FUNDATIA IOAN BARBUS

Administrația Trump: SUA va mări semnificativ numărul trupelor americane în Polonia și va împiedica statele central-europene să cadă pe orbita Moscovei și Beijingului

SUA intenționează să-și mărească în mod semnificativ numărul de trupe în Polonia, pe măsură ce Administrația Trump intensifică angajamentul în Europa Centrală, potrivit ambasadorului american la Varșovia, scrie Financial Times.

Alarmați de asertivitatea crescândă a Rusiei, oficialii polonezi au făcut un lobby puternic pentru a convinge SUA să înființeze o bază militară permanentă în țara lor, iar anul trecut s-au oferit să furnizeze până la 2 miliarde dolari pentru finanțarea acesteia.

Georgette Mosbacher, care a preluat funcția de ambasador american la Varșovia anul trecut, a declarat că prezența trupelor americane de 4.000 de militari va crește, dar nu a menționat stabilirea unei baze permanente.

„Departamentul Apărării vede [forțele secolului XXI] ca. . . mai agile, mai rotative decât în ​​cazul în care aveți spitale fizice și case și vă aduceți familiile „, a spus ea într-un interviu acordat Financial Times.

„Dar din punctul de vedere al unei prezențe incontestabile și al unui număr mare de trupe americane aici, asta este un dat. Și cred că [polonezii] vor obține aproape tot ce își doresc.”

Întrebată dacă creșterea se va număra în sute sau mii de soldați, doamna Mosbacher a spus: „Va fi semnificativă. Va depăși plafonul sutei, va depăși ordinul sutelor. ”

Comentariile doamnei Mosbacher vin pe măsură ce Washingtonul lansează o campanie diplomatică în Europa Centrală, unde oficialii americani sunt preocupați de faptul că Rusia și China au stabilit un avanpost în ultimii ani.

Luni, doamna Mosbacher a găzduit colegii din ambasadele SUA din 12 capitale ale UE pentru a discuta despre modul în care SUA ar putea sprijini Inițiativa Celor Trei Mări, un forum visat de Polonia și Croația pentru a promova integrarea economică central-europeană.

Între timp, Mike Pompeo, secretar de stat al SUA, a lansat un turneu în regiune cu o vizită la Budapesta, în care a promis că va încerca să împiedice statele central-europene să cadă pe orbita Moscovei sau Beijingului.

În cel mai recent semn al legăturilor tot mai strânse dintre Washington și Varșovia, Polonia va semna, miercuri, un contract de 414 milioane USD cu SUA pentru lansatoare de rachete mobile.

Dna Mosbacher a afirmat că dorința Poloniei de a-și juca rolul în consolidarea apărării Europei a fost determinantă pentru forța relațiilor dintre SUA și Polonia.

„Polonezii sunt un aliat important. Ei își investesc cele 2 procente [din PIB în apărare]”, a subliniat Mosbacher. „Ei se află în plin proces 40 de miliarde de dolari de modernizare a armatei lor. Respectăm acest lucru „, a spus ea, contrastând Polonia cu acele state care nu au îndeplinit ținta de cheltuieli a NATO.

„Am cerut [altor state] să facă progrese și să contribuie cu cei 2% din PIB-ul lor și s-au plâns de asta. Dar polonezii nu se plâng. Iar asta nu trece neobservat. Astfel, când vine vorba de o prezență [american n.ed.] durabilă aici, cred că vor fi recompensați”.

SURSA   Financial Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

 1. Cristi
  13 februarie 2019

  Degeaba, toti stim ca Trump e marioneta lu Putin. CNN a fost foarte clar in privinta asta.

 2. .
  13 februarie 2019

  Nu e suficient.Întotdeauna au pierdut în lupta cu comuniștii.Trebuie să-și asigure loialitatea necondiționată a armatei și serviciilor țărilor respective, pe care să le supravegheze juridic.Așa zisele elite politice trebuiesc permanent șantajate iar economia lor trebuie în mod necesar legată strâns de economia americană.Dar nici America nu mai este ce era odată.Rusia și China trebuiesc săpate serios la temelie.

 3. dorin
  13 februarie 2019

  Ma bucur pentru Polonia, ei merg natural, organic, catre o asigurare militara absolut fireasca contra rusiei si …germaniei suspecte !!
  Dar ma ingrijoreaza situatia de la noi, unde ZECI DE AVATARURI ale mafiei pcr-fsn sunt pregatite sa ia locul deliormanului inept…
  Ar mai fi solutia pur economica – desprinderea de bugetul central, asocieri gen municipiile transilvane, asociatii ale investitorilor privati ( fara parteneriate cu mafia pcr), asociatii ale agricultorilor cum este cea din zona Arad (ing Musca) sau cea bio din zona Alba, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian