Bărbatul împușcat într-un parc din Berlin ar putea fi “al doilea caz Skripal”

0

Autoritățile din Germania sunt de părere că au de-a face cu un „al doilea caz Skripal” după ce un bărbat a fost împușcat mortal în toiul zilei, într-un parc din Berlin.

Un bărbat rus în vârstă de 49 de ani a fost arestat sub suspiciunea de omor. Incidentul a fost descris de martori drept un „asasinat în stil de execuție”.

Victima a fost identificată drept Zelimkhan Khangoshvili, un musulman georgian în vârstă de 40 ani care a luptat împotriva Rusiei în cel de-al doilea război cecen și a avut legături cu serviciile de informații din Georgia.

Kangoshvili s-a refugiat în Germania după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat în Georgia, în 2015.

El a fost ucis vineri dimineață în timp ce se plimba prin parcul Kleintiergarten din Berlin, în drum spre o moschee locală.

Martorii au descris cum atacatorul l-a împușcat de două ori în cap, din spate, înainte de a fugi pe bicicletă.

“Există indicii că această crimă a fost planificată și ar fi putut avea motive politice”, a declarat Martin Steltner, un purtător de cuvânt al procuraturii din Berlin.

Poliția investighează dacă serviciile de informații rusești au fost implicate în asasinat. „Dacă se dovedește că o entitate de stat precum Rusia se află în spatele acestui omor, atunci avem un al doilea caz Skripal pe mâinile noastre”, a spus o sursă neidentificată din cercurile de securitate germane, citată de revista Spiegel.

Bărbatul arestat a fost numit în presa germană drept Vadim S., un cetățean rus de 49 de ani din Siberia. El ar fi negat uciderea lui Kangoshvili.

Vadim S. a sosit la Berlin cu puțin timp înainte de asasinat și a avut o viză de ședere în Germania doar pentru câteva zile.

El a fost văzut de martori după împușcare aruncând arma crimei în râul Spree, un pistol Glock 26 cu amortizor, împreună cu bicicleta pe care a fugit de la locul faptei.

Kangoshvili a supraviețuit anterior unei tentative de asasinat în 2015, când mașina sa a fost ținta a opt gloanțe în Tbilisi, capitala Georgiei.

La început el a fugit în Ucraina, unde se crede că a lucrat îndeaproape cu autoritățile împotriva intereselor rusești. Cererea sa inițială de azil a fost inițial respinsă, dar a făcut recurs și cazul nu era soluționat la momentul morții sale.

El fusese investigat, dar a fost exclus ca o posibilă amenințare islamistă din partea
serviciilor de informații germane.

SURSA   National Post

Print Friendly, PDF & Email
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPeste 42% dintre copiii germani provin din părinți imigranți
Articolul următorBoris Johnson anunță suspendarea parlamentului britanic
Emil Borcean
În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here