FUNDATIA IOAN BARBUS

Partidul lui Simion Sputnikul, o oaste de strânsură captivă unui discurs delirant

Listele de candidaţi ale Alianţei pentru Unitatea Românilor (AUR) par o combinaţie de personaje de la România Mare şi de la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în timp ce în vorbele liderilor şi în exaltarea membrilor de rând şi a simpatizanţilor se împletesc discursul antioccidental cultivat de propaganda Kremlinului şi cel etnocentrist, cu elemente de inspiraţie legionară.

Mai întâi, ceva despre personajele de pe liste ale partidului care se pretinde antisistem şi cu oameni care nu-s politicieni (exprimare care apare frecvent). Cum poţi deci justifica prezenţa pe prima poziţie pe liste la Cameră sau la Senat a următorilor?

Mircea Chelaru (Senat, Argeş) – condamnat definitiv în 2016 la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru achiziţie şi vânzare ilegală de locuinţă, un caz disjuns din celebrul dosar Case pentru generali. Aceasta nu e singura problemă a lui Chelaru. Fost şef al Marelui Stat Major, a plecat din funcţie dându-şi măsura scrântelii când a avertizat ţara că există pericolul ca Oltenia şi Dobrogea să-şi declare independenţa. A fost printre cei care au vorbit, în aprilie 2016, la o conferință de la Sinaia a pro-rușilor europeni în care cap era de afiș Marine Le Pen.  Era printre cei prezenți la conferința lui Alexandr Dughin de la Sala Dalles, București, în aprilie 2017. L-a întrebat atunci pe Dughin dacă e adevărat că rușii sunt urmașii unor triburi ariene din Carpați. Iar în urmă cu doar câteva luni, Chelaru, împreună cu alţi candidaţi AUR pomeniţi mai jos, se găsea în Partidul Neamului Românesc, o formaţiunea condusă de Ninel Peia, care a dus nebunia patriotardă la extrem.

Avocata Şoşoacă (Senat, Iaşi) – un Vadim mai cabotin şi mai din topor, a cărei misiune şi-a strigat-o în Piaţa Victoriei, din senin, fără legătură cu tema mitingului: Păi noi suntem tâmpiţi? Îi avem pe ruşi în coasta noastră şi noi ne certăm cu ei? Cum să fim prieteni cu unii care-s la peste 15.000 km de aici? Nu ne e ruşine? etc.

Francisc Tobă, (Camera Dep. Braşov) – acuzat pentru „tratamente neomenoase şi tentativă de omor” la Revoluţia din 1989, a fost deputat PSD între 92 şi 96 şi consilier al lui Adrian Năstase. Un personaj absolut odios, acuzat inclusiv de furt din casa lui Nicuşor Ceauşescu, pe care el trebuia s-o păzească la Sibiu, în decembrie 1989. Şi el a fost în conducerea partidului Neamul Românesc.

Generalul Nicolae Roman (Camera Dep. Buzău) – acuzat de represiunea revoluţiei de la Timişoara în noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, în calitate de căpitan al unui regiment mecanizat.

Balabaşciuc Călin (Călăraşi, Camera Dep.) – şeful organizaţiei de tineret, viitorul partidului carevasăzică. După postările distribuite, se vede că omul a fost în combinaţii cu Dan Tudorache (are cel puţin 4 preluări de la acesta, cu vorbe de laudă), fostul primar al sectorului 1, actualmente cercetat cu sechestru judiciar. Şi tot pe Facebook, Balabaşciuc distribuie ştiri favorabile lui Putin, postări ale Olguţei Vasilescu sau ale lui Iulian Capsali.

Mihai Lască (Bihor, Camera Dep.) – numit de presa locală interlop, cercetat în prezent de DIICOT pentru apartenenţa la o reţea de clonare de carduri.

Ovidiu Hurduzeu (Ilfov, Senat) – scriitor român-american, fost vicepreşedinte al partidului lui Ghiţă (PRU), semnatar de texte la Sputnik, prezent pe celebra listă a lui Dughin, a posibililor influensări ai Rusiei în România. În urmă cu un an, Hurduzeu scria pe Fb: „M-am intors in Romania ca sa nu mai fiu un „proprietar absent”. Iata de ce voi vota PSD.” şi „Eu pe diasporeni nu i-as lasa sa voteze.” Tot Hurduzeu este un apropiat al lui marionetei Kremlinului Iurie Roşca, împreună cu care a participat la mai multe conferinţe la Chişinău. În fine, o postare de-a lui Hurduzeu este lămuritoare pentru felul în care acesta se raportează la lumea de astăzi: „România trebuie considerată o ţară sub ocupaţie străină şi guvernul Ponta drept administratorul militar al acestei ocupaţii. Ocupantul este tripla alianţă UE, NATO, SUA, care apără interesele capitalului transnaţional…” (mai multe în imaginile de jos).

Boris Volosatâi (Diaspora, Cam. Dep.) – director de liceu la Chişinău, cu notorietate locală de şpăgar şi acuzat cu probe solide că a acordat contracte publice firmei familiei sale.

Sorin Muncaciu (Galaţi, Cam. Dep.) – la locale a candidat din partea Partidului Neamul Românesc – pomenit mai sus; se laudă că a scris la Naţiunea, publicaţie antisemită cu tuşe fasciste a anilor 90.

Problemele care fac din AUR un partid toxic sunt mult mai multe

Majoritatea candidaţilor de pe primul loc de pe liste au ca principală calitate cea de distribuitor pe Facebook. Nu arată CV-uri, nu se pronunţă în nicio chestiune, plimbă doar mesaje ale liderilor George Simion, Târziu, Tănasă sau ale ideologului şi liderului spiritual al partidului, Călin Georgescu (voi reveni la acesta). Mulţi dintre ei nu sunt în stare să identifice un fals grosolan. De pildă, o fostă judecătoare, primul loc la Senat în Hunedoara, crede că o imagine în care Trump arată o poză cu George Simion este reală, iar primul loc la Cameră la Arad ia de bună o poză falsificată grosolan în care Soros apare de gât cu Mălin Bot. Mulţi alţi candidaţi de primă poziţie se dovedesc analfabeţi cu gestionarea informaţiei prin falsurile distribuite în mod evident ingenuu.

De asemenea, mai mulţi dintre candidaţii de pe prima poziţie au o simplitate care te lasă fără cuvinte. Unii par luaţi de pe plaja unde vindeau porumb, cum ar fi candidatul la Senat de la Mehedinţi. Doamna de la Senat din Timiş, scrie „se ântâmplă”, distribuie cenaclul Flacăra şi susţine blocarea importurilor de alimente din Occident, după modelul Rusiei. Ambii îl apreciază pe Putin. Asta în timp ce organizaţia Olt a AUR are o postare în care numeşte Scorniceştiul mândria de odinioară a României.

O altă tară a formaţiunii, condamnată pe unul dintre grupurile celor dezamăgiţi de AUR, ar fi nepotismul. Astfel, sunt enumeraţi:
– la Vrancea, primul loc la Cameră este un fost comisar-şef de poliţie, care ar fi unchiul lui George Simion.
– la Ploieşti, primul loc la Cameră este un băiat prezentat de Simion drept un prieten bun, dar care ar fi patronul firmei la care lucrează Simion.
– la Bacău, pe primul loc la Senat este soţia copreşedintelui AUR Claudiu Târziu.

Deşi se declară partid de oameni care n-au mai făcut politică, mai mulţi dintre candidaţii de primă poziţie au intrat în AUR în ultimele luni, până atunci fiind în alte partide. I-am pomenit deja pe militarii din Partidul Neamului Românesc. Acestora li se adaugă:

 • primul loc de la Harghita (S) care scrie că e membră a Partidului Socialist Român;
 • primul loc la Giurgiu (CD) venit din PRU, partidul lui Sebastian Ghiţă – de fapt, sunt mai mulţi de acolo, inclusiv Hurduzeu, pomenit mai sus;
 • primul loc la Botoşani (CD) – şef la un partid agrar al pensionarilor (!?);
 • Antonio Andruşceac – prima poziţie la Bacău (CD) – plecat din USR pe motiv de marginalizare; mai este un ex-userist pe poziţia 1 (S) la Constanţa şi pe 3 la Bucureşti;
 • locul 3 la Bucureşti (S) – Florin Mitroi a intrat în AUR cu tot cu Partidul Forţa Pensionarilor, iar până nu de mult a fost membru al Partidului Comunist;
 • primul loc la Galaţi (S) – a venit de la PPU, partidul lui Felix;
 • primul loc la Maramureş (S) – primar pesedist de comună până luna trecută.

Mai remarci printre candidaţii de primă poziţie un percuţionist profesionist, un cântăreţ de muzică populară (la Gorj, care câştigă bine din contracte publice cu primăriile comunelor din judeţ, prin firma sa cu un singur angajat) şi un interpret de romanţe, primul la Cameră la Vâlcea. Tot la Vâlcea, pe primul loc la Senat este un lingvist-etimolog care-l distribuie pe Ion Coja – personaj cunoscut pentru ataşamentul său faţă de mişcarea legionară.

Dar lumina partidului pare să vină acum de la Călin Georgescu.

Acesta din urmă este profetul partidului, un admirator al lui Zelea Codreanu, Ceauşescu, Putin şi Antonescu (vezi video).

Însăilarea unor idei poporaniste de-ale sale sub numele Apă, hrană, energie au devenit mai nou biblia AUR, fără nicio legătură cu programul afişat pe site-ul partidului. Acest personaj care probabil vrea să fie ba un Nae Ionescu, formator şi deşteptător de conştiinţe care să se jertfească pentru ţară, ba un Putin, care să dea cu tifla Occidentului şi Americii.

În special în mesajele video distribuite pe internet, într-un noian de vorbe goale, fugă de idei şi formulări preţios-sibilinice, preia şi din retorica xenofobă şi mesianică interbelică: România este o colonie, resursele ei sunt controlate doar de străini, conducătorii României de după 90 au fost doar lachei ai marilor corporaţii şi ai băncilor, asta deşi poporul român este menit să salveze lumea, cum spunea într-un interviu cu Simion.

Despre Călin Georgescu, am scris aici pe larg.
Vedeți și aici.

Cele mai multe mesaje distribuite de membrii partidului sunt însă de la şi despre George Simion. Omul este puterea executivă, este Căpitanul în varianta de şef de galerie de ultraşi, arţăgos, necioplit şi cu cel mult 200 de cuvinte în vocabular, în ciuda masterului în istorie cu care se laudă. Foşti membri ai AUR spun că este cercetat penal în două dosare, ceea ce ar fi trebuit să-l împiedice să candideze, conform statutului. În schimb, oamenii din partid însă îl distribuite ca pe salvatorul neamului.

După cei doi, mai sunt distribuiţi şi doi dintre vicepreşedinţi. Unul este Claudiu-Richard Târziu, zis între ei şi „fratele Târziu”, iar celălalt Dan Tănasă, fost consilier la Parlamentul European al ex-pesedistului Cătălin Ivan – la rândul lui, colaborând îndeaproape cu Feodor Afanasîi, agent de influenţă al Rusiei – apărător al Antenei 3 la condamnarea lui Felix şi zice-se un admirator al lui Putin (nu i-am găsit mesaje în acest sens).

Târziu este singurul din conducere care s-a exprimat fără echivoc în favoarea apartenenţei României la NATO şi a etichetat Rusia drept „un regim care-şi ţină captivă societatea”. În ultimele zile, şi-a găsit loc pe paginile susţinătorilor şi mesajul de susţinere al lui Mircea Diaconu.

După cei menţionaţi, vine masa de membri care se exprimă aproape exclusiv prin poze, slogane, câteva etichete fără rest: trădătorule de neam, bolşevicule etc. sau înjurături de-a dreptul. Acestora li se transmite că partidul are o misiune de asanare morală a clasei politice – am văzut mai sus cu cine – şi că (cum arăta Zigu Ornea în volumul său Anii 30. Extrema dreaptă românească, cu referire la Garda de Fier) înfrăţirea mistică, creştină este soluţia înfăptuirii unor înalte idealuri naţionale.

Pe câteva dintre primele poziţii, poţi vedea şi câteva personaje care ar putea fi onorabile: poate un candidat de la Sibiu (cu mari rezerve spun asta pentru că am trecut repede) sau un dezabuzat filosof candidat la Neamţ, cu o exprimare în limitele discursului conservator (din câte am putut vedea), care recent i-a dedicat o diatribă preşedintelui Academiei (susţinător al lui Simion) şi care probabil dispreţuieşte tot naţionalismul de peşteră cultivat de Simion şi Georgescu. Dar având în vedere pegra şi caracuda de care listele AUR sunt pline, prezenţa acestora nu face partidul mai respectabil, ci îi necinsteşte pe ei.

Alianţa pentru Unitatea Românilor – AUR, aşa cum arată acum, este o formaţiune de nevotat, care, dacă ar trece pragul, ar aduce în parlament o faună comparabilă cu cea pe care o aducea Vadim, dar mai periculoasă având în vedere circumstanţele de azi şi interesul Rusiei pentru orice personaje influente cu orientare antioccidentală şi anti-NATO. 

*Programul de pe site al partidului vorbeşte explicit despre întărirea flancului estic al NATO. Mai mult, mi se atrage atenţia că la conferinţele de presă ale partidului, apare în fundal şi steagul NATO, ceea ce ar însemna că AUR este o formaţiune favorabilă alianţei nord-atlantice, nu împotrivă, cum am afirmat. Eu susţin însă că dacă acest partid va trece pragul, va aduce în parlament în principal personaje cu orientare anti-NATO.

Și este o discuție despre cât de în favoarea apartenenței României la NATO este un personaj precum copreședintele AUR George Simion, care a căutat și a primit susținerea unui sonat xenofob ca Gheorghe Funar.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

3 comentarii

 1. Polilogu
  4 decembrie 2020

  – Boris Volosatîi este istoric, directorul Liceului Gh. ASACHI din Chișinău, decorat de Casa Regală a României si de Președintele JOHANNIS,ambele decorații fiind acordate pentru merite deosebite în promovarea culturii
  – Sorin Lavric , premiat ca scriitor al anului 2020 în luna iunie la Iași ,medic, prof univ la Universitatea București, , catedra de filosofie ,exeget al operei lui NOICA și CIORAN,redactor la România Literară , sef de proiecte europene la Uniunea Scriitorilor , proaspăt exclus din redactia RL si din Uniunea Scriitorilor

 2. Maria
  4 decembrie 2020

  AUR cred ca este cea mai mare capcana electorala care ni s-a intins de 30 de ani incoace.

 3. Laura
  4 decembrie 2020

  Acest partid nu ar fi existat pe scena politica daca partidele actuale nu s-ar fi facut de ras cum se fac in fiecare zi iar noi platim pentru toate astea, daca lucrurile nu se schimba, partide gen AUR, vor castiga tot mai mult teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian