FUNDATIA IOAN BARBUS

Petru Bogatu: Înjurarea lui Putin, deontologia, demnitatea națională și respectul de sine

Văd că unor moldoveni dichisiți europenește le repugnă filipica jurnalistului georgian Gheorghi Gabunia împotriva lui Putin. Desigur, din punct de vedere etic, sudalmele sale în transmisiune directă la adresa liderului de la Kremlin sunt discutabile. Eu unul, de exemplu, nu aș face așa ceva la TV. Nu e în firea mea să înjur. Deși, recunosc, adesea mă surprind suduindu-i în sinea mea pe cei care mi-au împușcat bunicul, ne-au colectivizat, infometat și deportat înaintașii.

Nu vă grăbiți să-l condamnați pe Gabunia însă, să afirmați cu emfază că ura le-ar fi întunecat mințile georgienilor. Nu încurcați borcanele. Ura e din altă operă.

Atitudinile dușmănoase față de străini fuseseră cultivate oficial de bolșevici. Ura a fost ideologia lor de stat, inoculată chiar de la grădiniță copiilor (învățătura marxistă despre ura de clasă, Șolohov cu articolul ”Știința urii” etc).

Georgianul Gabunia nu-l urăște pe Putin. El este eminamente relaxat și ironic. Nu face altceva decât să-și exprime MÂNIA față de un om nedrept, mânia față de nedreptate fiind singurul sentiment negativ tolerat de creștinism.

Când 20 la sută din teritoriul național este ocupat de ruși, iar a cincea parte din georgieni s-a văzut silită să se refugieze din Abhazia și Osetia de Sud, oamenii cu demnitate au dreptul să fie mânioși. E o revoltă izvorâtă din dragostea pentru conaționalii izgoniți de la baștina lor. Or mânia față de nedreptate e o probă a respectului de sine.

Probelma moldovenilor estici e că în mare parte n-au demnitate. Nici personală și nici națională. Au orgolii, le lipsește însă respectul de sine.

N-au memorie istorică chiar și atunci când citesc cărți de istorie. N-au un pic de compasiune față de strămoșii lor călcați în picioare de invadatorii ruși.

Suntem adesea niște epigoni fără de coloană vertebrală, dispuși să pactizăm cu inamicul, să ne subordonăm acestuia pentru te miri ce. E psihologia sclavului care, dacă nu se debarasează de ploconeala față de Goliat, își va merita soarta lamentabilă.

Petru Bogatu

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian