Orlando Zapata; eroul discret al opoziţiei anti-Castro

  0

  Materialismul dialectic si istoric nu i-ar fi dat nicio sansa lui Orlando Zapata. Il obliga sa fie comunist. Indeplinea toate criteriile de clasa: era zidar, instalator, negru, cubanez; fusese în Uniunea Tinerilor Comunisti si activase la începutul anilor ’90 în garzile patriotice. Citindu-i doar fisa de cadre, un Ion Iliescu nu ar fi avut nicio ezitare sa-l aseze pe Zapata în avangarda “fortei motrice” anticapitaliste. Dar realitatea a contrazis o data în plus pseudo-stiinta, la fel cum au facut-o si muncitorii din Gdansk care au înfrânt comunismul polonez.

  In urma cu o luna, Orlando Zapata Tamayo (42 ani) s-a stins dupa mai bine de 80 de zile de greva a foamei. Un protest extrem, facut din solidaritate cu ceilalti detinuti politici închisi de fratii Catro si îndreptat contra regimului de detentie si dictaturii comuniste.

  Lupta acestui discret muncitor cubanez, Orlando Zapata Tamayo, deznodamântul tragic din 23 februarie, pe când lideri occidentali erau gata sa bata palma cu dictatura de la Havana, ilustreaza perfect contextul în care trebuie sa lupte opozitia anti-Castro: indiferenta noastra, guverne europene complice cu fratii Castro, o America Latina cucerita practic de… Text integral pe Blogary.ro

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCampioana Orei Pământului: Coreea de Nord
  Articolul următorMuzică pentru lupi
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here