FUNDATIA IOAN BARBUS

Oraș german sărbătorește bicentenarul nașterii lui Karl Marx cu semafoare speciale pentru trecerea de pietoni

Orașul de origine al influentului gânditor comunist Karl Marx sărbătorește aniversarea a 200 de ani de la nașterea lui… cu lumini pietonale noi.

Filosoful și autorul Manifestului Comunist s-a născut la Trier, în vestul Germaniei, pe data de 5 mai 1818, și a petrecut primii 17 ani în oraș.

Noul set de semafoare a fost inaugurat luni și îl înfățișează pe Marx aprins în verde și roșu.

„Trier își arată culorile pentru Marx”, a spus primarul Wolfram Leibe.

Un al doilea set de lumini va fi instalat în apropierea casei și muzeului Karl Marx în următoarele săptămâni, potrivit site-ului Trier.de (în limba germană).

Aniversarea nașterii lui Marx a provocat controverse în Trier, după ce consiliul municipal a votat anul trecut să accepte o statuie de bronz a filosofului, primită cadou de la guvernul chinez.

Sculptura urmează să fie instalată pentru public în luna mai, însă criticii afirmă că
a-l trata pe Marx cu deferență ignoră suferințele cauzate de ideologia comunistă în secolul al XX-lea.

Tot în acest an se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Hermann Göring, născut pe 12 ianuarie 1893, în localitatea Rosenheim din Bavaria.

Autoritățile din Rosenheim nu au anunțat planuri de comemorare a acestei zile de naștere cu semafoare speciale, sau măcar cu o statuie, cu toate că și acest german de seamă a contribuit în mod semnificativ la bilanțul de orori ale secolului XX.

În Germania sunt celebrați numai ucigașii de vârf.

Al doilea război mondial a ucis aproximativ 72 milioane de persoane în total, comparativ cu cele aproximativ 100 de milioane ucise de comunism pe parcursul secolului trecut.

SURSA   BBC

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

"Dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali", a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, duminică la B1TV. Acesta a vorbit despre invazia rusă …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian