FUNDATIA IOAN BARBUS

Val nou de arestări în Turcia, după realegerea lui Erdogan în funcția de președinte

Autoritățile turce au dispus reținerea a 192 de militari, într-o serie de operațiuni care-i vizează pe cei suspectați de a fi susținători ai unui cleric musulman din S.U.A., acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat nereușite în urmă cu doi ani.

Un fost general de brigadă și 30 de piloți au fost printre cei 99 de membri ai forțelor aeriene care se confruntă cu posibile acuzații, într-o investigație lansată de procurorii din Ankara și care se derulează în 20 de provincii, a declarat procuratura.

Deținuții sunt suspectați de a fi în contact cu rețeaua clericului Fetullah Gulen și de a comunica cu acesta prin intermediul apelurilor telefonice periodice, metodă considerată a fi folosită de suporterii grupului.

Într-o serie separată de operațiuni, autoritățile au ordonat deținerea a 93 de persoane din armata terestră, forțele navale și paza de coastă, a informat agenția guvernamentală de știri Anadolu.

De la încercarea de lovitură de stat din iulie 2016, în care au fost ucise 250 de persoane, autoritățile au efectuat în mod regulat astfel de campanii împotriva presupușilor susținători ai lui Gulen.

Gulen, care trăiește în exil auto-impus în Pennsylvania din 1999, neagă implicarea.

Marți, autoritățile turcești au dispus reținerea a 132 de persoane, într-o serie de operațiuni la nivel național.

În total, de la încercarea de lovitură de stat, Turcia a arestat până în prezent circa 160.000 de persoane și a concediat aproape același număr de angajați la stat, a declarat Organizația Națiunilor Unite în luna martie a acestui an. Dintre aceștia, mai mult de 50.000 au fost acuzați în mod oficial și sunt reținți în închisoare pe durata procesului.

Aliații occidentali ai Turciei au criticat amploarea represiunii.

Criticii președintelui Tayyip Erdogan îl acuză de folosirea puciului eșuat pentru a înlătura complet disidența. Turcia declară că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității naționale.

Erdogan a obținut încă cinci ani la putere în alegerile prezidențiale de duminică. El a obținut, de asemenea, puteri noi, facilitate de o revizuire constituțională care a intrat în vigoare după alegeri.

SURSA   Haaretz

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

  1. LolaSpune:

    Răspunde
    iunie 29, 2018

    România nu se poate însemna pe moment așa cum dorește dl. Patapievici dar am senzația acută că ar trebui să înarmeze pe tăcutelea măcar Dobrogea.Tembelul de la Ankara ne va pune probleme cu siguranță în viitorul nu prea îndepărtat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian