diplomației Publice ”Gorciakov” a fost, de asemenea, înființată odată cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei, pentru a lărgi dialogul, astfel încât nu numai ministrul să comunice în mod formal cu ministrul, dar și oameni de știință și politicieni care nu întotdeauna exprimă doar estimări ”diplomatice” corecte din punct de vedere politic.

Fundația Europeană ”Nicolae Titulescu” desfășoară activități intense în domeniul problemelor istorice, diplomatice și internaționale, are o poziție destul de constructivă, este deschisă dialogului, or, Rusia, după cum se știe, se agajează să contracareze tensiunea înjectată în mod artificial în arena internațională prin spiritul dialogului. Prin urmare, cooperăm … Se pare că și ceilalți colegi ai mei, ambasadori, împărtășesc același punct de vedere. Astfel, recent, la invitația Fundației ”Titulescu”, am fost la o conferință dedicată Primăverii de la Praga din 1968. La aceasta au participat ambasadorii Republicii Cehe, Slovaciei, Poloniei… Avem nevoie de platforme pentru dialog. În România, există platforme pro-NATO, unde organizatorii se feresc să fim lăsați pe podium – cum se poate în aceste condiții  întreține un dialog? Acest lucru nu înseamnă că în cadrul Fundației ”Titulescu” nu există discuții destul de aprinse. Nu. Ei au poziția lor proprie, inclusiv cu privire la perspectivele de dezvoltare a relațiilor cu Rusia. Ne convine faptul că doresc  însănătoșirea relațiilor și sunt pregătiți pentru dialog. Aceasta, apropo, este o abordare diplomatică adevărată. Dar retorica agresivă și războinică nu poate duce la nimic bun.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

 1. Dorin
  11 September 2019

  Iaca tavarișci Kuzmina găvărește:
  „…Fundația însăși a început să funcționeze ca o fundație în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. O asemenea practică există în multe țări. Și Fundația noastră de Susținere a Diplomației Publice ”Gorciakov” a fost, de asemenea, înființată odată cu sprijinul Ministerului de Externe al Rusiei, pentru a lărgi dialogul, astfel încât nu numai ministrul să comunice în mod formal cu ministrul, dar și oameni de știință și politicieni care nu întotdeauna exprimă doar estimări ”diplomatice” corecte din punct de vedere politic.”……………………….

  Trecând cu greu de inoerența logică și spirituală, mai depărtișor:
  „…Fundația Europeană ”Nicolae Titulescu” desfășoară activități intense în domeniul problemelor istorice, diplomatice și internaționale, are o poziție destul de constructivă, este deschisă dialogului, or, Rusia, după cum se știe, se agajează să contracareze tensiunea înjectată în mod artificial în arena internațională prin spiritul dialogului. Prin urmare, cooperăm …”

  După ce icnim și aici, ca să putem finaliza gramatical și logic toată treaba, ne dăm seama că tavarișii se află într-o poziție super-ingrată și abisal de stupidă: nițeluș mai sus același inteligent cialavec zicea cu propria gură și propriul creier: „ ceea ce s-a întâmplat în trecut a rămas în trecut.” Păi fundațiunea Titulescu prestează „activități intense” în istorie și diplomație, adică despre nimic, pen-că ce a trecut să mâie acolo !

  Aferim, barosane ! Chiar meriți să „cooperezi” cu neica năstase !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi