FUNDATIA IOAN BARBUS

Deși stânga îi acuză pe republicani de „rasism” când învinuiesc comunismul chinez, virusul unește americanii împotriva Chinei

Este dificil de evaluat – în mijlocul crizei – cum anume se schimbă relația SUA-China. Dar toată lumea simte că nu va mai fi niciodată la fel. Liderii politici de la Washington și Beijing și-au încetat momentan războiul declarațiilor, dar există dovezi clare că China intenționează să folosească criza în avantajul său economic și politic la nivel mondial, scrie Washington Post.

În centrul decizional de la Washington, republicanii îi atacă pe democrați, pe Joe Biden și atacă mass-media pentru că nu sunt suficient de critici față de Partidul Comunist Chinez. Democrații, pe de altă parte, îl atacă pe președintele Trump pentru că a spus „virusul chinez” și atacă orice republican care dă vina pentru pandemia de coronavirus pe Partidul Comunsit Chinez ca fiind rasist, scrie WaPo.

Cu toate acestea, un nou sondaj arată că, în afara centrului decizional de la Washington, criza coronavirus-ului îi unește pe americanii în problema Chinei. Republicanii și democrații sunt de acord în mare măsură că guvernul chinez este responsabil de răspândea pandemiei, că China nu poate fi de încredere în această problemă sau în orice altă problemă și că guvernul american ar trebui să mențină o poziție dură față de China în ceea ce privește comerțul și în general, mai ales dacă Beijingul e șovăitor în angajamentele sale.

New York Post a scris, la începutul săptămânii, că China ar fi blocat producătorii americani să exporte echipamente medicale de protecție în afara țării, asta în timp ce pandemia explodase la nivel mondial.

Peter Navarro, consilierul pentru comerț al Casei Albe, a spus la sfârșitul săptămânii trecute că vor exista modificări ale modului în care SUA își desfășoară activitățile comerciale, după ieșirea din criză. Navarro este foarte cunoscut datorită viziunilor sale agresive în privința Chinei.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am  învățat de la această criză este că suntem periculos de dependenți de un lanț de aprovizionare global pentru medicamentele noastre, cum ar fi penicilina; materialele noastre medicale, ca măștile; și echipamentele noastre medicale, precum ventilatoarele ”, a spus Navarro citat de New York Post.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian