1. Este interesul național vital al României
Fără Ucraina, Rusia nu-și poate reface Imperiul, iar pentru România aceasta este diferența dintre viață și moarte. Dacă ne gândim la românii care locuiesc acum în Ucraina, atunci interesul nostru și al lor este să fim împreună în UE, nu să fim noi mici și slabi, conduși de USL dinspre UE și SUA spre Est, iar frații noștri români, aflați actualmente în Ucraina, să se ducă direct, pe scurtătură, în Uniunea (Sovietică) Vamală, cu Lukașenko și Putin.

spovada euromaidan2. Ucraina în UE ar schimba raportul UE-Rusia
Ar schimba și raportul de forțe intra-UE într-un sens dorit de țările din Est, precum România ori Polonia: respectul identității naționale, al credinței. Ucraina este o țară mare, va fi greu, de fapt imposibil, să fie inghițită, diluată de marxismul cultural. Ca și în vremea Solidarității poloneze din anii ’80, în perimetrul baricadelor EuroMaidan oamenii se roagă, se spovedesc, au preoți mereu alături, este plin de icoane, capele improvizate în corturi. Acolo este adevăratul „spirit european”: credință, jertfă pentru adevăr și dreptate, domnia legii, acolo este curajul, nu la birocrații europeni.


3. Când a fost Revoluția Portocalie ucrainenii au primit sprijin politic substanțial, acum sunt lăsați singuri
În 2004, în SUA era George Bush președinte, la Kiev era plin de personalități internaționale. De data aceasta, după câteva încercări timide de la începutul EuroMaidan (Ashton, Werstewelle), au continuat să se ducă în Maidan doar polonezii (politicieni, presă, militanți), dar numai din opoziție. Guvernul polonez actual a eșuat. Față de ce au făcut Tusk și Komorowski acum, Kwasniewski și post-comuniștii care guvernau Polonia pe vremea Revoluției Portocalii s-au purtat ca niște bărbați, i-au ajutat activ pe manifestanți. Un indiciu că ucrainenii sunt practic abandonați de Vest este că știrile despre EuroMaidan sunt impinse în jurnalele BBC, CNN după minutul 10.

Acum nu are cine să sară pentru Ucraina. Traian Băsescu este singurul care a rămas și ar putea să-și asume rol de lider, să facă ce ar fi făcut Lech Kaczynski. Ucrainenii nu vor uita un gest de solidaritate, nici chiar dacă până la urmă pierd acest război.

4. Nu este un război civil ucrainean, ori unul între putere și opoziție, este o agresiune rusească. Conflictul este geopolitic. Ucraina este atât de mare, încât bascularea ei într-o tabără sau alta schimbă complet raportul de forțe. Acesta e Războiul Rece (care nu s-a terminat, doar li s-a părut occidentalilor, rușii niciodată nu au considerat definitiv 1989).

Ucraina este o bătălie hotărâtoare a Războiului Rece.

Credeți că exagerez? Citiți această opinie avizată, bine-argumentată: Why Is Nobody Saying The Obvious: Putin Destabilized Ukraine

Mai mult, ucrainenii poartă această bătălie și pentru noi, cei care facem parte din Occidentul euroatlantic, deși nu i-am primit în NATO când trebuia, culmea, tocmai la un summit ținut la București.

5. Germanii sunt încă foarte supărați pe ruși. Este un context favorabil pentru că, de-a lungul timpului, germanii oscilează față de ruși între dragoste și ură, o adevărată telenovelă geopolitică. Presa germană a fost foarte dură, a spus clar că Vladimir Putin este de vină, că Ianukovici nu este decât în slujba lui Putin, iar toate abuzurile comise de Ianukovici trebuie socotite ca fiind ale lui Putin.

Dar… observăm că din cauza neimplicării liberalilor polonezi – Tusk și Komorowski -, Merkel nu mai are vârf de lance polonez în chestiunea Ucrainei, cum era firesc. Deși i-ar fi convenit, cum zicea redactorul-șef al cotidianului Gazeta Polska, Tomasz Sakiewicz, guvernul liberal nu este în stare nici măcar să fie la dispoziția germanilor.

Pe de altă parte, Angela Merkel are mai multe constrângeri interne în acest guvern de mare coaliție, având consilier pe probleme rusești un vechi tovarăș socialist, Gernot Erler. Acesta i-a criticat până și pe Westerwelle și Ashton pentru timidele lor încercări de a zăbovi o clipă printre oameni adevărați din EuroMaidan. Revenirea lui Elner, impusă de socialiști în cadrul negocierilor, a produs entuziasm la Moscova.

Dacă polonezii nu fac nimic, Traian Băsescu ar putea să-i facă acest serviciu lui Merkel, mai ales că e interesul nostru vital – pentru Germania nu e chiar vital, dar e important și pentru nemți.

6. Momentul e acum! Înainte și în timpul Olimpiadei. După Olimpiadă, Vladimir Putin nu mai are de ce să-și ascundă adevărata natură, Maidanul va fi zdrobit și va fi prea târziu.

7. USL nesocotește și interesele românilor aflați în Ucraina, iar comportamentul MAE și al guvernului sugerează că ei țin cu ceilalți. La urma urmei, nu au zis Marga, Ponta că ne reorientăm? Cineva trebuie să iasă și să explice electoratului ce se întamplă, să ia apărarea EuroMaidan-ului și să pună presiune astfel pe guvern ca să se poziționeze.

8. Last but not least: EuroMaidanul trebuie sprijinit… nu numai pentru că avem interes, ci pentru că așa este bine din punct de vedere moral. Noi știm prin ce trec oamenii aceia, știm ce vor și știm că au dreptate. E un păcat mare în fața lui Dumnezeu să nu facem nimic, pot fi distruși pe multe generații. Dacă noi nu sărim pentru ei, nu va sări nimeni pentru noi. Dacă pică Ucraina, rușii nu se vor opri la ea, vine și rândul nostru.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

67 COMENTARII

 1. Saakasvili a spus, inainte ca rusii sa intre in Georgia, ca daca Georgia se va prabusi va veni si randul Ucrainei, iar dupa aia vor urma si altii. Profetice vorbe. Acum, nenorocirea nu este ca la Bruxelles sunt niste neica nimeni, nenorocirea este ca la Casa Alba este un neica nimeni, si Putin stie asta. Daca paiata nobelizata ar mai fi avut doar vreo 6 luni de mandat, dar mai are 3 ani, poate rusii n-ar fi actionat asa cum actioneaza: ca mare pol de putere militara si economica (si nu sunt) care face si desface, ca in “vremurile bune”, in partea asta de lume.
  M-as mira ca Basescu sa se implice, spun asta pentru ca nu este Lech Kaczynski si nu s-a implicat nici cand Georgia a fost atacata de rusi. Kaczynski insa a facut-o, poate de aia a si platit cu viata.
  Ironia soartei face ca oamenii mari, cu un curaj pe masura calitatilor intelectuale si politice, sa mai apara numai in tarile mici sau medii, cum a fost cazul cu Saakasvili, Orban si Kaczynski, si ei nu pot influenta aproape cu nimic rezultatul jocului. Tarile mari se multumesc sa dea de ceva vreme numai oameni de afaceri buni, si asta cand au noroc.

 2. Care ar fi obiectivele implicarii UE in Ucraina? Sa obtina ce si cum? Gandit la rece. Intr-un caz fericit Ucraina va continua sa oscileze intre Rusia si UE. Intr-un caz nefericit va deveni un nou Belarus. Mai sunt variantele razboi civil si/sau partitie de facto a Ucrainei in doua.

 3. Variantele din comentariu meu anterior sunt pe termen scurt, sa zicem de trei – patru ani. Integrarea in UE e posibila doar pe termen lung.

 4. perfect adevarat,din perspectiva morala daca nu ne bagam e pacat mare!! dar de cand guvernele romaniei fac ce este MORAL?? in plus,daca treaba se incinge,NU AVEM ARMATA iar ungurii,poate si sarbii+bulgarii abia asteapta sa se combine cu rusii pt … stiti voi pt ce.
  apoi…ucrainienii NU NE IUBESC si ma indoiesc ca ne vor considera prieteni.
  una peste alta,e periculos. f periculos. iar daca nu facem nimic,bine nu ne va fi…

 5. adib

  Ucraina oscilează acum între Rusia (Ianukovicz, Berkut) și Europa (cetățenii, societatea) în mare măsură pentru că UE nu s-a zbătut să contracareze oferta, până la urmă șantajul, lui Putin. Altfel, Ucraina nu mai oscila. Ar fi intrat într-un proces de integrare dificil și îndelungat, nu zice nimeni că intrau direct în rai.

  Amintesc, pentru cine a uitat, că Ianukovicz promisese că va semna acordul cu UE. Cetățenii Ucrainei doreau aceasta și aveau dreptul să aștepte asta. Astfel se prevenea oscilația, situația imposibilă din țară, violența polițienească, tortura, morții. Asta putea să facă UE înainte, asta ar fi fost diferența. E puțin?

  Acum, pe termen scurt, UE ar putea să facă ce au făcut americanii, poate și mai cu folos. Putea să impună sancțiuni deosebit de dureroase pentru oligarhii prosovietici și mafioții lor, pentru cei vinovați de represiune și de crime. Le refuzau vizele, le înghețau conturile, nu ar mai fi putut să călătorească decât în Rusia, Belarus, Zimbabwe, Cuba, Ecuador. Unde nu sunt bani, nu se fac afaceri. Deja sancțiunile SUA au funcționat. Dar marile afaceri ale oligarhilor lui Ianukovicz și chiar ale famigliei lui sunt pe teritoriul UE. Normal era să nu mai poată nimeni de la curtea lui să pună piciorul nici măcar în Polonia. Astfel, situația de pe Majdan și din țară nu s-ar fi lungit atât, oamenii ăia nu ar fi suferit atât, Ucraina s-ar fi îndreptat pe calea normalității înainte să se verse sânge. E puțin?

  pe termen mediu și lung, UE ar trebui în primul rând șă observe și să contracareze în mod adecvat implicarea Rusiei în Ucraina:
  UE să ofere alternative economice viabile la dependența economică de Rusia. UE să monitorizeze și să denunțe implicarea Rusiei în culisele vieții publice ucrainene (specialitatea casei putin), prin șantaj personal, infiltrare de agenți, provocări, răpiri, asasinate, corpuție, crimă organizată etc, tot tacâmul sovieto-kaghebist (că UE știe să fie atentă și iritabilă la spionajul american pe teritoriul său, dar nu prea am auzit-o făcând scandal despre cel rusesc; e timpul să înceapă). UE să nu încerce să le bage pe gât ucrainenilor marxismul cultural, revoluția sexuală, progresismul gender-LGBT, și alte astfel de porcării/tâmpenii progresiste, sub sloganul educației europene (așa cum se vede, pe Maidan spiritul european e mult mai bine înțeles și trăit decât la Bxl); dacă UE vine cu asemenea chestii asupra ucrainenilor, îi împinge înapoi spre Putin, doar e știut cât efort propagandistic investește acesta pt imaginea de conservator, protector al creștinătății împotriva Vestului depravat.

  Rusia nu e chiar atât de tare pe cât ar vrea să pară. Economia ei e de lumea a 3-a. Putin căștigă teren pe baza tupeului (mai ales că, în prezent, Occidentul are poate cei mai slabi lideri din ultimii 50 de ani) și pe baza rețelei de agenți construite în multe decenii în lumea întreagă de bătrânul KGB, plus idioți utili, cozi de topor din politica mondială și din diferite alte locuri de decizie. E suficient ca liderii occidentali să se scuture de complexele rusofile, de buna-creștere-prost-înțeleasă, de pacifismul autocastrant, și să discute cu regimul rusesc în singurul limbaj pe care acesta îl pricepe și care îi impune respect (așa cum recomandă Vladimir Bukovsky – dând și exemple de formulări, pe care însă ezit să le citez aici).

  adib
  Uită-te pe hartă. La rece. Privește harta cu Ucraina la ruși, apoi privește-o cu Ucraina la UE. Chiar nu observi nicio diferență pentru România?

  Și, în încheiere, să ne ocupăm un pic și de aspectul moral, cf principiului „și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.
  Observi că obiecția de tip „țara aia e plină de mafioți, de securiști, de corupție, de oamenii rușilor, de mentalități sovietice, o să fie o mare problemă dacă intră în UE” ni se putea aplica și nouă, mutatis mutandis, la vremea aderării noastre la NATO/UE. Chiar au fost voci în Occident care au zis astfel de chestii despre România și despre toată Europa de Est. Era bine dacă nu ne primeau? Motive ar fi fost destule.
  De ce, în cazul ucrainenilor, să ne purtăm cum nu am fi vrut să se poarte alții cu noi?

  Soluția morală, creștinească – soluție care se dovedește până la urmă cea mai bună și dpdv practic – este să fii conștient de problemă și să îi cauți soluții adecvate. Occidentul trebuie să sprijine în Ucraina curățenia, anticorupția, reforma justiției, decomunizarea, lustrația, mult mai mult decât a făcut-o în România. Nu să o țină la distanță pt faptul că nu e suficient de pură.

 6. cât despre variantele pe care le dai, adib
  și anume:

  Intr-un caz fericit Ucraina va continua sa oscileze intre Rusia si UE. Intr-un caz nefericit va deveni un nou Belarus. Mai sunt variantele razboi civil si/sau partitie de facto a Ucrainei in doua.

  ar fi așa numai în situația în care conflictul actual din Ucraina ar fi unul propriu, intra-ucrainean, în interiorul societății ucrainene.

  Lucrurile însă nu stau așa. Nu se confruntă ucrainenii între ei, ci ucrainenii cu rușii și oamenii rușilor.
  Se confruntă ucraineni cu un regim marionetă-putinească, un regim criminal și corupt, regim care n-ar exista fără Putin.
  De fapt, ce s-o mai lungim, în Ucraina se luptă societatea ucraineană cu regimul Putin.
  Nu e o luptă între Ucraina de Vest (care vrea cu UE) și Ucraina de Est (care vrea cu Rusia). Asta poate încă mai era așa pe vremea Revoluției Portocalii. Dar oamenii care chiar cunosc bine situația de pe teren – de exemplu, analiști polonezi – insistă că de data asta nu mai e cazul.
  Ucraina de Est NU s-a mobilizat de partea lui Ianukovicz și a Rusiei. Oscilează. Și, de ce să nu o spunem, perspectiva unui trai mai bun în varianta UE față de varianta uniunea-sovietică-vamală contează mult; oamenii sunt săraci și e normal să își dorească să le meargă și lor mai bine. În Ucraina de Est se află baza electorală a lui Ianukovicz. Ianukovicz le-a promis și lor că semnează acordul cu UE.
  Ucraina prooccidentală (mai corect spus decât „Ucraina de Vest”, pt că există prooccidentali în toată țara, desigur mai ales în Vest) este cea care s-a mobilizat puternic pe Maidan și în alte locuri. Dar ea nu cu ucrainenii din est se luptă, ci cu aparatul represiv al regimului mafiot pro-rusesc.

  Dacă rușii sunt puși la locul lor de UE/SUA, li se dă peste bot așa cum se cuvine, nu există motive pt ca Ucraina să evolueze spre război civil, ruptură teritorială sau modelul belarus.

  Variantele: modelul belarus / război civil / împărțirea țării în două sunt de fapt variantele lui Putin. Cum spunea un jurnalist polonez, Piotr Semka, așa au rușii obiceiul: dacă nu pot să fure ceva, atunci distrug acel lucru, sau încearcă măcar să-i la pe cioburi.

  Dacă Putin nu este lăsat să-și facă de cap cum vrea, cu metodele lui criminale, întru refacerea URSS și a imperiului, problema din Ucraina se rezolvă.
  Dacă e lăsat să câștige, nu se va opri la Ucraina.

 7. În altă formulare:

  UCRAINA A FĂCUT O ALEGERE CIVILIZAȚIONALĂ. VREA SĂ FIE DE PARTEA OCCIDENTULUI. Da, toată Ucraina. Ianukovicz le promisese tuturor că semnează cu UE.
  RUSIA NU O LASĂ, asmute iadul asupra ei, șantajul, amenințările, aparatul represiv al lui Ianukowicz, berkuții, lunetiștii, tortura, răpirea, asasinatul.

  cum mai poate cineva să stea în dileme, echidistant ca Mircea Toma?
  chiar nu contează ce vor oamenii ăia?
  chiar se poate negocia soarta lor cu Rusia?

 8. adib

  uite ce a zis PF Sviatoslav, Patriarhul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina

  (…) it is not about the dissatisfaction of a small group of “radicals,” and not a conflict between the government and the opposition, but in fact a conflict between the government and the Ukrainian people. “Millions of people cannot be called extremists. Millions of people are citizens of Ukraine, who must be respected and heard,” said the patriarch.

  He said the clergy now has a unique opportunity to listen to the hearts of the people, their sorrows, their tears: “We know the hearts of our people, who are wise, patient, and respect their dignity.”

  “What is happening today is no longer just EuroMaidan, but a revolution of dignity in all spaces of independent Ukraine. And as long as those (the government or the opposition) who want to represent the people in government structures or in political parties do not respect their dignity, Ukrainians will never have faith in them,” said the head of the UGCC

  sursa RISU

 9. @ Costin

  Basescu a fost in multe tari, printre care si Georgia, dar atunci cand a fost criza georgiana singurul care a reactionat (s-a suit in avion si s-a dus acolo, ca un fel de scut) a fost Lech Kaczynski, un om mic de statura dar urias ca politician. Basescu a avut o lipsa de reactie inexplicabila, ar spune unii, pe care nu vreau s-o comentez si asta pentru ca este, dupa umila mea parere, cel mai mare om politic pe care l-a avut tara asta, de la cei din perioada ante comunista si pana acum.

  Orban este pus la zid, datorita curajului politic de care a dat dovada, de intreaga stanga internationala, atat in Statele Unite cat si in intreaga Uniune Europeana, si nici printre cei de “dreapta” nu este vazut prea bine. A ajuns un fel de monstru, precum Franco si Pinochet. Ramanad singur a fost obligat sa primeasca cu o rezerva si demnitate de remarcat sprijinul Rusiei si Turciei, atunci cand cei de la Bruxelles il supuneau unui foc concentrat. Esta o distanta uriasa intre Orban si clantaii nostrii din USL, care efectiv cersesc stapanului de la rasarit baremi o privire binevoitoare. S-a vazut cat de rame sunt cand premierul Chinei ne-a vizitat tara. Una este sa primesti un cadou si alta este sa cersesti de pomana. Deasemenea este o prapastie uriasa intre Orban si slugile rusofile care conduc Polonia la ora actuala.
  Discursurile acestui adevarat politician de dreapta la intrunirile internationale sunt de referinta si raman ca material de studiu. Atunci cand vorbim despre el trebuie sa fim atenti sa nu preluam mesajul propagandistic al stangii. Adevarul este ca lucrul asta este foarte greu de facut, deoarece este singurul care se aude.

 10. Orban nu era singur, Calehari, era sustinut de opozitia actuala din polonia, inainte de PiS, era in relatii bune cu Basescu, e intr-un mare grup din parlamentul europei. Orban s-a dat cu rusii, iti reamintesc, nu stiu despre ce curaj mai vorbesti.

  ” Ramanad singur a fost obligat sa primeasca cu o rezerva si demnitate de remarcat sprijinul Rusiei si Turciei” — glumesti?

 11. Prietene, sunt multe de discutat pe tema asta, dar eu ce am avut de spus, am spus. Un singur lucru as vrea sa mai adaug: cand Stanga lapideaza pe cineva in uralele cvasi-unanime ale spectatorilor, ultimul lucru pe care eu am de gand sa-l fac, este sa ma uit dupa o piatra.

 12. Nu, Bogdan, nu sunt multe de discutat pe tema asta. Orban a promis, dar a tradat, este acum aliat al celui mai mare adversar al Europei si europenilor, fie ei de dreapta sau de stanga. Cand te aliezi cu criminali impotriva unor castrati, nu poate fi vorba de demnitate.

 13. Fraților, poate ar merita să avem discuția pe tema Orban în alt context.
  Câteva repere ale discuției ar fi:

  1. Stânga occidentală ar putea fi considerată „dracu”.
  2. Dacă stânga occidentală e considerată „dracu”, atunci Rusia lui Putin e „tac-su”. (La propriu, se poate dovedi cu exactitate pedigreeul, cu teste ADN, tot).
  3. Dacă stânga occidentală e dracu și Orban fuge de el, cea mai proastă opțiune morală, religioasă, logică, civilizațională, strategică, politică, geopolitică, energetică, militară, culturală, criminalistică, exorcistică, istorică, psihiatrică, economică, etc etc etc etc e SĂ FUGI DE DRACU ÎN BRAȚELE LU TAC-SU!!!!!!!!!!!!

  Văzând și reacțiile prietenilor și pe cele ale polonezilor de pe blogurile și forumurile conservatoare la această veste extraordinar de proastă a predării lui Orban la Putin – Orban pentru care în aceste medii exista o mare admirație și apreciere – îmi amintesc de ceva ce am învățat la un curs de îngrijiri paliative: etapele psihologice ale reacției la vești proaste, adică fazele prin care trece omul când i se anunță o mare pierdere, moartea cuiva drag, o boală gravă, (o mare trădare) etc: negarea, furia, negocierea, depresia și, în fine, acceptarea…

  Comentariile conservatorilor în privința schimbării de tabără a lui Orban eu le văd încadrate într-una sau alta dintre etapele susmenționate, în funcție de autor.
  Sper ca noi să trecem repede de celelalte faze, și să continuăm să trăim și să facem ce trebuie, acceptând că s-a întâmplat această chestie: iar mai punem o cruce, încă un om de care legasem anumite speranțe ne-a dezamăgit. Planeta va continua să se învârtă în jurul Soarelui. Va trebui să vedem până unde merge Orban, dacă se oprește la o atitudine de Vaclav Klaus, sau devine un factor mai activ-agresiv de promovare a intereselor rusești, cum se va purta în continuare față de NATO, de polonezi, de România, de Băsescu, etc. și să acționăm adecvat, fără să ne pierdem capul.

  în acest context, revedeți acest filmuleț cu Olavo de Carvalho, mai ales finalul, de la min 14.45:

  Olavo de Carvalho VS Aleksandr Dughin

  un om cu spiritualitate adevarată nu se bazează pe puterile acestei lumi. El nu are nevoie de o mişcare eurasiatică în spatele lui, el se bazează numai pe Dumnezeu, ştie că şi dacă e singur, el va câştiga bătălia.

 14. Anca Cernea, multumesc pentru raspuns

  Nu m-am informat special pe tema, ma bazez doar pe ce am auzit pe ici si colo, la tv, prin presa etc.
  Impresia mea (poate gresita) este ca in Ucraina o parte a populatiei sustine apropierea de Rusia. Acestia sunt majoritari (la modul complesitor, nu 51% ) in regiunile din est. In aceste conditii am facut afirmatia “Intr-un caz fericit Ucraina va continua sa oscileze intre Rusia si UE. Intr-un caz nefericit va deveni un nou Belarus. Mai sunt variantele razboi civil si/sau partitie de facto a Ucrainei in doua.” (Pe termen scurt, caci pe termen lung pot fi si cei din est atrasi de Europa).

  Dumneavoastra spuneti ca nu este asa, citand surse poloneze. Ar fi bine sa aveti dreptate !

 15. Știre proaspătă de pe niezalezna.pl
  (grupul de presă conservator Gazeta Polska)

  Oamenii celui mai bogat ucrainean, Rinat Achmetov, au refuzat în parlament să-și dea sprijinul pentru instituirea stării excepționale, ceea ce reprezintă o gravă ruptură în Partidul Regiunilor aflat la guvernare în Ucraina – a informat deputata Inna Bohoslowska.

 16. @ Anca

  Eu cand aflu ca cineva a tradat nu trec prin niciuna din starile enumerate la cursul de ingrijiri paliative. Pe mine ma apuca direct turbarea.
  In legatura cu tradarea lui Orban, imi este foarte greu sa-l pun pe acesta langa Ianukovici, Lukasensco & Co numai pe baza unor afirmatii.
  Si inca ceva. Vad ca pe harta aia preluata de pe Hot News, Ungaria are aceeasi culoare ca si Belarusul. In schimb, Polonia unde slugile Moscovei au ajuns la putere dupa ce calaul de la Kremlin le-a exterminat oponentii politici intr-un asa zis “accident aviatic”, este machiata de Hot News cu o culoare sanatoasa, ce degaja un optimism debordant, si o fereste de sfera de influenta ruseasca!!

 17. @19 Bogdan

  Nu e vorba de afirmații, că pe alea nici eu nu m-aș fi apucat să trag concluzii despre schimbarea de orientare a lui Orban.
  E vorba de contracte. Energetice. Cu Putin.

  Într-adevăr, harta de pe hotnews pare optimistă. Dar asta e doar o aparență, din cauza faptului că ea se referă la vecinii mai apropiați ai României, mai ales dinspre est, că pe acolo vine influența. Altfel, ar fi mai fi de vopsit în roșu multe țări din Europa și din lume.
  (Mă tem că, într-o abordare mai riguroasă, România însăși ar fi putut fi hașurată pe hartă cel puțin cu câteva dungi roșii groase, că doar e guvernată de USL – chiar dacă Marinarul nu îi lasă să facă tot ce le-ar trece prin cap.)

  Între diferiții lideri europeni care depind de/se iubesc cu Putin într-un fel sau altul există nuanțe. Tusk nu e totuna cu Lukashenko, nici cu Orban, care nu e totuna cu Ponta, care nu e totuna cu Ivanișvili, care nu e totuna cu Milos Zeman, care nu e totuna cu Ianukovicz. Asta nu înseamnă că vreunul dintre ei merită încredere.

 18. @20

  Harta de pe hot news nu e optimista. Harta de pe hot news e gresita. In rest, sunt de acord cu tine. 🙂

 19. @ Anca

  Revenind la Ucraina, am retinut ce spuneai la @8 despre ce ar trebui sa faca UE imediat: “UE ar putea să facă ce au făcut americanii, poate și mai cu folos. Putea să impună sancțiuni deosebit de dureroase pentru oligarhii prosovietici și mafioții lor, pentru cei vinovați de represiune și de crime. Le refuzau vizele, le înghețau conturile, nu ar mai fi putut să călătorească decât în Rusia, Belarus, Zimbabwe, Cuba, Ecuador. ”

  Asa ca m-a bucurat vestea de la @18 cu oligarhul Ahmetov, care a inceput sa cante pe alta voce decat puterea. Prudent, omul sufla si in iaurt gandindu-se ce si cat ar putea pierde daca cel pe care l-a sprijinit pana acum escaladeaza conflictul, blocand astfel orice cale de iesire din impasul creat, silind astfel UE sa reactioneze.
  E un semn bun.

 20. @24 da, vlad, și Vocea Rusiei zice tot așa,
  să-ți temperezi elanul (natural) de solidaritate cu manifestațiile din Ucraina
  adică să-ți stimulezi elanul (nenatural) de solidaritate cu berkuții, lunetiștii, bătăușii, dar mai ales, mai ales, cu regimul Putin

 21. Aici se fac mai ales „comentarii de parte”, iar eu sunt „de deasupra” :

  Chestiunea e prea complexă, pentru a putea fi analizată POLITICALLY CORRECT!
  Să încercăm să expunem REALITATEA, după care fiecare va încerca să răspundă la întrebarea : CUI PRODEST?
  REALITATEA este că Ucraina este o „făcătură” de stat, în urma unor interese convergente germano-ruse : o Polonie, Românie, Ungarie, Slovacie şi Ţări Baltice REDIMENSIONATE !!! În Ucraina vestică, trăiesc majoritar popoare sus menţionate, chiar dacă „ucrainizate”. De fapt REVOLTA se extinde chiar în aceste zone şi este alimentată de ghici cine !?… că de aia „greilor europeni li se fâlfâie!”
  CUI PRODEST ?… vă las să analizaţi „la rece” zecile de scenarii posibile, în funcţie de o multitudine de CONJUNCTURI INTERNAŢIONALE, eu încercând să fac numai un „posibil scenariu” apropos de Ucraina, că „întortochiate sunt căile … geo-politicii !”
  Un scenariu posibil, luat în consideraţie mai mult la Moscova, Pechin şi Washington şi mai puţin la Berlin, este DESTRĂMAREA UCRAINEI. În această eventualitate, Ruşii şi-ar încorpora Crimeea şi partea răsăriteană rusofonă, polonezii partea vestică, cu ceva şi pentru unguri şi slovaci, balticii câteva petice nordice, iar rumânii … ce a fost dintotdeauna al lor.
  Repet că acesta este doar un scenariu, dintre multele posibile în funcţie de DIVERSE CONJUNCTURI.
  În momentul de faţă, este evident că asemenea Basarabiei, Ucraina ar face „un salt înainte” spre Vest… dar „mâine” s-ar putea să nu mai avem aceleaşi CONJUNCTURI !?
  Vom fi noi capabili să nu ieşim „şifonaţi” din toată tărăşenia ?… eu zic că DA !… am reuşit de fiecare dată să ieşim „basma curată” din multe „clinciuri” şi o să reuşim şi de data asta !… bineînţeles că nu cu actuala CLASĂ POLITICĂ MANELISTO-FRIPTURISTĂ, ci cu o ELITĂ RUMÂNEASCĂ capabilă să facă ce făcea Titulescu pentru INTERESUL NAŢIONAL, acum vreo 80 de ani !
  Geopolitica nu este la urma urmei decât un „joc de masă … de tratative” la care se fac oferte şi contra-oferte, până ce se realizează un echilibru … metastabil.
  Ca fapt divers, aduc la cunoştinţa autorului, că rumânii din Ucraina sunt majoritar sprijinitori ai lui Ianukovici… trageţi voi concluzii !

 22. “Rumanii” din Ucraina se declara moldoveni si nu romani. Trage tu concluzia. In rest, vise frumoase despre recuceritul Bugeacului si Bucovinei. Nu se mai poate, le-a rezolvat Emil COnstantinescu pe toate. Pe vecie.

 23. “Dacă totul va merge conform înţelegerilor la care s-a ajuns în seara zilei de ieri, după încheierea şedinţei Radei, liderii opoziţiei vor apărea, probabil, în Piaţa Independenţei şi se vor adresa mulţimii. Ei se vor strădui să prezinte rezultatele şedinţei parlamentare drept un „compromis greu, dar necesar”, un „pas dificil, dar important pentru ţară”. Cooptarea opoziţiei la guvernare va fi numită, probabil, un „garant al păcii, al rezolvării conflictului” şi se vor exprima speranţe că de-acum încolo, prin conlucrare largă şi consens naţional, agenda de revendicări politice ale opoziţiei va fi îndeplinită. Apoi, liderii partidelor de opoziţie le vor mulţumi oamenilor pentru că au luptat, îi vor felicita pentru gradul admirabil de eroism, rezistenţă şi tenacitate de care au dat dovadă. Şi le vor spune să părăsească spaţiile publice şi să meargă spre propriile locuinţe. Sau, ca alternativă, îi vor invita pe manifestanţi să rămână în Piaţa Independenţei dar să elibereze toate clădirile administrative din Kiev. Aceeaşi rugăminte va fi adresată insurgenţilor din toată ţara: renunţarea la ocuparea clădirilor administrative şi spaţiilor publice. Rămânerea unui număr de manifestanţi în Piaţa Independenţei va fi motivată de şefii opoziţiei prin necesitatea asigurării că lucrurile decurg conform înţelegerii.”

  Citeste mai mult: adev.ro/n038ax

  http://adevarul.ro/international/europa/sfarsitul-insurectiei-ucrainenee-1_52e7039ac7b855ff56dbdc96/index.html

 24. Voi ați înțeles ce vrea Țeavă Gh?

  Aici se fac mai ales „comentarii de parte”, iar eu sunt „de deasupra” :

  de deaupra, adică mai de la nord, nord-est, așa?
  cum ar veni, de deasupra Ucrainei, pe harta de mai sus… ?

 25. @29 Vlad M

  Doar romanii din Bugeac se declara moldoveni. Majoritatea celor din Bucovina de Nord se declara romani. Dar, cel putin in discutia de fata, important este ca nu se declara rusi sau ucraineni. Treaba cu Constantinescu (culmea, nascut in… Tighina) nu mi se pare chiar de “pe vecie”, mai ales in contextul in care s-ar profila o alta Ucraina, mai mult sau mai putin dezintegrata. Ce-i drept, de recuperat nu se mai poate recupera mare lucru si asta, probabil, cu mari, mari eforturi mai mult sau mai putin diplomatice. Structura demografica a fost mult modificata dupa WWII in defavoarea romanilor. Cernautiul, cel mai important, este pierdut, avand cam 5% romani. Acele firave sperante s-ar putea lega doar de cateva raioane cu majoritate romaneasca, toate situate langa granita actuala: Adancata, Herta, Noua Sulita si Reni, ultimul fiind in Bugeac. Ar fi o palida consolare pentru noi, dar macar s-ar mai alina durerea acelor oameni.

 26. @ TEAVA GHEORGHE

  “vă las să analizaţi „la rece” zecile de scenarii posibile, ”

  Lasa-ne!

 27. D-na Cernea, dumneavoastră sunteţi de dreapta, alţii sunt de centru şi alţii de stânga. Eu sunt de „deasupra”, în sensul că propag ceva ce nu se încadrează „clasic”… ceva de tipul „MoVimento Cinque Stelle”, despre sunt sigur că ştiţi foarte puţin !?… sper că aţi priceput că scriu din „ţările calde”, pe care eu nu le cunosc din postura de turist !?… deci, nici vorbă de ce bănuiţi dumneavoastră. De obârşie, sunt mocan din Ciucaş, deci nici măcar din acest punct de vedere nu m-aţi „citit”.
  D-l Calehari este de-a dreptul stupid… prefer oamenii care argumentează, înainte de a da cu parul !
  Sunteţi cu toţii tineri, aşa că vă mai dau un pont : în timpul „revoluţiei maghiare din Ungaria” s-au strigat în principal lozinci anti-rumâneşti.
  Ceea ce nu v-am spus, dar o spun acum, ca să vă supăraţi şi mai tare, este că eu vreau destrămarea Ucrainei, deoarece am cămaşa mai aproape de corp !… nu ştiu voi !?

 28. Țeavă vrea o Rusie puternică. Ucraina și Ungaria desființate. Problema nu sunt rușii, nuuuuu, dimpotrivă. Problema sunt revoluțiile anticomuniste/antisovietoputiniste din Ungaria și Ucraina.
  Și deoarece această cămașa îi e mai aproape, face cu tupeu propagandă rusească pe net. Cu toate clișeele alea mucegăite de le miroși de la o poștă: „am depășit diviziunile dreapta-stânga”, „ungurii/ucrainenii sunt de vină, nu rușii, pt nenorocirile românilor”. Stupid? Puțin spus. Stupid, dar orientat.

 29. rumânii din Ucraina sunt majoritar sprijinitori ai lui Ianukovici

  Cum s-a ajuns la această constatare? Păi s-o fi făcut vreun făcut un sondaj. S-or fi dus dus niște specialiști bine pregătiți și or fi pus întrebări unui eșantion reprezentativ dpdv statistic, etnic și cultural de rumâni. Specialiști bine pregătiți, cu cămașa pe ei, uniforma, tot. Și, mai ales, cu țeava în mână.

 30. @ TEAVA GHEORGHE
  De ce “deasupra” si nu “dedesubt”? In vremurile de glorie, demult apuse, Academia Catavencu avea o rubrica numita ” Din putul gandirii”. Cam pe acolo am impresia ca ne situam.
  Nu inteleg cum ati putut sa analizati, din tarile calde unde va aflati, la rece, zecile de variante presupuse pentru ca, pe mine, dupa prima varianta, m-au trecut naduselile.
  Am inteles ca noi, pentru ca suntem tineri (!?), nu stim ce strigau ungurii la Budapesta prin 56′. Dumneavoastra, om batran fiind, stiti exact cu ce se ocupau iredentistii. Probabil ati fost si martor ocular. Curiozitatea mea este daca erati cu lucru pe acolo, ca acuma prin tarile calde, sau erati simplu turist.
  Aveti camasa mai aproape de corp (decat maieul?), deci vreti destramarea Ucrainei, deci vreti apropierea Rusiei. Eu inteleg ca va este cald pe acolo pe unde stati acuma, da’ noi ne simtim bine asa cum suntem acuma, cu un polar, cu un pulover. Nu dorim iarna siberiana ca mijloc de racorire.
  Si mai terminati odata, domnule, cu “rumani”. Sau vreti sa ne jigniti, asa cumva, pe stil vechi, adica ruseste?

 31. Bogdan @40

  Bați în țeavă = trezești tot blocul! 🙂 Blocul ăla cunoscut nu demult sub numele de “lagăr”. Socialist, “al păcii și progresului” etc…

 32. revenind la greșelile de pe hartă, de care zicea Bogdan, am putea să le mai corectăm puțin, înroșind țările grupului de la Vișegrad
  premierii: Poloniei – Donald Tusk, Cehiei – Milos Zeman, Slovaciei Robert Fițo, și, cu voia dvs, ultimul sosit pe lista rusofililor, Viktor Orban al Ungariei „condamnă cu severitate violențele din Ucraina”. Le condamnă cu „severitate”, dar echidistant, ca Mircea Toma
  adică se află în treabă, ca să nu zică electoratul din țările lor că nu fac nimic, dar nu scot o vorbă pe care n-ar putea-o scoate și Lavrov

 33. ca detaliu de culoare, ca să știm despre ce vorbim când spunem „regimul Ianukovici”
  și de ce ucrainenii strigă pe stradă „Банду геть!” („jos banda!”)
  și ca să vedeți de ce comentariul meu de la @38 nu e chiar o glumă
  iată aici ce am găsit pe un forum polonez:

  Am rude în Ucraina. Imediat ce Ianukovici a venit la putere în 2010, a început o mare acțiune, despre care nu s-a scris niciodată în Polonia, de preluare a firmelor de către noul partid și serviciile speciale pro- ruse. Scenariul arăta cel mai adesea astfel: o unitate “anti-tero” spărgea cu mare zgomot ușa firmei, intra, arunca niște documente și îi închidea pe proprietari. Le dădeau drumul numai după ce ei cedau anumitor persoane, special indicate, jumătate din societate sau jumătate din venitul lunar al companiei (haraci). Se pare că a apărut chiar un film pe net, în care miliția așteaptă până când se închid automat ușile de sticlă, și abia apoi pătrunde înăuntru, mai întâi făcându-le țăndări. Astfel de acțiuni au fost întreprinse imediat, începând cu cele mai mari companii care nu prea aveau legături cu capitalul occidental. De exemplu, se pare că o asemenea acțiune a eșuat în cazul producătorului de sucuri Sandora. Unul dintre clienții noștri a dat faliment după trista vizită a acestor domni, care i-au prezentat documente false și i-au luat un teren pe care îl cumpărase, având pe el o clădire nou construită și echipată. În orașul familiei mele era un producător de dulciuri care se dezvolta foarte bine și era foarte popular. Ianukovici a venit la proprietar, iar acesta, după ce a auzit ce-i cere, a doua zi s-a spânzurat

  .

 34. @ TEAVA GHEORGHE

  “deoarece am cămaşa mai aproape de corp”
  Sa fie oare vorba de o camasa din aceea de care poarta VC Tudor?
  http://tinyurl.com/locwj6q

  Chestia asta cu rumanii vine din doua surse: din dacopatia kgbista si din faptul ca rusii se vad pe ei insisi ca a treia Roma. Deci, noi dacii, nu putem fi numiti romani.

 35. Eu personal nu asi fi asa de entuziasmat de framintarile din Ucraina. Atit Ucraina cit si Rusia sint natiuni care nu au cunoscut niciodata in istoria lor democratia adevarata. “Proeuropenii” din ambele tari si-ar dori un plus de democratie insa , cel putin deocamdata, nu par dispusi sa renunte la mentalitatea de “mare putere” si la antipatia fata de Romania ; iar la Ucrainieni, adversitatea fata de tara noastra este mai pronuntata decit la rusi; a nu se uita cum acum citiva ani ucrainienii au intrat cu bocancii in Delta Dunarii, amenintind direct Romania. Autorii articoleleor “pro-revolutia” din Ucraina sint naivi si in mod sigur nu au stat de vorba cu romanii traitori in Bucovina ocupata; daca ar fi vorbit cu acesti oameni, ar fi aflat ca ucrainienii sint mai periculosi decit rusii pentru romani.

 36. Portalul austriac format.at a dezvăluit averile și conexiunile de afaceri ale lui Ianukovici și famigliei sale în Austria – rețeaua este însă mult mai amplă, tentaculele ducând cel puțin până în : Cipru, Panama, Insulele Virgine, statul american Delaware.
  Amintim că fostul premier ucrainean, recent demisionat, s-a instalat în prezent pentru mai mult timp în luxoasa lui reședință de la Viena.

 37. cbabeanu s-a trezit mai târziu,
  sau nu i s-a spus că:
  – pe sectorul ăsta a mai fost repartizat ca răspândac și țeavă
  – țeavă nu a fost bine primit de localnici
  – numărul executat de țeavă este deja fumat de acu’ vreo zece comentarii

  mai răsfirați, băieți, mai răsfirați! că vă deconspirați!

 38. sinteti haotici. calehari scrie un articol corect despre prabusirea europei atee si marxiste, in comentarii altii relateaza despre nebunii similare in canada si usa, aveti o multime de alte articole care arata ca occidentul se sinucide, dar voi vreti ca ucraina sa intre in rahatul neomarxist european.

  de ce?

  rusii sint crestin-ortodocsi ca si noi (si, stiti bine, ca nu erau crestini cei care au venit pe tancurile sovietice ca sa ia romania in stapinire). putin se duce la biserica si, la fel ca si voi, e impotriva propagandei lgbt.

  dar se pare ca faptul ca el spune adevarul despre porcariile americane si israeliene din siria va deranjeaza mai mult decit falimentul propriei voastre tari, care devine pe zi ce trece o colonie tot mai insignifianta a uniunii sovietice socialiste europene.

  daca ati fi patrioti, ati cauta solutii pentru a iesi din kolhoz, nu sa ii mai trageti si pe altii in rahatul in care va scufundati.

  dar voua nu de romania va pasa… putin trebuie lovit. rusia trebuie sa se supuna.

  nu vi se pare ca e prea riscant jocul cu arsenalul nuclear rusesc?

  liviu muresan
  phoenix, az

 39. N-ai cum sa inventezi asemenea nebuni. Trebuie sa fie autentici.

  Liviu Muresan, ce relevanta are ca rusii sunt crestin-ortodocsi? Si noi suntem ortodocsi si nu de ieri. Ti se pare ca rusilor le-a pasat prea mult despre ortodoxie cand ne-au facut bucati tara, deportat si ucis compatriotii, impuscat elitele si tinut in barbarie siu aservire? De ce nu te muti tu, ba, in Rusia „crestinului” kaghebist Putin? Ce dracu’ cauti in Arizona aiurind despre Israel? Muta-te, dom’le, in Moscova, la oligarhii si raketii crestinului Putin, sa traiesti in Paradis!

  P.S.
  1. Kolhoz e o treaba sovietica. Mi se pare culmea ironiei sa ne recomanzi iesirea din kolhoz in acelasi mesaj in care te dai de ceasul mortii ca Putin merge la biserica.
  2. A fugi de nebunii si tampitii socialisti din Brucseles pentru a ajunge sub talpa nebunilor si tampitilor socialisti de la Moscova este echivalentul caderii din lac in put. Putul e Rusia, ba.

 40. singurele porcării care îi plac lui lm sunt alea ale rușilor
  pt că sunt cele mai mari de pe Terra

 41. @ liviu muresean

  Milioane de rusi au murit in zapezile Siberiei, numai pentru vina de a fi crestini. Erau lasati sa moara de foame si erau tinuti desculti in zapada pe motivul logic ca „si gastele umbla iarna desculte si n-au nici pe dracu” (Soljenitin). Au murit pentru vina de a nu renunta sa creada in Dumnezeu, si nu in Anticristul de la Kremlin – Stalin.
  Azi, „crestin-ortodoxul” colonel KGB, Putin il reabiliteaza pe marele ucigas, iar Biserica Ortodoxa Rusa mai e la un pas si-l sanctifica. Candva, Cioran spunea: „ Dupa modul in care popoarele se vor sti apara de Rusia, isi vor dovedi gradul de sanatate…Existenta ei ne-a convins ca Apocalipsa nu este numai un capitol in Biblie”.

  Cioran a scris aceste cuvinte cu multi ani inainte ca rusii sa ne ocupe pe noi, impreuna cu jumatate din Europa. Da, asa este cum spui: tancurile rusesti au ocupat Romania si atat pe ele cat si in ele erau co-mu-nisti. Cum a fost si Gheorghiu-Dej, Barladeanu, Maurer, Chivu-Stoica, Patrascanu, Ceausescu sau Ion iliescu – co-mu-nisti.
  Soljenitin credea ca Rusia trebuie sa demonstreze ca este o mare natiune si prin faptele ei marete, nu numai prin imensitatea teritoriului si numarul popoarelor supuse. Soljenitin avea acesta dorinta pentru ca a fost un mare patriot. Numai ca rusii nu sunt in stare de faptele marete la care se gandea uriasul scriitor si dizident.

  Si atunci de ce sunt in stare rusi? Ne-o spune chiar filozoful si geo-politicianul la moda, ideologul lui Putin ( „eliberatorul” nostru, al tuturor) Alexandr Dughin: „“Nu suntem capabili decât de un lucru: să construim imperiul, să strângem la un loc pământuri şi popoare, culturi şi credinţe.”
  (https://inliniedreapta.net/imperiul-din-abis/)

  Am scris nu numai despre ateii si marxistii din Occident. Am scris si despre cei din Rusia :
  https://inliniedreapta.net/groapa/

  https://inliniedreapta.net/bolsevismul-de-piata-sau-kgbtalismul/
  https://inliniedreapta.net/insemnare/ursul-rusesc-este-inca-cu-ochii-pe-stupul-european/
  https://inliniedreapta.net/tangi-si-dai-ascunse-de-legea-tacerii/
  https://inliniedreapta.net/plagiatorul-interimarul-si-informatorul-gubernatorii-imperiali/

  Recunosc: sunt haotic! 🙂 

 42. Ma iertati, poate nu-s la curent cu stirile, dar… ce cauta Ungaria printre tarile in care Rusia are influenta??? De Ucraina si Belarus nu ma indoiesc, in Moldova se cunoaste ca au mare influenta, de sarbi se stie ca au fost mereu sprijiniti de fratii lor mai mari dupa spargerea Iugoslaviei, bulgarii – hai sa zicem, dar Ungaria???

 43. Jean Charest
  Așa cum am mai spus pe acest fir, influența rusească asupra Ungariei nu e totuna cu influența rusească în Belarus (v. @20).
  Așa cum am mai spus aici, vestea predării lui Orban la Putin ne-a dezamăgit și pe noi (v.@16).
  Cel puțin până în toamna 2012, Orban nu era așa.
  Am sperat că, deși Orban a legat cu Putin contractele alea energetice, măcar o să tacă din gură în privința Rusiei, nu se va transforma în agent activ de promovare a intereselor rusești. Acum începem să ne îndoim și de asta, vezi link-ul la declarația lui, pe care l-am pus la @42.

 44. @ Jean Charest

  Si eu m-am exprimat dubiile atat in legatura cu harta dar si cu trecerea lui Viktor Orban in tabara Moscovei (@12, @14, @19). Din pacate trebuie sa recunosc ca Viktor Orban a devenit, asa cum spune Anca Cernea ( si ei cred ca ii pare cel mai rau), “un agent activ de promovare a intereselor rusesti”.

 45. O dubiosenie de site ceausist apropiat al fratilor Roncea si care il promoveaza pe Larry Watts, cel care incearca de ani de zile, in colaborare cu fosti securisti, sa faca din Ceausescu si Securitate patrioti, a preluat articolul de mai sus. Din redactia stitului face parte si national-comunistul negationist, Ion Coja.

  Oricum, articolul a fost preluat fara acordul nostru si daca vreun securistoid de acolo citeste acest mesaj, ar putea sa il stearga.

 46. articolul a fost publicat pe ILD in urma cu aproape o luna si preluat de ceausescuromaniapress (fara acordul nostru) in seara asta. omul de stiinta ar trebui sa fie mai atent, DT are tendinta sa ia de bune astfel de “soparle”.

 47. Nu va inteleg, pe cuvantul meu, de ce va bateti capul cu toti cretinii. Sa latre. Daca atat ii duce capul, n-au decat. Oricum nu cred ca are cineva pretentii de la slugile lui Voiculescu sau alti stangisti din zona virtuala.

 48. Cred ca harta aia ar merita un update, sa se adauge si Grecia, asta pe fondul filorusismului traditional al elenilor. Si chiar Slovacia, cu o economie foarte de pendenta de gazul rusesc. Si stearsa partea de Ucraina care nu cuprinde proiectata NovoRusia, cred ca sentimentul anti-rus in Ucraina e la un maxim istoric.
  Daca ne referim la vorbitorii de limba romana din Ucraina, majoritatea nu ne sunt frati, cel putin din punctul meu de vedere un”maldavan” nu e roman. Poate impresia mea e gresita, dar imi pare ca majoritatea nu sunt entuziamati de incercarea de iraj spre democratie a Ucrainei.
  Iar doar o interpretare personala, dar Germania ar fi preferat status-quo-ul. Ministrul de externe polonez a fost la Kiev in timpul revolutiei si-i indemna pe protestatari sa cada la pace cu Yanukovici. Mandatat de la Berlin, probabil.
  Si totusi, macar un ajutor economic consistent ar putea vestul sa dea Ucrainei daca n-are chef de smardoiala cu rusii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here