FUNDATIA IOAN BARBUS

Arhidioceza Ortodoxă Grecească din Statele Unite condusă de un pastor de origine turcă

Zilele acestea se înregistrează o premieră în Biserica Ortodoxa – Arhidioceza Ortodoxă Grecească din Statele Unite are ales acum un cetățean turc în scaunul de arhiepiscop al întregii Americi.

Născut și crescut până la vârsta de 10 ani în districtul Bakırköy din Istanbul, Elpidophoros Lambriniadis și-a făcut serviciul militar în Iskenderun, Turcia, dar a absolvit cursurile Universității din Salonic, înainte de a face un master în Germania. A fost apoi profesor la Seminarul Halki din Heybeliada (o insula lângă Istanbul) de unde a avansat ca profesor la Universitatea Aristotel din Salonic, înainte de a fi găsit vrednic și ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, condus de Patriarhul Bartolomeu din Istanbul, pentru a păstori toate congregațiile ortodoxe ale grecilor din America.

Într-un interviu acordat publicației Hürriyet, arhiepiscopul a subliniat importanța politică a numirii sale pentru Turcia, deoarece influenta comunitate ortodoxă greacă din America are acum ales un arhipăstor care vorbește limba turcă, cunoaște și înțelege țara în care are sediul Patriarhia Ecumenică.

Se așteaptă chiar ca arhiepiscopul să medieze în dosarele grele ale relației dintre Ankara și Washington, ori în problemele care privesc relația cu Cipru. Arhiepiscopul are tatăl înmormântat în Turcia și își amintește cu mare plăcere copilăria petrecută acolo.

Ceremonia întronizării sale va fi ținută pe 22 iunie, în catedrala Sfânta Treime din New York, unde a invitat, pe lângă diplomați din mai multe țări, și diplomați din țara natală, într-un moment foarte delicat pentru relațiile dintre Turcia și America.

SURSA   Hürriyet

ILD Contributor

ILD Contributor

Comentarii

 1. Preot Alexandru ComanSpune:

  Răspunde
  iunie 15, 2019

  E o performanta imensa sa gasesti un etnic grec, slujitor al Bisericii, care sa iubeasca Turcia si sa spuna asta in gura mare, iar grecii sa il promoveze in America.

 2. DorinSpune:

  Răspunde
  iunie 15, 2019

  Văd ca pe un semn de normalitate faptul că Patriarhul Ortodox de Constantinopol / Istambul tinde de mulți ani spre o platformă diplomatică, asemănătoare cu cea a Papei, pe confesiunea catolică.

  „Fericiți făcătorii de pace…”

 3. mihaiSpune:

  Răspunde
  iunie 15, 2019

  O chestie destul de virtuala ca sa zic asa, aceasta platforma… nu stiu daca poate fi asemanata cu a Papei… sa speram ca o sa aiba totusi si niste rezultate bune.

 4. StefanSpune:

  Răspunde
  iunie 15, 2019

  Dl. preot Alexandru Coman, oare „este o performanta imensa sa gasesti un etnic grec […] care sa iubeasca Turcia”?

  Pai nu este istoria romanilor plina cu greci din astia?
  Nu sunt ei FANARIOTII?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

"Dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali", a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, duminică la B1TV. Acesta a vorbit despre invazia rusă …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian