FUNDATIA IOAN BARBUS

Bărbatul împușcat într-un parc din Berlin ar putea fi “al doilea caz Skripal”

Autoritățile din Germania sunt de părere că au de-a face cu un „al doilea caz Skripal” după ce un bărbat a fost împușcat mortal în toiul zilei, într-un parc din Berlin.

Un bărbat rus în vârstă de 49 de ani a fost arestat sub suspiciunea de omor. Incidentul a fost descris de martori drept un „asasinat în stil de execuție”.

Victima a fost identificată drept Zelimkhan Khangoshvili, un musulman georgian în vârstă de 40 ani care a luptat împotriva Rusiei în cel de-al doilea război cecen și a avut legături cu serviciile de informații din Georgia.

Kangoshvili s-a refugiat în Germania după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat în Georgia, în 2015.

El a fost ucis vineri dimineață în timp ce se plimba prin parcul Kleintiergarten din Berlin, în drum spre o moschee locală.

Martorii au descris cum atacatorul l-a împușcat de două ori în cap, din spate, înainte de a fugi pe bicicletă.

“Există indicii că această crimă a fost planificată și ar fi putut avea motive politice”, a declarat Martin Steltner, un purtător de cuvânt al procuraturii din Berlin.

Poliția investighează dacă serviciile de informații rusești au fost implicate în asasinat. „Dacă se dovedește că o entitate de stat precum Rusia se află în spatele acestui omor, atunci avem un al doilea caz Skripal pe mâinile noastre”, a spus o sursă neidentificată din cercurile de securitate germane, citată de revista Spiegel.

Bărbatul arestat a fost numit în presa germană drept Vadim S., un cetățean rus de 49 de ani din Siberia. El ar fi negat uciderea lui Kangoshvili.

Vadim S. a sosit la Berlin cu puțin timp înainte de asasinat și a avut o viză de ședere în Germania doar pentru câteva zile.

El a fost văzut de martori după împușcare aruncând arma crimei în râul Spree, un pistol Glock 26 cu amortizor, împreună cu bicicleta pe care a fugit de la locul faptei.

Kangoshvili a supraviețuit anterior unei tentative de asasinat în 2015, când mașina sa a fost ținta a opt gloanțe în Tbilisi, capitala Georgiei.

La început el a fugit în Ucraina, unde se crede că a lucrat îndeaproape cu autoritățile împotriva intereselor rusești. Cererea sa inițială de azil a fost inițial respinsă, dar a făcut recurs și cazul nu era soluționat la momentul morții sale.

El fusese investigat, dar a fost exclus ca o posibilă amenințare islamistă din partea
serviciilor de informații germane.

SURSA   National Post

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian