FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Acromax Media – instrumentul guvernului albanez pentru cenzură politică online

O serie de postări video critice față de guvernul albanez și municipalitatea Tirana au fost scoase recent de pe Facebook și alte rețele de socializare, ca parte a unei campanii sistematice și bine planificate.

Autorul acestor acțiuni este Acromax Media GmbH, o companie de origine germană cu proprietari albanezi, care pretinde că operează „gestionarea drepturilor digitale” pentru mass-media albaneză.

Compania a încheiat contracte cu aproape toate posturile tv digitale majore din țară, inclusiv cu grupurile media Klan, Top Channel, Știri 24, Vision+, etc. Funcționând aparent în numele lor, ea interzice postarea pe Facebook și Google a videoclipurilor care includ conținut, oricât de scurt, preluat din emisiunile clienților.

Cu toate acestea postările eliminate sunt numai cele critice la adresa lui Edi Rama (prim-ministrul socialist al Albaniei) și Erion Veliaj (primarul capitalei Tirana și membru al partidului socialist, provenit din zona activismului social), iar postările pozitive la adresa lor nu sunt semnalate, de către Acromax, drept încălcări ale dreptului de autor.

La solicitarea Acromax sute de postări video au fost eliminate de pe Facebook, au fost șterse pagini, altele au fost blocate temporar și au fost eliminate și profilurile personale asociate.

Este o campanie care elimină încet orice pagină critică de pe Facebook la adresa lui Rama și Veliaj și care face imposibilă orice fel de postare critică conținând videoclipuri cu aparițiile și declarațiile lor publice. Este un abuz al principiului drepturilor de autor, pentru a permite cenzura politică prin încălcarea dreptului fundamental la liberă exprimare. Guvernul pare să orchestreze campania, folosind Acromax ca instrument de cenzură.

Numeroase site-uri sau profiluri individuale, în principal pe Facebook, utilizează clipuri video sau montaje scurte pentru a atrage atenția, a critica declarațiile politice, a evidenția scandaluri, a contabiliza promisiunile ignorate, etc. Clipurile video au fost preluate din aparițiile publice ale politicienilor, difuzate în timpul emisiunilor publice gratuite. Clipurile video nu au fost niciodată utilizate în scopuri de monetizare.

De exemplu, o critică adesea repetată este îndreptată către primarul Veliaj și
promisiunea sa neîndeplinită legată de construcțiile din Tirana. O serie de site-uri au difuzat videoclipuri care conțin declarațiile lui Veliaj din timpul campaniei sale din 2015, când a promis să blocheze construcția de clădiri în zonele centrale ale Tiranei. Aceste promisiuni sunt apoi contrastate cu situația actuală din teren.

În ultimele luni majoritatea acestor videoclipuri au fost atacate de Acromax Media, care consideră declarațiile de atunci ale lui Veliaj drept „proprietatea intelectuală” a difuzorilor de mass-media (în principal Klan, Top Channel și Vision Plus). Drept urmare, Facebook a eliminat videoclipurile care conțin promisiunile lui Veliaj din 2015. Promisiunile lui Veliaj, într-o emisiune precum Opinie, sunt considerate sub incidența protecției legale asigurată de conceptul de „proprietate intelectuală”, la fel ca muzica sau filmul, iar utilizarea lor liberă nu este permisă.

Acromax a luat în vizor fiecare postare video de pe rețelele de socializare cu privire la promisiunile neîmplinite ale primarului Veliaj. Datorită numărului de videoclipuri postate înainte de lansarea campaniei Acromax, unele pagini și profiluri personale au fost închise definitiv de Facebook, pentru „încălcarea continuă a drepturilor de proprietate intelectuală”.

Acromax a devenit astfel instrumentul de cenzură digitală al lui Veliaj și Rama. A făcut imposibilă criticarea acestora folosind imagini video ale declarațiilor lor, chiar și atunci când sunt difuzate de televiziunea publică.

Acromax este o companie fondată în 2007 și înregistrată în Hamburg, Germania. Proprietarii săi sunt Aldor Nini și Angela Faber – aceasta din urmă este fiica Floretei Faber, ambasador al Germaniei în SUA.

Acromax operează în domeniul „gestionării drepturilor digitale” – interzicând distribuirea ilegală a muzicii artiștilor albanezi. Trecutul firmei este totuși umbrit întrucât a fost ea însăși acuzată de abuz, prin obținerea ilegală a drepturilor de autor al unui număr de artiști. În cel mai cunoscut caz cântăreața și producătorul Flori Mumajesi a câștigat un proces împotriva Acromax în instanțele germane de judecată, deși informațiile publice privind verdictul final sunt limitate.

În anii recenți compania s-a concentrat pe „monetizarea conținutului digital” pentru televiziunile albaneze. Acromax susține că are acorduri cu aproape toate canalele de televiziune importante din Albania, precum și cu unele din Kosovo și Macedonia de Nord. Are dreptul exclusiv de a distribui orice conținut al acestor canale pe o serie de platforme digitale precum Facebook, Youtube, etc.

Conform acestor acorduri, Acromax susține că are dreptul de a elimina toate postările video care utilizează orice conținut provenind din aceste canale, indiferent cât de scurt ar fi acesta și indiferent de modul în care este transmis. Aceasta înseamnă că orice declarație publică făcută vreodată pe televiziunile care au contract cu Acromax, chiar și pentru câteva secunde, nu poate fi utilizată de nimeni altcineva.

Facebook și Youtube elimină, la cererea Acromax, orice postare care cuprinde un astfel de conținut. În plus, în conformitate cu politica Facebook, paginile sau profilurile care încălcă în mod repetat drepturile Acromax sunt desființate. Acromax a reușit chiar să blocheze, citând „încălcarea continuă a drepturilor intelectuale”, pagini și profiluri care au postat conținut în trecut – înainte ca Acromax să fi avut un acord cu difuzorii de televiziune și să înceapă campania sa.

Acțiunile Acromax reprezintă un abuz asupra drepturilor de proprietate digitală și fac parte dintr-o campanie guvernamentală bine planificată și bine pusă în aplicare pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa guvernului.

În primul rând trebuie repetat faptul că declarațiile publice făcute în emisiuni publică pe probleme de interes public nu sunt comparabile în niciun fel cu materialele artistice.

Facebook este de acord, în principiu, cu această premisă. Facebook clarifică faptul că „drepturile de autor… au rolul de a proteja operele originale de autor, cum ar fi cărți, muzică, film și artă”. De asemenea Facebook susține că acest drept nu se aplică faptelor și ideilor, cel puțin în principiu. Declarațiile publice ale politicienilor și ale altor persoane publice cu privire la problemele publice pot fi greu clasificate drept „opere de artă originale”.

În Statele Unite personalitățile publice postează în mod regulat clipuri video preluate din rețelele de televiziune. De exemplu, președintele Trump postează în mod regulat videoclipuri scurte de la Fox News; el s-a folosit, de asemenea, de montaje din clipuri vechi pentru a contrasta și compara pozițiile adversarilor actuali. Cu toate acestea, ar fi de neconceput ca Fox News sau MSNBC să invoce drepturile de proprietate pentru clipuri scurte precum cele utilizate în astfel de postări.

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) din 1998 – principala lege a SUA care reglementează problemele legate de drepturile de autor digitale – se referă, de asemenea, la lucrările de artă originale ca beneficiar al protecției legale. Legea nu se referă și nici nu este folosită în SUA în contextul declarațiilor publice făcute de politicieni, inclusiv cele făcute la emisiuni de televiziune.

În mod evident, felul în care Acromax utilizează drepturile de proprietate digitală reprezintă o aplicare extremă a acestor drepturi, incompatibilă cu spiritul legii și cu cele mai bune practici la nivel mondial.

În al doilea rând Acromax a stabilit două practici: nu elimină niciodată videoclipurile folosite de Rama, Veliaj, sau de susținătorii lor, în schimb le vânează constant pe cele difuzate de criticii lor.

Reprezentanții guvernului albanez folosesc în mod regulat, pentru propaganda lor digitală, conținut video provenit de la principalele posturi de televiziune, fără să fie niciodată blocați de Acromax. Premierul Edi Rama a mers un pas mai departe: el difuzează în direct fiecare apariție TV a sa pe pagina personală de Facebook. Aceste transmisiuni în direct ale unor emisiuni complete ar trebui să fie semnalate de Acromax drept o încălcare a drepturilor de autor. Totuși, acest lucru nu se întâmplă.

Pare clar că rolul Acromax este acela de a slăbi și de a reduce la tăcere criticile la
adresa lui Rama și Veliaj pe rețelele de socializare. Acest lucru semnalează o escaladare a eforturilor întreprinse de Rama și Veliaj în scopul de a controla orice critică la adresa lor. Folosind o companie privată aflată sub controlul lor, ei abuzează de un drept comercial pentru a încălca cel mai fundamental drept al democrației: cel al libertății de exprimare.

SURSA   Tsarizm

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *