Val nou de arestări în Turcia, după realegerea lui Erdogan în funcția de președinte

1

Autoritățile turce au dispus reținerea a 192 de militari, într-o serie de operațiuni care-i vizează pe cei suspectați de a fi susținători ai unui cleric musulman din S.U.A., acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat nereușite în urmă cu doi ani.

Un fost general de brigadă și 30 de piloți au fost printre cei 99 de membri ai forțelor aeriene care se confruntă cu posibile acuzații, într-o investigație lansată de procurorii din Ankara și care se derulează în 20 de provincii, a declarat procuratura.

Deținuții sunt suspectați de a fi în contact cu rețeaua clericului Fetullah Gulen și de a comunica cu acesta prin intermediul apelurilor telefonice periodice, metodă considerată a fi folosită de suporterii grupului.

Într-o serie separată de operațiuni, autoritățile au ordonat deținerea a 93 de persoane din armata terestră, forțele navale și paza de coastă, a informat agenția guvernamentală de știri Anadolu.

De la încercarea de lovitură de stat din iulie 2016, în care au fost ucise 250 de persoane, autoritățile au efectuat în mod regulat astfel de campanii împotriva presupușilor susținători ai lui Gulen.

Gulen, care trăiește în exil auto-impus în Pennsylvania din 1999, neagă implicarea.

Marți, autoritățile turcești au dispus reținerea a 132 de persoane, într-o serie de operațiuni la nivel național.

În total, de la încercarea de lovitură de stat, Turcia a arestat până în prezent circa 160.000 de persoane și a concediat aproape același număr de angajați la stat, a declarat Organizația Națiunilor Unite în luna martie a acestui an. Dintre aceștia, mai mult de 50.000 au fost acuzați în mod oficial și sunt reținți în închisoare pe durata procesului.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat amploarea represiunii.

Criticii președintelui Tayyip Erdogan îl acuză de folosirea puciului eșuat pentru a înlătura complet disidența. Turcia declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

Erdogan a obținut încă cinci ani la putere în alegerile prezidențiale de duminică. El a obținut, de asemenea, puteri noi, facilitate de o revizuire constituțională care a intrat în vigoare după alegeri.

SURSA   Haaretz

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBrexit a devenit lege oficială în Marea Britanie
Articolul următorSUA analizează costurile menținerii actualului nivel de trupe în Germania
Emil Borcean
În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

1 COMENTARIU

  1. România nu se poate însemna pe moment așa cum dorește dl. Patapievici dar am senzația acută că ar trebui să înarmeze pe tăcutelea măcar Dobrogea.Tembelul de la Ankara ne va pune probleme cu siguranță în viitorul nu prea îndepărtat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here