FUNDATIA IOAN BARBUS

La 10 ani de la Smolensk, Polonia cere din nou Rusiei returnarea epavei avionului prăbuşit

Ministerul de Externe polonez a trimis o notă diplomatică ambasadei ruse la Varşovia, solicitând din nou Moscovei să-i restituie epava avionului care s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei) în urmă cu 10 ani, pe 10 aprilie 2010.  În avion călătoreau 96 de persoane, printre care 88 de înalţi oficiali şi personalităţi marcante ale societăţii civile din Polonia și 8 membri ai echipajului. Împreună cu preşedintele Lech Kaczynski și soția sa, Maria, se aflau și alți politicieni de calibru, militari, demnitari, episcopi catolici și veterani.

Nota diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe polonez a fost trimisă vineri ambasadei Federaţiei Ruse la Varşovia, scrie defenseromania.ro.

„Nicio normă a legislaţiei internaţionale nu oferă temei Rusiei să confişte proprietăţi poloneze”, menţionează MAE polonez într-o postare pe Twitter.

Catastrofa aeriană de lângă Smolensk tensionează relaţiile dintre Moscova şi Varşovia de mai mulţi ani, mai ales că, după un deceniu de la producerea tragediei, epava avionului prezidenţial polonez se află în continuare în Rusia.

În urmă cu 10 ani, delegaţia poloneză urma să participe în ziua respectivă la o ceremonie de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katyń, în care 20.000 de ofițeri polonezi au fost asasinați de ruși.

„Să facem în aşa fel încât rana produsă de tragedia de la Katyń să se vindece și să se cicatrizeze”, urma să spună regretatul Preşedinte polonez, Lech Kaczyński, pe 10.04.2010, scrie Institutul Polonez pe Twitter.

Citiți și:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. crs
    10 aprilie 2020

    Au omorat 20 000 ofiteri pe langa 5 milioane de ucraineni si pa langa milioane din propriul „popor”.
    Le pasa astora de „proprietate privata” cum ii pasa crocodilului de pisica.
    Imperiul rus a inceput sa se contureze prin sec al XVII-lea. Suntem in sec. al XXI-lea. Cam cinci secole tine un imperiu. Concluzia e simpla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian