FUNDATIA IOAN BARBUS

Guvernul de la Varșovia: Polonia va deveni independentă de gazul din Rusia în 2022

La finalul lui 2022, Polonia va deveni în sfârșit independentă de livrările de gaze din Rusia – a anunțat pe Jedynka plenipotențiarul guvernului pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski citat de polskieradio.pl.

Piotr Naimski
Piotr Naimski

Piotr Naimski a subliniat la postul de radio Jedynka [Programul 1] că exact atunci obligațiile Poloniei de cumpărare se vor încheia, însă vor apărea noi posibilități. Acestea au de-a face cu finalizarea investiției Conducta Baltică în toamna anului 2022. Conducta va lega zăcămintele din Marea Nordului prin Danemarca, Marea Baltică și Polonia.

Secretarul de stat al Cancelariei Prim-Ministrului a reamintit că contractul cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze se încheie după 2022. – Polonia nu-l va prelungi – a asigurat Piotr Naimski.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze trebuie urmărită și în contractele ulterioare de achiziție de GNL (gaze naturale lichefiate) din Statele Unite și Qatar.

Guvernul polonez asigură că politica sa energetică reprezintă punerea în aplicare a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene: amplificarea concurenței, integrarea piețelor de gaze, creșterea siguranței aprovizionării și implementarea principiilor dezvoltării durabile, adaugă polskieradio.pl.

La 29 octombrie 2010, Polonia și Rusia au semnat un acord privind furnizarea de gaze naturale ruse până în 2022 (cu opțiunea de a prelungi acordul până în 2037), notează Eastern European Studies Centre Pulse (Lituania) într-un raport publicat în urmă cu 9 ani . Acordul prevedea ca în 2010 compania rusească de gaze naturale Gazprom să furnizeze Poloniei 9,7 miliarde de metri cubi de gaz, iar din 2011, 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. S-a ajuns, de asemenea, la un acord cu privire la tranzitul gazelor naturale ruse către Europa de Vest, prin intermediul secțiunii conductei Yamal-Europe de pe teritoriul Poloniei, până în 2019 (cu o posibilă extindere a tranzitului până în 2045). Acordul dintre Polonia și Rusia privind aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia ar putea fi considerat o continuare a îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre aceste două țări în domeniul energiei, situație nu foarte favorabilă Lituaniei din mai multe motive, scria EESC în urmă cu 9 ani.

Acordul a fost susținut de prim-ministrul Poloniei la acea vreme, actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk.

SURSA   Polskie Radio, EESC

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian