FUNDATIA IOAN BARBUS

Anatol Șalaru: România nu poate interveni dacă Rusia atacă R. Moldova. Trebuie să modernizăm armata, să renunțăm la neutralitate și să aderăm la NATO

Odată cu atacul Rusiei împotriva Ucrainei „s-au putut observa clar vulnerabilitățile statului și faptul că nu am derulat de-a lungul anilor măsuri de întărire și consolidare a capacității de apărare”, spune fostul ministru al Apărării Republicii Molodva, Anatol Șalaru, într-un interviu acordat Gazetei de Chișinău. R. Moldova trebuie să își modernizeze armata cu sprijinul partenerilor externi și să iasă din această neutralitate păguboasă”. România nu ar putea interveni dacă Rusia atacă R. Moldova și doar aderarea la NATO ar putea asigura Chișinăului o umbrelă de securitate în fața amenințării Rusiei, a mai declarat Anatol Șalaru.

Principalele declarații ale ministrul Apărării Republicii Moldova în 2015-2016:

  • „Ne-am complăcut în zona unei ,,neutralități” care speram să ne apere. Nu a fost o surpriză atacarea Ucrainei, pentru că de foarte mulți ani am spus că pentru R. Moldova, ca și pentru alte țări din CSI, principalul pericol îl reprezintă Rusia.
  • „De-a lungul timpului, au fost destui care suțineau că ,,tancurile” rusești nu sunt un pericol pentru R. Moldova, ci corupția. Iată că acum tuturor le este teamă de atât de mult mediatizata corupție, nu de tancurile rusești. Acest pericol este unul real și doar vitejia și capacitatea de rezistență a Ucrainei fac să nu revenim din nou sub ,,aripa” rusă.”
  • „Așa-numita armată transnistreană, asistată de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), nu mai este cea de acum 20 de ani. Nu a fost și nu este modernizată, de ani de zile este izolată și învechită, inclusiv la nivelul doctrinei și strategiei militare. Pot spune fără a greși că avem o armată mai bună și mai motivată decât cea transnistreană. Cu cât timpul trece, cu atât mai mult forței militare din Transnistria îi scade capacitatea de luptă. Doar armata transnistreană nu poate ataca Republica Moldova. Cel mult ar putea participa la unele acțiuni punctuale, însă doar dacă va avea în spate, în apropiere, armata Federației Ruse. Republica Moldova are capacitatea militară de a anihila forțele transnistrene în cazul unui atac din partea acesteia. Acest fapt nu înseamnă că armata R. Moldova nu trebuie să continuie procesul de reformă și să solicite în continuare sprijin pentru dotarea Armatei Naționale. Pentru R. Moldova va rămâne un pericol deosebit aceeași Federație Rusă.
  • „Ca ministrul al Apărării, am mers, pe de o parte, pe reformatarea organismului militar, după modelul țărilor NATO, iar. pe de altă parte, pe interoperabilitatea Armatei Naționale cu armatele țărilor euro-atlantice. … Din păcate, ca ministru al Apărări, fără bani, nu prea poți face foarte mult, deoarece tehnica militară avansată este extrem de scumpă, iar pentru R. Moldova, dacă ar fi să plătească, ar fi practic imposibil. Cred că doar cu sprijinul partenerilor externi ne putem moderniza armata și mai ales prin ieșirea din această neutralitate păguboasă și chiar prin aderarea la NATO, care ar fi singura structură capabilă să ne asigure o reală ,,umbrelă” de securitate.
  • Romania, ca țară NATO, nu poate interveni ca parte a unui conflict (dacă Rusia ar ataca R. Moldova), deoarece asta ar presupune că NATO este în război. Cât privește cetățenii români, care trăiesc în R. Moldova, vă reamintesc că Ucraina are, de asemenea, foarte multe minorități, ce dețin cetățenia țării cu care se autoidentifică. Adică sunt și multe sute de mii de polonezi, de unguri, de slovaci, de români, de baltici, care la fel dețin și o altă cetățenie decât cea ucraineană și acest lucru nu a determinat intrarea în război a acestor țări.”
  • „Nu cred că războiul se va încheia prea curând, iar anul 2023 va fi unul al războiului și al efectelor sale și pentru state terțe. Și în 2023 războiul va continua să ne afecteze. Totodată, va fi și un an al solidarității lumii civilizate cu Ucraina.”
  • Cu siguranță, Ucraina va câștigă acest război.
Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian