FUNDATIA IOAN BARBUS

80% din testele chinezești de coronavirus trimise în Cehia sunt defecte, la fel 70% din testele livrate în Spania

Majoritatea kiturilor de testare rapidă a coronavirusului furnizate de China Spaniei și Republicii Cehe sunt defecte, au informat posturile de știri locale citate de publicația americană National Review.

Până la 80 la sută din cele 150.000 de truse de testare rapidă pentru coronavirus, livrate de China în Republica Cehă, în Regiunea Moravia-Silezia, la începutul acestei luni, au fost defecte, potrivit site-ului local de știri iROZHLAS pe 23 martie. Testele pot da un rezultat în 10 sau 15 minute, dar sunt de obicei mai puțin precise decât alte teste.

Din cauza ratei ridicate de eroare, regiunea cehă va continua să se bazeze pe teste de laborator convenționale, dintre care Cehia efectuează aproximativ 900 pe zi.

Ministerul Sănătății ceh a plătit 546.000 USD pentru 100.000 de kituri de testare, în timp ce Ministerul de Interne a plătit pentru celelalte 50.000, menționează National Review.

Vicepremierul și ministrul de Interne, Jan Hamacek, a minimizat descoperirea faptului că multe dintre teste erau defecte, dând vina pe o posibilă metodologie greșită și spunând că kiturile pot fi folosite în continuare „când boala s-a instalat deja de ceva timp” sau când „cineva se întoarce din carantină după paisprezece zile.

„În opinia mea, nu este vorba despre o dezvăluire scandaloasă”, a spus Hamacek.

Vineri, 20 martie, cu trei zile mai devreme, The Times menționa transportul: „Peste 10 zboruri care transportă milioane de măști și alte provizi sunt pregătite să plece spre Republica Cehă săptămâna asta”.

China, a declarat Jan Hamacek la acea dată citat de The Times, este „singura țară capabilă să furnizeze Europei aceste sume”.

Guvernatorul Regiunii Moravia-Silezia, Ivo Vondrák, își amintește că de la bun început testele erau în primul rând destinate persoanelor afalate în carantină. „Am fost suspicioși din primul moment și cred că am avut dreptate”, a spus guvernatorul citat de irozhlas.cz.

Profesorul Andrej Kozlowski de la Universitatea din Varșovia a fost unul dintre primii care a scris despre testele defecte în limba engleză pe social media, când a postat acest tweet marți, pe 24 martie, conform site-ului de știri din Taiwan, taiwannews.com.tw.

Între timp, Spania, care are peste 56.000 de persoane infectate și peste 4.000 de morți din cauza coronavirus, cele mai multe victime după Italia, a constatat că kiturile de testare rapidă a coronavirusului achiziționate de la compania chineză Bioeasy au identificat doar 30% din cazuri de virus, potrivit ziarului spaniol El Pais.

Directorul Centrului spaniol pentru alerte de sănătate și situații de urgență, Fernando Simón, a declarat că Spania a testat 9.000 din cele 340.000 de kituri și le va returna în China datorită ratei ridicate de erori, scrie National Review.

Studiile efectuate pe testele cu o rată ridicată a erorilor au determinat Societatea Spaniolă de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică să recomande oficial ca testele să nu fie utilizate. Ambasada Chinei în Spania a susținut că produsele Bioeasy nu sunt incluse în produsele pe care China le-a furnizat țărilor în care virusul a izbucnit.

SURSE  National ReviewiROZHLAS The Times Taiwan News El Pais

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi