FUNDATIA IOAN BARBUS

Afacerile cu gaz ale oligarhilor ruși de pe lista de sancțiuni a SUA trec prin Belgia și Grecia

Detalii despre afacerile din Europa ale oligarhilor ruși, adăugați de SUA pe lista de sancțiuni impusă Rusiei după anexarea Crimeei.


“Una dintre companiile care au licitat pentru cele 66 de procente din acțiunile DEFSA, rețeaua de stat a Greciei de transport a gazului natural, este compania belgiană Fluxys, care este partenerul cheie în Europa al companiei rusești Novatek. Novatek, al doilea cel mai mare producător de gaz din Rusia, îi are printre proprietari pe miliardarul Ghenadie Timcenco, un asociat apropiat al lui Vladimir Putin. După anexarea Crimeei, atât Timcenco cât și Novatek au fost puși pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

Înțelegerea dintre Fluxys și proiectul Yamal al Novatek

Într-o delcarație comună din 4 aprilie 2014, proiectul rusesc Yamal împreună cu compania belgiană Fluxys au anunțat o înțelegere prinvind seviciile de tranzit al gazului natural prin terminalul belgian Zeebrugge.

Fluxys controlează infrastructura de transport și stocare a gazului în Belgia, inclusiv terminalul Zeebrugge.

Terminalul Zeebrugge, Belgia

Fabrica rusă Yamal LNG [LNG = gaz natural lichefiat n.e.] de lichefiere a gazului din Artctica, valorând 27 de miliarde de dolari, este cel mai ambițios proiect rusesc de exploatare a gazului. O fabrică gigant a fost construită în Peninsula Yamal, o regiune izolată din Siberia, la nord de Cercul Arctic. Proiectul are sprijin important din partea guvernului rus, în jur de 2 miliarde de dolari fiind investiți în port și infrastructura adiacentă.

Locația proiectului Yamal LNG

Dar Yamal LNG este un proiect privat. Novatek, al doilea cel mai mare producător de gaz din Rusia (după compania de stat Gazprom) deține 50,1% din acțiunile Yamal LNG. Zăcământul deținut de Novatek Tambeyskoye Sud este sursa de gaz a proiectului, iar Novatek este parțial deținut de oligarhul Ghenadie Timcenco, unul dintre cei mai puternici oameni în Rusia.

Ghenadie Timcenco, Vladimir Putin

Fluxys a intrat în parteneriat cu un oligarh pus pe lista neagră de sancțiuni

Înțelegerea dintre Yamal, deținut de Novatek, și compania belgiană Fluxys a reprezentat o surpiză majoră. Cu câteva săptămâni înainte, pe 20 martie, ca răspuns la anexarea Crimeei și intervenția din Estul Ucrainei, Statele Unite au impus sancțiuni unor cetățeni ruși și afaceri rusești. Una dintre principalele ținte: Ghenadie Nicolaevici Timcenco. Biroul de Control al Activelor Străine din Departamentul Trezoreriei Statelor Unite (OFAC) l-a pus pe Ghenadie Timcenco și companiile lui, inclusiv Novatek, pe lista neagră.

Guvernul american l-a descris pe Timcenco (a cărui avere este estimată de Forbes la 16,4 miliarde de dolari) drept unul din personajele din cercul intim al lui Putin. OFAC a stabilit că activitatea lui Timcenco în sectorul energetic a fost direct legată de Putin. Drept rezultat, “Timcenco a fost adăugat pe listă pe 20 martie 2014, în temeiul E.O 13661, pentru acțiuni în numele, sau pentru asistență materială, sponsorizare sau asigurare de sprijin financiar, sprijin material sau tehnologic, sau sprijin dat prin bunuri și servicii, unei oficialități de rang înalt din Guvernul Federațieii Ruse”.

“Partenerul de încredere” al Navotek

Înțelegerea cu Fluxys a fost esențială pentru succesul proiectului Yamal. Alături de sancțiunile occidentale, proiectul gigant al Rusiei se mai confrunta cu o problemă: costul de transport.

Gazul exploatat de Yamal e situat adânc în Nordul Actic. În timp ce Calea Maritimă de Nord este în general navigabilă în timpul lunilor de vară, când navele Yamal pot ajunge direct la potențialii cumpărători ca Japonia, Coreea de Sud și China, calea rămâne acoperită de gheață pentru restul de 7 luni ale anului. Transporturile de-a lungul anului din Peninsula Yamal spre piețele din Asia-Pacific sunt imposibile fără ajutor din partea unui terminal occidental.

În iunie 2014, Novatek a descris înțelegerea cu Fluxys drept “o piatră de hotar pentru implementarea proiectului Yamal LNG”. Dar în ciuda sancțiunilor americane, Yamal și Fluxys au semnat un acord pe 20 de ani pentru transferul a până la 8 milioane de megatone de gaz pe an, pe 6 martie 2015. Valoarea contractului nu a fost făcută publică, dar Yamal a declarat că e mai mare de 1 miliard de euro.

“Contractul cu Fluxys LNG, un partener experimentat și de încredere, va asigura lanțul de aprovizionare pentru cumpărătorii noștri”, a anunțat Yamal. Într-o declarație comună, cele două companii au spus că platforma de transfer de la Zeebrugge va fi “parte integrantă a logisticii care permite aprovizionarea gazului natural lichefiat în țările din Asia-Pacific, când coridorul de navigare e închis iarna în Calea Maritimă Nordică a Oceanelor Arctice, asigurând astfel aprovizionarea regiunii cu gaz natural lichefiat pe toată perioada anului”.

Fluxys vinde gaz natural lichefiat rusesc în Grecia

Relația companiei belgiene cu Novatek s-a consolidat în iunie 2017, când compania energetică rusă a semnat un memorandum de înțelegere cu Fluxys. Acordul a fost semnat în Sankt Petersburg de către Pascal de Buck, directorul managerial al Fluxys, și Leonid Mickhelson, partenerul lui Timcenco în Novatek și președintele companiei.

Conform memorandumului semnat, printre alte proiecte, Novatek și Fluxys “intenționează să urmărească cooperarea strategică pentru dezvoltarea de proiecte cu gaz natural lichefiat în Europa și vânzarea acestuia în Europa”.

Câteva săptămâni mai târziu, Fluxys s-a alăturat unui consorțiu (condus de un alt promotor al gazului natural lichefiat rusesc în Europa, Snam SpA) pentru a putea licita la vânzarea DESFA, operatorul sistemului grecesc de transport de gaze.”

SURSA   Oligarch Insider

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi