FUNDATIA IOAN BARBUS

ProTv, vândut Chinei prin miliardarul ceh Petr Kellner. Un senator american cere investigarea tranzacției. Legăturile lui Kellner cu Rusia

Petr Kellner/ foto: © ČESKÁ POZICE, Richard Cortés, Česká pozice

Senatorul republican Marco Rubio a cerut Administrației Trump să examineze vânzarea grupului de media Central European Media Enterprises (CME), proprietarul PRO TV, către conglomeratul ceh PPF, al cărui director executiv e omul de afaceri ceh Petr Kellner, cu argumentul că acordul subminează interesele SUA în Europa Centrală și de Est, prin prisma unor legături ale miliardarului ceh cu regimul comunist din China . 

În scrisoarea publicată pe 26 februarie, adresată Secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, și Procurorului, General William Barr, senatorul republican din Florida spune că firma PPF acționează în interesul guvernului Chinei și Partidului Comunist Chinez, menționând că grupul are „un palmares de activități în favoarea Chinei în interiorul Republicii Cehe” iar firmele de telecomunicații deținute de PPF lucrează cu Huawei Technologies Co pentru a dezvolta rețele 5G.

U.S. Senator for Florida, Marco RubioMarco Rubio, senator Republican de Florina

Prezentăm traducerea scrisorii:

Scriu cu privire la viitoarea vânzare de către AT&T a Central European Media Group Enterprises (CME) către conglomeratul ceh, PPF Group. Consider că această vânzare necesită o revizuire din partea Comitetului pentru Investiții Străine în Statele Unite (CFIUS), deoarece subiminează de securitate națională ale SUA legate de Europa Centrală și de Est, precum și China.

Ca filială a unei companii din SUA, cred că Grupul CME se califică drept „afacere americană” și îndeplinește criteriile pentru o evaluare CFIUS. Solicit să trimiteți către la CFIUS achiziția filialei AT&T de către Grupul PPF pentru o revizuire formală a implicațiilor vânzării față de interesele de securitate națională ale SUA.

Cumpărătorul ceh, PPF Group și directorul său executiv Petr Kellner, au un istoric de acțiune în calitate de interfețe ale Chinei în Republica Cehă. Aproximativ o treime din profiturile Grupurilor PPF provin din activitatea de creditare individuală a companiei subsidiare Home Credit din China. Această afacere precară politic se bazează pe licența de împrumuturi nebancare acordată de guvernul chinez. În consecință, domnul Kellner și companiile sale au sprijinit activitățile maligne ale Chinei în străinătate. În Serbia, de exemplu, firmele de telecomunicații deținute de PPF lucrează cu Huawei pentru a dezvolta rețele 5G. În Republica Cehă, operatorul de telefonie mobilă PPF și furnizorul de echipamente telecom operează pe echipamentele Huawei. Cel mai flagrant, subsidiara PPF, Home Credit, a angajat o firmă de PR pentru 2.000 de ore de muncă dedicată manipulării favorabile a opiniei publice cehe față de China. Asta a inclus spionarea politicienilor cehi, presiune asupra presei pentru a retrage articole de știri critice față de China și crearea unui nou think-tank, Sinoskop, pentru a angaja analiști părtinitori pentru a influența dezbaterile publice. În cele din urmă, mi-a atras atenția faptul că PPF și-a folosit deja achiziția preconizată a platformelor media cehe ale CME pentru a intimida mass-media și politicienii cehi, reducându-i la tăcere.

Cred că Administrația trebuie să efectueze verificări mai amănunțite ale înțelegerilor corporative, cum ar fi vânzarea CME de către AT&T și să înțeleagă cum funcționează guvernul chinez și Partidul Comunist prin intermediari precum PPF. Eșecul în acest sens dăunează eforturilor diplomatice ale SUA, menite să combată interferența politică a Partidului Comunist Chinez în guvernele și societățile străine. În competiția cu Beijingul pentru narațiune necesită blocarea eforturilor sale de a controla mediul prin care oamenii înțeleg China și activitățile sale.

Grupul CME operează în Republica Cehă, precum și în Bulgaria, România, Slovacia și Slovenia, având o audiență de aproximativ 97 de milioane de oameni. Deține unele dintre cele mai urmărite programe de știri din Europa Centrală și de Est. Statele Unite au un interes în păstrarea unui mediu media liber și deschis peste ocean, precum și în împiedicarea Partidul Comunist Chinez să coruperă aceste platforme în eforturile sale de a submina normele democratice la nivel mondial. În interesul securității naționale a Statelor Unite, vă rog respectuos să efectuați o investigație CFIUS a acestui acord.

De asemenea, companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia. Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE.

În decembrie, fostul minstru al Comunicațiilor Marius Bostan avertiza în privința discuțiilor pentru vânzarea Telekom România către grupul aceluiași Petr Kelner, atrăgând atenția asupra legăturilor directe sau indirecte cu Rusia –  fondul de investiții PPF Group și grupul de telecomunicații și media United Group. Fostul ministru avertiza că „o astfel de tranzacție  se poate face doar cu respectarea principiilor de securitate și parteneriatelor strategice existente”. Mai multe detalii: Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor: Vânzarea Telekom România către cozile de topor ale regimului Putin este de neacceptat.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. crsSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2020

  Nimeni nu ajunge miliardar asa de tanar fara sa faca parte ori din mafie ori din servicii, cam totuna la unii.
  Ghita familistul stie.
  A propos, or fi bine copiii ? Mandri ? Buni romani ?

 2. adiSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2020

  Dar numai cand AT&T au cumparat TimeWarner (si implicit si CME)? Pe semne ca a venit timpul acuma sa scape de ce nu-i intereseaza cu adevarat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian