FUNDATIA IOAN BARBUS

Aniversare funebră: Republica Islamică Iran împlinește 40 de ani

Cu mulțimi strigând pe străzi Moarte Israelului și Moarte Americii, Republica Islamică Iran a împlinit marți, 12 februarie, 40 de ani.

Pe 11 februarie 1979, cădea guvernul regimului autocrat al șahului Mohammad Reza Pahlavi. Sub îndrumarea ayatolahului Khomeini, țara occidentalizată s-a transformat rapid într-o teocrație islamică care a pornit la drum cu numeroase cruzimi vindicative: flagelări și spânzurări în piețe publice, amputări, torturi și încarcerări. Mii de oameni au fost omorâți și sute de mii au părăsit țara.

S-a instituit controlul presei, opoziția politică, libertatea de expresie și libertatea religioasă au fost suprimate, vălul islamic a devenit obligatoriu pentru femei, cărora li s-a interzis printre altele mersul pe bicicletă, sexele au fost segregate în spațiul public, alcoolul a fost interzis, la fel și instrumentele muzicale la tv.

Deși New York Times, tribună a progresismului american, sugerează încă din titlul unui articol apărut ieri – „De la teocrație la normalitate” – că lucrurile s-au schimbat , Iranul este în continuare o cvasidictatură: opozanții, adepții altor religii, kurzii, gay-i, femeile care sfidează regula purtării vălului islamic, ziariștii sunt adesea aruncați în închisori, abuzați și de multe ori dați dispăruți. Periodic, sunt proteste masive înecate în sânge, cu persecuții la adresa manifestanților.

În mandatul „moderatului” președinte Rouhani, început în 2013, Iranul a devenit ţara cu cel mai mare număr de execuţii pe cap locuitor din lume; numărul real al acestora ar fi însă triplu faţă de cel anunțat de regimul de la Teheran.

În plan extern, tot ura este rațiunea existenței Republicii Islamice. De ani de zile, Iranul este considerat principalul stat-sponsor al terorismului mondial. În regiune, Teheranul este parte a războiului proxy care devastează Yemenul. Același regim islamic alimentează protestele din Bahrain, al căror scop este vasalizarea sau anexarea acestui regat, și este un susținător important al miliţiei şiite Hizbollah. Cea din urmă este o organizație teroristă, considerată vinovată de moartea a mii și mii de civili, acuzată de trafic de droguri, de arme, de falsificare de monedă, de atacuri banditești, extorcări de bani etc.
La aniversarea din aceste zile în care s-a strigat din nou Moarte Israelului, stat pe care același Rouhani îl numește „rană pe trupul lumii islamice”, lideri ai Gardienilor Revoluției au amenințat că vor rade de pe fața pământului Tel Aviv și Haifa.

Premierul Netanyahu a răspuns luni seara că dacă Iranul atacă Israelul, va fi și ultima sărbătoare a Republicii Islamice.
Ironia face ca această aniversare să pice în ziua în care a fost anunțată în Siria bătălia finală împotriva unei alte entități islamiste: ISIS.

Pentru a ne face o imagine despre Iranul teocratic, este de văzut filmul Persepolis.

Fotografiile sunt din Iranul de dinainte de 1979. Contul de twitter Before Sharia Spoiled Everything prezintă numeroase astfel de imagini. Cea în alb-negru este de la manifestația din 8 martie 1979, când o sută de mii de femei au protestat împotriva legii care impunea purtarea vălului islamic.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Comentarii

 1. dorinSpune:

  Răspunde
  februarie 14, 2019

  Pe vremea tineretii mele, (1969-70) in Romania cele mai bune autocare erau Irannational !!
  Interesant ca liderii religiosi-paranoici-aliati cu moscova au haladuit bine-mersi tot in statele din Vestul civilizat !! Unde s-a refugiat apoi familia regala iraniana…

 2. crsSpune:

  Răspunde
  februarie 14, 2019

  Manifestarile ii intarata si mai tare pe bolnavii mintali. Cum ar fi sa defileze medicii psihiatri in mijlocul diliilor lasati liberi ?

 3. .Spune:

  Răspunde
  februarie 14, 2019

  Nu sunt diliii, sunt parșivi, pe modelul activistului de partid care urla „ceaușescu-pace” la defilare iar apoi intra pe ușa din dos a măcelăriei de unde ieșea cu câteva kilograme de carne, după care, seara, la o bere și o friptură, stătea la un film occidental, pe video , acasă, minunându-se ce o să mai urle mâine..Iranul arată altfel în spatele ușilor închise ale puterii. Regulile sunt pentru oamenii de rând, nu pentru elite.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian