FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Preotul și primarul din satul Dereneu, R. Moldova, amenințați cu moartea după trecerea bisericii la BOR

Un  grup de preoți ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Moscovei, împreună cu un grup de pro-ruși, au luat cu asalt biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Dereneu, R. Moldova, în data 4 martie. Aceștia au fost respinși de credincioși, dar au revenit luni și au spart cele două uși ale bisericii și au ocupat biserica, povestește preotul Florin Marin într-o conferință de presă organizată la Chișinău pe 5 martie 2018. 

În august 2017, preotul Florin Marin a trecut de la Mitropolia Moldovei, ce aparține de patriarhia rusă, la mult mai mica Mitropolie a Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române.

„În august 2017, comunitatea religioasă din Dereneu, în frunte cu preotul paroh Marin Florin, a aderat la Mitropolia Basarabiei, au respectat toate prevederile Legii Cultelor și au fost înregistrați de către Ministerul Justiției ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei”, a declarat preotul Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei. Potrivit lui, dreptul comunităților religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicției lor canonice este unul prevăzut expres și garantat de legile Republicii Moldova. „Mitropolia Basarabiei mai constată că binecuvântarea dată de mitropolitul Vladimir pentru acapararea samavolnică a unui locaș al Mitropoliei Basarabiei este în totală contradicție cu dorința afișată public de a stabili un dialog constructiv cu Mitropolia istorică a Basarabiei”, a spus Ioan Cosoi.

Satul Dereneu face parte din grupul celor peste 100 de localități din R. Molodva care au semnat Declarația de Unire cu România în acest an.

Marin Florin este preot la biserica din Dereneu de 27 de ani și a declarat că a trecut la Mitropolia Basarabiei pentru că acolo a găsit mai multă duhovnicie, moralitate și înțelegere, scrie unimedia.info. Ulterior, a declarat preotul, a primit amenințări cu moartea:

„Foarte multe amenințări și telefonice, și verbale. Ca voi fi omorât, voi fi dat în Prut. Până acum nu am avut nici o problemă, a fost cel mai bun preot, cel mai corect. Cum am aderat la Mitropolia Mamă, haideți să-l fugărim. Mi-am găsit pacea, nu ne mai impune să le dăm sume de bani în fiecare lună. Dacă pui plicul cu bani și-l dai în fiecare lună protopopului să-l ofere episcopului atunci ești cel mai bun preot în fața lor.”

Elena Oaserele, primărița din Deredeu, care îl prijină pe preotul Marin Florin în decizia lui, a declarat că a fost de asemenea amenințată cu moartea:

Elena Oaserele, primar de Dereneu. sursa: ziarulnational.md

„Primărițo cum te porți tu cu lumea din sat gândeştete și ce te va asteapta. Un glonte în cap și în fîntîna din poartă aruncată. Da să stii că nu scapi de asta”.

Cazul i-a fost semnalat conducerii României de către deputatul din Parlamentul de la București, Constantin Codreanu, care anunță că asemenea atacuri ar mai putea urma în R. Moldova și îi solicită să intervină, scrie ziarulnational.md.

Alexandru Vakulovski poveștește pentru deschide.md cum a decurs spargerea bisericii și încercările de intimidare a preotului, cu ajutorul poliției:

Din spusele celor din sat reiese clar că la spargerea ușii au participat cei din Mitropolia Moldovei. Intrarea prin efracție, ca tâlharii și ocuparea unui lăcaș de cult se pare că este modalitatea prin care Mitropolia Moldovei vrea să intre în dialog, așa cum s-a angajat față de Patriarhul Kiril al Rusiei, cu Mitropolia Basarabiei.

Cei care au spart ușa bisericii în post au însă protecția poliției, deși polițiștii ar fi trebuit să-l apere pe preotul Florin Marin, care spunea că în biserică avea lucruri personale și bani pentru repararea acoperișului.

Un preot din partea Mitropoliei Moldovei de sub Patriarhia Rusă, că tot e post, și-a bătut joc și de biserică, spunând că Dumnezeu face minuni și că ușa s-a deschis singură. Situația pare descrisă bine printr-un comentariu: „Sec. XXI. Nici de tancuri nu au nevoie și nici să scrie pe garduri ”Dereneu pământ rusesc”. Tactica e simplă: se ia cu asalt biserica din localitate și te pomenești în mama Rusie”. […]  Apărătorii Mitropoliei Moldovei din sat erau nişte oameni amărâţi, probabil manipulaţi de consilierii socialişti şi popii trimişi de Episcopia de Ungheni și Nisporeni. Ei se temeau de trecerea la calendarul pe rit nou al bisericii – o minciună şi că li se ia biserica. Printre altele, preotul Florin Marin a declarat că nu-i cunoaşte pe majoritatea din curtea bisericii, pentru că nu vin la slujbe. Iar el e preot în Dereneu de 27 de ani, deci nimeni nu ia şi nu duce biserica „la români”, ea rămâne pe loc. 

Preotul trimis de Mitropolia Moldovei a clarificat şi alte lucruri, că i-a luat-o gura pe dinainte. Ocupaţia bisericii ar fi trebuit să aibă loc duminică, când el împreună cu alţi nouă preoţi de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni, după efracţie ar fi făcut slujba, dacă ar fi fost lăsaţi de săteni. Sătenii din Dereneu însă, veniţi la slujbă, nu i-au lăsat. Şi atunci a mers şi planul b, cu spargerea uşii în lipsa sătenilor. 

În momentul live-ului, „graşii” în sutane şi majoritatea „sportsmenilor” erau la căldurică, cu o parte din poliţişti, în casa preotului, ca să-l intimideze. Jurnaliştii n-au fost lăsaţi, deşi preotul îi invitase. Discuţiile s-au mai purtat şi pe după casă, că doar aşa e tradiţia pe la noi. […]

Foarte gravă mi s-a părut atitudinea poliţiştilor. Pe lângă faptul că păzeau spărgătorii, în loc să-i ancheteze, ei i-au bruscat pe jurnalişti şi le-au spus „să se ducă în a legii”, apoi i-au întrebat de „orijini”. Mai mult, ei au împins echipa de filmare afară, şi a ameninţat-o că-i lasă pe oameni să-i atace, „ca să vadă”.

Reportaj Pro TV Chișinău:

„Biserica din Dereneu este in continuare sub asediu”

Conferința de presă a Mitropoliei Basarabiei, integral:

Transmisia 10TV, live, a asaltului asupra bisericii:

„Istoria reactivării Mitropoliei Basarabiei este o istorie a chinurilor, persecuțiilor și a judecăților”, scria Vakulovski în ziua asaltului asupra bisericii, „fiecare preot în parte care a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei are o istorie a umilințelor prin care a trecut. Și, din păcate, prin care trec şi acum.”

SURSE   deschide.md, IPN, mediafax, protv md, unimedia, ziarulnational.md, 10tv.md

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Dorin
    9 March 2018

    Nu știu dacă ați observat cocoșul șela din stânga pozei – e în culorile tricolorului !!!
    Asta ca să nu-i înjurăm în Sfântul Post pe bolșevicii nenorociți și satanizați…

    Cele mai bune gânduri ale noastre pentru toți românii adevărați din Basarabia, Nordul Bucovinei, Cernăuți, estul Transilvaniei, nordul Maramureșului, Câmpia Tisei, Banatul sârbesc, valea Timocului, nordul Bulgariei și nordul Greciei !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto