FUNDATIA IOAN BARBUS

Apple și Google au aprobat distribuirea unei aplicații care permite bărbaților saudiți să monitorizeze femeile

Apple și Google se confruntă cu critici în urma oferirii unei aplicații care permite bărbaților din Arabia Saudită să urmărească și să controleze mișcarea femeilor.

Aplicația, numită Absher, este listată în magazinul de aplicații Apple și în magazinul Google Play drept o Aplicație Mobilă eServices pentru Regatul Arabiei Saudite, care „vă permite să răsfoiți în siguranță profilul dvs. sau al membrilor de familie și vă oferă acces la o gamă largă de servicii online.”

Bărbații pot folosi aplicația pentru a obține mesaje care să îi informeze despre deplasarea nevestelor și fiicelor lor, aspecte care i-au determinat pe critici să solicite Apple și Google închiderea acestei aplicații.

„De asemenea, bărbații saudiți pot folosi Absher pentru a primi alerte în timp real ori de câte ori aceste femei intră sau părăsesc țara, sau pentru a le împiedica pe femei să părăsească țara”, a scris senatorul Ron Wyden, Democrat din Oregon, într-o scrisoare trimisă ambelor companii săptămâna aceasta.

La începutul acestei luni site-ul de știri Insider a relatat despre evadarea unei femei saudite de sub tutela tatălui și a familiei, în timpul unei vacanțe în Turcia. Ea a furat smartphone-urile familiei deoarece aplicația Absher, care era încărcată pe aceste telefoane, le-ar fi permis să o urmărească. Este vorba despre Rahaf Mohammed al-Qunun, o tânără de 18 ani care a renunțat la islam și a refuzat să se întoarcă acasă, întrucât Arabia Saudită aplică pedeapsa capitală pentru delictul de apostazie. Tânăra s-a refugiat în Tailanda și ulterior a primit azil în Canada.

Normele de tutelă saudită solicită femeilor să obțină permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a călători, sau a întreprinde alte activități zilnice.

Aplicația, creată de Centrul Național de Informare din cadrul Ministerului Saudit de Interne, permite bărbaților să specifice unde se pot deplasa femeile și cât timp pot călători. Aplicația trimite alerte atunci când deplasarea unei femei depășește restricțiile stabilite de bărbat.

Tim Cook, directorul executiv al companiei Apple, a declarat, pentru NPR, că va investiga situația. „Nu am auzit despre acest lucru”, a spus el. „Dar, evident, vom examina dacă este într-adevăr așa.”

Un purtător de cuvânt al Google a declarat miercuri, pentru New York Times, că firma sa evaluează Absher, pentru a determina dacă această aplicație este conformă cu regulamentele Google.

Apple și Google nu au răspuns imediat la cererea USA Today de a face comentarii cu privire la această situație.

Potrivit Insider aplicația Absher facilitează anumite servicii guvernamentale standard, cum ar fi plata amenzilor online. Dar, de asemenea, urmărește deplasările femeilor din Arabia Saudită și are o componentă de mesagerie, care trimite mesaje atunci când o femeie se folosește de pașaport, sau se îmbarcă la bordul unui avion.

„Aplicația este cu adevărat proiectată pentru bărbați”, a declarat Rothna Begum pentru NPR, cercetător la Human Rights Watch. „Bineînțeles că este incredibil de înjositoare, insultătoare și umilitoare pentru femei și abuzivă în multe cazuri, deoarece permite bărbaților un control total asupra deplasării femeilor”.

Amnesty International a condamnat, de asemenea, aplicația. „Facem apel la Apple și Google să evalueze riscul de abuzuri asupra drepturilor femeilor, care sunt facilitate de această aplicație, și să atenueze prejudiciul pe care aplicația îl propagă împotriva femeilor”, a afirmat grupul într-o declarație adresată ziarului Washington Post. „Utilizarea aplicației Absher pentru a reduce circulația femeilor subliniază încă o dată discriminarea îngrijorătoare a femeilor din cadrul sistemului de tutelă saudit și nevoia de reforme reale în ce privește drepturile omului din acestă țară, nu numai nevoia de reforme sociale și economice”.

SURSA   USA Today

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. .
    21 februarie 2019

    Feministele sunt în flăcări.Sau nu.De asta există atâta admirație în rândul neomarxiștilor cei furioși pentru islam!Islamul a creat omul nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian